24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal50 de ani pe scenele teatrului

50 de ani pe scenele teatrului

\n

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova i-a aniversat luni seară, în cadrul unui spectacol jubiliar, pe cei patru mari actori ai scenei craiovene, şi nu numai: Leni Pinţea-Homeag, Georgeta Luchian -Tudor, Emil Boroghină şi Valeriu Dogaru.
Spectatorii, care au făcut ca sala Naţionalului craiovean să devină neîncăpătoare, au venit să-şi vadă actorii preferaţi şi să-i aniverseze la împlinirea celor 50 de ani petrecuţi sub arcadele şi pe scenele teatrului. Filmul de prezentare, avându-i ca protagonişti pe cei patru mari actori, a redeschis cufărul cu amitiri. Publicul i-a putut redescoperii graţie imaginilor, aşa cum erau în anii de glorie, în rolurile cu care au cucerit o lume întreagă. Înainte de momentul susţinut de fiecare dintre ei, criticul Alice Georgescu le-a făcut câte un laudatio, pentru ca apoi, pe rând, cei patru mari actori să aducă pe scenă o particică din talentul lor. Georgeta Luchian-Tudor, cea care a spart gheaţa, a dat cuvântul poeziei sale, prin glasul actorilor Adrian Andone, Mirela Cioabă, Anca Dinu, Angel Rababoc, Cătălin Vieru şi Cosmin Rădescu, care au împărţit scena cu cei patru grei ai Naţionalului craiovean pe tot parcursul spectacolului. Le-au fost alături în lumina reflectoarelor şi alţi colegi de teatru din generaţii diferite, dar şi personalităţi ale culturii locale.
Nu au lipsit nici duetele de operă făcute, pe rând, cadou celor două mari doamne, de către soprana Renata Vari, tenorul Florin Ormenişan, secondaţi la pian de Irina Stratulat.
Momentele de muzică, dar şi de poezie, purtând semnătura Georgetei Luchian- Tudor au fost urmate de interpretările lui Valeriu Dogaru, „frumosul, eternul Don Juan“, cum l-a numit în cuvântul de prezentare actriţa Nataşa Raab pe colegul său. Emoţionantul episod din „Paracliserul“ lui Valeriu Dogaru a încântat audienţa. A venit rândul actriţei Leni Pinţea-Homeag şi alor sale momente artistice de recitare şi evocare, presărate cu multă emoţie. Cu greu, la ceas de revedere, actriţa şi-a reţinut lacrimile şi vocea tremurândă, la trecerea prin locurile dragi sufletului său. Seara s-a încheiat cu „Monologul Hamlet“, recitarea Sonetului 66 şi a unui fragment din „Luceafărul“ în interpretarea lui Emil Boroghină.

Seara presărată cu amintiri

La ceas aniversar, amintirile din culise sau de pe scenă ale actorilor au stârnit amuzamentul sălii. Valeriu Dogaru a rememorat episodul în care în timpul unei reprezentaţii, recuzita nu a mai funcţionat. „Era scena de final, când unul dintre protagonişti trebuia să moară în urma unei împuşcături. Se apasă pe trăgaci o dată. Nimic. A doua oară. Din nou nimic, pistolul nu i-a foc. Spectacolul trebuia încheiat, aşa că vine ideea salvatoare: îi dă colegului un şut în fund, iar acesta exclamă: «Doamne, cizma lui a fost otrăvită». Şi moare“.
Şi pentru că astfel de momente nu pot fi şterse, rămânând vii în memorie, Angel Rababoc şi-a amintit un episod amuzant, derulat în unul dintre turneele întreprinse de actorii Teatrului Naţional. „În câteva minute începea reprezentaţia, aşa că am rugat-o pe doamna Georgeta Luchian-Tudor să mă însoţească în lift. Dânsa suferea de claustrofobie. O asigur că nu se întâmplă nimic, că este cu mine. Ei bine, nu urcăm bine în lift şi se blochează. Ce mai nebunie! Am stat noi ceva acolo, timp în care Tudor Gheorghe îmi spune, de pe partea cealaltă a uşii: «Angele, fluieră». Îl întreb mirat: «De ce, domnule Tudor?». Răspunsul nu a întârziat să apară: «Ca să fiu sigur că nu faceţi ceva necuvenit»“.

De la suflet la suflet

Craiova i-a fost dintotdeauna dragă marii doamne a scenei craiovene, Leni Pinţea-Homeag, aşa că n-a putut trece prin locurile apropiate sufletului său fără a se aşeza şi în faţa tinerilor aspiranţi la titlul de actor şi a le împărtăşi câteva dintre experienţele sale. Ieri, la ora prânzului, am regăsit-o în sala Facultăţii de Actorie, la vremea aducerilor aminte. „Am intrat 20 în anul I şi la sfârşitul lui am rămas 12. Opt dintre noi au picat la actorie şi n-au mai fost primiţi. Noi ne împrietenisem foarte tare, ca şi voi. Grupa noastră era grupa A. Ne dădeam măreţi că avem cel mai bun profesor, pe maestrul Alexandru Finţi. Fiind prieteni buni şi văzând rezultatele am început să plângem. Când ne-a văzut maestrul Alexandru Finţi ne-a adunat în clasă şi ne-a spus: «Copii, voi ştiţi că eu sunt un profesor corect. Eu nu am să las să iasă actori schilodiţi din facultate, fără talent, pentru că mai târziu în meseria voastră ăştia vă vor mânca pe voi şi nu vă veţi putea face cum trebuie treaba», a povestit marea actriţă. Poveştile sale de pe scenă şi dincolo de ea vor putea fi ascultate în emisiunea „Orizonturi culturale“ de sâmbătă, 16 noiembrie, care poate fi urmărită pe site-ul Gazetei de Sud, la rubrica Ştiri GDS TV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS