14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGinecologul Nicon, trimis la puşcărie pentru şpagă

Ginecologul Nicon, trimis la puşcărie pentru şpagă

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au hotărât ieri să-l condamne la un an şi opt luni de închisoare cu executare pe medicul ginecolog Radu Nicon, trimis în judecată pentru comiterea a două infracţiuni de luare de mită.

Radu Nicon, medic ginecolog la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Craiova, a intrat în atenţia procurorilor la începutul lunii martie, când o tânără de 18 ani s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi s-a plâns că doctorul i-a cerut bani pentru a-i face o întrerupere de sarcină.
Povestea în acest caz a început pe 25 februarie, când denunţătoarea, o elevă de 18 ani, s-a dus la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Craiova pentru o întrerupere de sarcină. Tânăra fusese îndrumată la dr. Radu Nicon după un control făcut la un cabinet particular, unde fusese diagnosticată cu avort în curs. Eleva le-a povestit anchetatorilor că, atunci când a ajuns în cabinetul dr. Radu Nicon, acesta i-a spus clar că întreruperea de sarcină o costă 500 de lei şi că va face intervenţia abia după ce va primi banii. Procurorul care l-a cercetat pe medicul Nicon nu a putut stabili cine a venit cu ideea ca pacienta să-i lase ginecologului drept garanţie un lănţişor şi o brăţară de aur, declaraţiile celor doi fiind contradictorii. Anchetatorii au reţinut că, „chiar dacă iniţiativa a aparţinut denunţătoarei, medicul a acceptat fără rezerve propunerea făcută“. Bijuteriile au fost băgate într-un plic şi puse în fişetul din cabinetul medicului, urmând ca a doua zi tânăra să le amaneteze şi să facă rost de banii ceruţi drept şpagă. În aceeaşi seară, eleva şi-a sunat prietenul şi l-a rugat să facă rost de bani, pentru că altfel medicul nu îi face întreruperea de sarcină. După câteva ore, tânăra s-a dus la medic şi i-a dat 400 de lei, iar pentru diferenţa de 100 de lei i-a lăsat un cercel de aur, urmând ca a doua zi să îl ducă la o casă de amanet. Procurorii doljeni au mai precizat că, abia după ce a primit banii şi cercelul de aur, în jurul orei 23.00, dr. Nicon i-a efectuat pacientei intervenţia de întrerupere a sarcinii. Deranjată de atitudinea doctorului, în dimineaţa zilei de 26 februarie, pacienta s-a dus la medic în cabinet şi l-a înregistrat când insista să-i dea cât mai repede restul de 100 de lei. Ulterior, fata s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi a depus un denunţ împotriva ginecologului, dar şi înregistrarea făcută cu telefonul mobil, iar procurorii doljeni au autorizat folosirea unui poliţist sub acoperire care să „testeze“ obiceiurile doctorului. Pe 17 martie, dr. Radu Nicon a fost prins în flagrant de ofiţerii anticorupţie după ce primise de la poliţistul sub acoperire suma de 1.000 de lei. În schimbul banilor, medicul Nicon urma să facă o întrerupere de sarcină unei presupuse amante a poliţistului.

Suspendare la Tribunal, executare la Curtea de Apel

O zi mai târziu, pe 18 martie, dr. Nicon a fost arestat preventiv, iar, pe 9 aprilie, a şi fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracţiuni de luare de mită. Inculpatul şi-a recunoscut faptele pentru a se alege cu o pedeapsă mai mică, iar, pe 8 mai, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare cu suspendare. În aceeaşi şedinţă de judecată, instanţa a mai decis ca ginecologul Nicon să fie eliberat din arest.
Inculpatul a făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, însă la Curtea de Apel Craiova s-a ales cu o pedeapsă cu executare.
Ieri după-amiază, judecătorii Curţii de Apel l-au condamnat pe inculpat la un an şi opt luni de închisoare cu executare pentru faptele comise. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de dr. Radu Nicon.
Din pedeapsa primită de Nicon se scade perioada cât acesta a fost reţinut şi arestat preventiv, din 17 martie şi până pe 8 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS