24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuitorii din Brestei sunt băgaţi în seamă

Locuitorii din Brestei sunt băgaţi în seamă

\n

După ce Gazeta de Sud a relatat în nenumărate rânduri despre starea execrabilă a unor alei din cartierul Brestei, unde oamenii se luptă cu apele la fiecare ploaie, Primăria Craiova a decis, într-un final, să facă ceva şi pentru ei. În cea mai recentă şedinţă a consiliului local a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru alimentare cu apă şi canalizare pe aleea IV Brestei. Zeci de alte străzi din Craiova rămân, însă, în acelaşi stadiu.

La fiecare ploaie, cetăţenii care locuiesc în cele 110 gospodării de pe aleea IV Brestei – şi nu numai – sunt inundaţi. Apa le intră în case şi curţi, iar oamenii spun că aleşii nu şi-au mai amintit de ei de la alegeri, când le făceau doar vizite şi promisiuni. După ce Gazeta de Sud a prezentat situaţia de foarte multe ori, iată că soarele pare să răsară şi pe aleea IV Brestei. Primăria Craiova şi-a amintit şi de electoratul de acolo şi s-a gândit, în sfârşit, să înceapă procedurile pentru alimentarea cu apă şi canalizare în zonă. În cea mai recentă şedinţă de consiliu local, cea de pe 31 octombrie, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Alimentare cu apă şi canalizare aleea IV Brestei din municipiul Craiova“.
Lucrările se ridică la suma de 4,2 milioane de lei din bugetul local (dintre care construcţia şi montajul ajung la 2,6 milioane de lei) şi vor include alimentarea cu apă, canalizarea menajeră şi pluvială, iar în raportul publicat pe site-ul primăriei se arată că ele vor dura şase luni din momentul începerii. În studiul de fezabilitate, realizat de SC IDP PROIECT SA, se spune că prin această investiţie se doreşte „creşterea stării de sănătate a populaţiei, a securităţii alimentare a acesteia, prin eliminarea posibilităţii contaminării cu compuşi chimici sau agenţi patogeni; creştere a gradului de confort a populaţiei şi iniţializarea unui proces de urbanizare – asigurarea apei potabile şi canalizării pluviale; asigurarea unui control a stării mediului, prin faptul că o sursă unică – centralizată – înlocuieşte câteva sute de surse individuale expuse lipsei de control.
De asemenea, precizăm că locuitorii zonei studiate nu beneficiază nici de sistem de canalizare pluvială şi nici de colectare a apelor pluviale stradale, ce poate duce la inundarea gospodăriilor din zonă“, lucru care se poate observa cu ochiul liber la fiecare ploaie, de 30 de ani încoace, după cum declară locatarii. Nu se ştie însă cât va mai dura până când va fi scos la licitaţie contractul pentru acest proiect.

Nu doar în Brestei sunt probleme

Aleile şi străzile din zona Brestei nu sunt singurele în care lipsesc aceste condiţii normale de trai, în special canalizarea pluvială. În cartierele Romaneşti şi Catargiu, situaţia este exact aceeaşi. Nici acolo, de ani buni, autorităţile nu şi-au mai îndreptat privirea către problemele oamenilor. Exemple bune sunt, printre altele, aleile I şi II Odesa, străzile Bechetului, Homer, Petrila, Ecoului şi Bihorului din cartierul Romaneşti sau străzile Drobeta şi Siretului din Catargiu, unde gospodăriile şi casele sunt şi ele inundate atunci când plouă.

Licitaţia pentru canalul Corniţoiu, anulată

Vorbind despre condiţii normale, se poate spune că şi canalul Corniţoiu, care emană de mulţi ani mirosuri greu de suportat în zonă, este o problemă care trebuie rezolvată.
Locatarii din George Enescu şi Craioviţa se plâng constant de duhoarea venită de la acest canal, iar primăria a scos la licitaţie pentru a doua oară contractul „Amenajare canal Corniţoiu, tronsoanele cuprinse între: 1) strada G. Enescu şi strada Dacia şi 2) strada Deceneu şi strada Bariera Vâlcii şi preluarea izvoarelor costiere strada Pârâului: tronsonul III, strada Pârâului – preluare izvoare costiere (PT + execuţie)“, însă şi aceasta a fost anulată. Urmând exemplul altor licitaţii, nici la aceasta nu s-a prezentat vreun ofertant, după cum se arată pe site-ul e-licitatie.ro, aşa că aceasta a fost anulată („Procedura a fost anulată conform prevederilor art. 209, alin. 1, lit. b) din OUG nr. 34/2006, întrucât nu a fost depusă nici o ofertă“).
Unul dintre criteriile care ar fi trebuit îndeplinite pentru luarea în considerare în cadrul licitaţiei este ca ofertantul să facă dovada executării în ultimii cinci ani a unor lucrări similare cu cele care ar fi urmat să fie executate, „lucrări duse la bun sfârşit, incluse în cadrul unui/unor contracte, cu o valoare cumulată mai mare sau egală cu 390.000 de lei (fără TVA)“. Reamintim că valoarea contractului pentru amenajarea canalului Corniţoiu se ridică la 439.201,16 lei.
Până la închiderea ediţiei, Gazeta de Sud nu a obţinut nici un punct de vedere legat de momentul în care va fi scos la licitaţie contractul pentru lucrările la aleea IV Brestei sau de licitaţia anulată pentru amenajarea canalului Corniţoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS