12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCondescu şi Temelescu, la mâna judecătorilor

Condescu şi Temelescu, la mâna judecătorilor

\n

Şefii Clubului Pandurii, Marin Condescu şi Viorel Telemescu, respectiv preşedintele Consiliului de Administraţie şi fostul vicepreşedinte, au dat din nou ieri cu subsemnatul în faţa procurorilor. Primul care a sosit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a fost Viorel Temelescu, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Marin Condescu, atât la echipa de fotbal, cât şi la Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia. Ca şi marţi seară, Viorel Temelescu a declarat că este nevinovat şi că şeful său sindical şi pe linie sportivă a făcut numai bine echipei de fotbal de primă ligă. Temelescu a schiţat zâmbete ironice la întâlnirea cu jurnaliştii locali şi nu a dorit să comenteze prea mult în legătură cu situaţia în care se află. La audieri s-a prezentat ieri-dimineaţă şi Mădălina Berbecel, partenera de afaceri a lui Marin Condescu, care a trebuit să le ofere oamenilor legii explicaţii în legătură cu activitatea derulată alături de sindicalist.

Condescu a ieşit abătut din duba poliţiei

Înainte de prânz a fost adus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj şi preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Marin Condescu. Şeful Pandurilor a coborât din dubă încătuşat şi vizibil marcat de faptul că a petrecut o noapte în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Ca şi marţi când a fost reţinut, Marin Condescu nu a scos nici un cuvânt, însă de data aceasta nu şi-a mai putut ascunde îngrijorarea, semn că arestul este mult mai dificil decât se aştepta, în momentul în care a declarat că doreşte să fie reţinut de poliţie. După încheierea audierilor, Viorel Temelescu şi Marin Condescu au fost prezentaţi Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, dar, până la închiderea ediţiei, judecătorii nu luaseră o decizie. Mandatele de reţinere ale celor doi eu expirat aseară. La audierile programate ieri trebuia să se prezinte, în calitate de martor, şi soţia antrenorului Stelei, impresarul Ana Maria Prodan. Fiind plecată din ţară, procurorii au decis ca Ana Maria Prodan, impresar al mai multor jucători de la Pandurii, să fie audiată pe 20 noiembrie.

Ciurel vorbeşte de schimbare în caz de arestare

Reacţiile nu au întârziat să apară în urma măsurilor luate de procurori împotriva lui Marin Condescu şi a lui Viorel Temelescu. În timp ce deputatul Vasile Popeangă a declarat că justiţia trebuie să îşi facă datoria, senatorul Dian Popescu a menţionat că ceea ce se întâmplă cu Marin Condescu alungă investitorii din judeţ, deşi aceştia erau rari şi înainte ca procurorii să îl ancheteze pe liderul de sindicat. La rândul său, cel care a depus plângerea în urma căreia Marin Condescu s-a ales cu acuzaţia de spălare de bani, respectiv Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a vorbit despre faptul că imaginea societăţii este afectată în urma acestui scandal.
„E o nouă pată pentru CEO. Nu ne convine în plin proces de listare. Nu ne convine situaţia, pentru că numele complexului este asociat unor fapte de natură penală. Sper să se clarifice lucrul acesta cât mai urgent şi să ieşim cât mai repede din această zonă, să avem până la listare condiţiile şi pentru a putea spune că e vorba de o firmă curată sută la sută. Este vorba de o reţinere. Asta e viaţa. Se poate trece prin aşa ceva. Îşi poate demonstra nevinovăţia. Eu am cerut în repetate rânduri schimbarea lui Marin Condescu în săptămânile din urmă. Din păcate, nu am putut să o introduc pe ordinea de zi, dar o schimbare pentru motive de prost management, nu pentru motive penale şi pentru faptul că a refuzat să pună la dispoziţie, în urma repetatelor noastre solicitări, modul în care a cheltuit banii clubului. Dacă reţinerea se va transforma în arestare se impune schimbarea lui Marin Condescu din fruntea Clubului Pandurii“, a declarat managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Acesta le-a transmis sindicatelor din minerit şi energie să îşi schimbe liderul, pentru a putea exista condiţiile unor negocieri normale între administraţie şi sindicate.

Ruşeţ vrea alegeri la FNME

Favorit, cel puţin interimar, să îi ia locul lui Marin Condescu este prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Ion Ruşeţ. Adjunctul lui Condescu a şi cerut în urmă cu o săptămână convocarea forului de conducere al FNME pentru a stabili o dată pentru organizarea de noi alegeri. Surse din rândul sindicatelor au precizat că Ruşeţ a încercat să îl convingă de mai multe ori pe Condescu să se retragă de la conducerea FNME, pentru a nu mai fi expus, însă liderul minerilor din România nu a dorit să renunţe la postul care l-a consacrat în spaţiul public. Imediat ce au avut loc percheziţiile poliţiei la casele sale, Marin Condescu a fost prezent la mai multe televiziuni locale în care a vorbit pe larg despre cum a împrumutat Clubul Pandurii cu sume de bani, despre ferma de capre pe care a înfiinţat-o în Gorj şi alte preocupări care nu aveau legătură cu viaţa sindicală. Preşedintele FNME a recunoscut că s-a ocupat mai mult de fotbal decât de sindicate. La rândul său, Ion Ruşeţ a declarat ieri că este pregătit să conducă Federaţia în lipsa lui Marin Condescu. „Suntem într-un stat de drept şi funcţionează prezumpţia de nevinovăţie. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, Marin Condescu este nevinovat“, a precizat Ion Ruşeţ, care, din septembrie, nu mai este salariat al FNME, ci a devenit angajat al CEO.

Jucătorii, marcaţi de eveniment

Jucătorii echipei Pandurii şi staff-ul tehnic şi-au declarat public susţinerea faţă de Marin Condescu. Eugen Pârvulescu, preşedinte executiv al echipei Pandurii, a declarat că speră ca Marin Condescu să fie găsit nevinovat.
„Îmi pare rău, e nevinovat. Nu doresc nimănui să treacă prin asemenea momente. Deocamdată este reţinut, dar asta nu înseamnă că este şi vinovat. Normal că nu e un lucru plăcut şi nu e bine ce se întâmplă, dar sperăm să fie nevinovat şi să nu fie probleme pentru că este un om care şi-a dorit foarte mult să realizeze ceea ce au realizat pandurii.
Sunt momente grele, eu mă ocup de problemele sportive, dânsul se ocupă de problemele financiare, mă depăşesc aceste lucruri. Şi eu am fost audiat legat de transferurile jucătorilor, m-am dus la IPJ Gorj, asta este. Bineînţeles că-l vom susţine dacă va fi vorba de o reţinere mai de lungă durată, dar sperăm să nu fie cazul. Repet, a te reţine nu înseamnă că eşti şi vinovat“, a spus Eugen Pârvulescu.

Ce acuzaţii îi sunt aduse lui Condescu?

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Gorj îl acuză pe Marin Condescu (57 de ani) de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare de bani. La rândul său, Viorel Temelescu (59 de ani) este urmărit penal pentru complicitate la înşelăciune şi uz de fals.
„În baza probatoriului administrat, poliţiştii au stabilit faptul că suspectul, de 57 de ani, în perioada  2011-2013, în calitate de preşedinte al unui club sportiv ar fi împrumutat asociaţia sportivă cu sume de bani provenite din împrumuturi bancare contractate în nume personal, iar, ulterior, cu ocazia restituirii împrumuturilor acordate, acesta a beneficiat în mod necuvenit de sume de bani mai mari decât cele legale, întocmind în acest sens documente justificative nereale. Suspectul şi-ar fi însuşit în interes personal sume de bani care, totalizate, depăşesc cuantumul de 200.000 de lei, prejudiciind interesele financiare ale clubului sportiv. De asemenea, pe parcursul cercetărilor, poliţiştii au constatat faptul că suspectul, în anul 2011, având aceeaşi calitate, ar fi folosit alt înscris fals, denumit contract de cesiune, în baza căruia ar fi obţinut de la o unitate minieră efectuarea unor plăţi ilegale, în cuantum de peste 1.600.000 de lei, respectiv 900.000 de lei, sume de bani de care ar fi beneficiat clubul sportiv pe care îl conducea.
Al doilea suspect a fost reţinut de poliţişti pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi uz de fals, întrucât, în calitate de vicepreşedinte al aceluiaşi club sportiv ar fi acordat sprijin suspectului de 57 ani pentru ca acesta să beneficieze în mod ilegal de sumele de bani aferente înscrisurilor false, denumite contracte de cesiune creanţe“, se menţionează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Cine a fost, unde a ajuns

Marin Condescu a devenit în ultimii ani un personaj mai mult decât controversat şi contestat, atât în rândul minerilor, cât şi în mediul politic. Singurul domeniu în care lui Marin Condescu i-au fost aduse laude, până în momentul în care a fost întrebat cum a cheltuit banii, a fost fotbalul. În anul 2005, a reuşit promovarea echipei Pandurii în primul eşalon şi în sezonul trecut o calificare istorică în Europa League, echipa de fotbal din Târgu Jiu devenind vicecampioană a României. Mulţi specialişti în fotbal nu înţeleg cum de performanţele au venit atât de târziu, din moment de compania minieră şi complexurile energetice au investit milioane de euro în echipă. Clubul a vândut în ultimii trei ani jucători în valoare de peste şase milioane de euro (Alexandru Maxim, Nistor, Păcurar, Chiricheş, Pintilii, Grecu, Matei, Vlad, Cardoso şi alţii) şi totuşi Marin Condescu a ajuns să împrumute echipa cu bani. Procurorii gorjeni şi-au propus să desfacă iţele transferurilor de jucători de la Pandurii şi ce s-a întâmplat cu bugetul echipei.
Între timp, Marin Condescu devenise şi investitor în agricultură, înfiinţând o fermă de capre în sudul judeţului Gorj, unde are şi 170 de hectare de teren. Marin Condescu a cochetat şi cu politica, reuşind să îl instaleze pe Ion Ruşeţ şef al PDL Gorj. De asemenea, de-a lungul timpului, toate numirile de directori la SNLO şi propunerile de secretari de stat în Ministerul Economiei aveau girul sindicatelor conduse de Marin Condescu. Sindicatele lui Condescu au înfiinţat şi o serie de firme care au avut bugete de milioane de euro şi acum sunt în faliment (Sind Jilţ, Olservmin etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS