11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcuror caracalean, reţinut pentru o şpagă de 11.000 de euro

Procuror caracalean, reţinut pentru o şpagă de 11.000 de euro

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a fost reţinut ieri de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, care îl acuză că a cerut unui bărbat suma de 11.000 de euro pentru a-l scăpa de un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.
Reprezentanţii DNA au anunţat ieri că inculpatul Iacob Niculăiţă, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, a fost reţinut şi este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.
Anchetatorii au reţinut că, în cursul lunii noiembrie 2012, procurorul Niculăiță i-a cerut unui bărbat suma de 5.000 de euro. În schimbul banilor, procurorul caracalean a promis că va interveni la un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi îl va convinge să nu dispună trimiterea în judecată a bărbatului. În schimbul acestei promisiuni, inculpatul a primit, în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 de lei (echivalentul a 5.000 de euro) prin intermediul altui învinuit. Ulterior, în octombrie, anul acesta, Iacob Niculăiță i-a comunicat aceluiaşi bărbat, care între timp a fost trimis în judecată, că „afacerea“ îl costă însă 6.000 de euro. De data aceasta, a promis că va discuta cu procurorul de ședință din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt şi îl va convinge să ceară administrarea de probe care să convingă instanţa să accepte schimbarea încadrării juridice a faptei. În final, după schimbarea încadrării, bărbatul urma, cel mai probabil, să obţină o pedeapsă cu suspendare.
Inculpatul din dosarul instrumentat de procurorii  Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a hotărât însă să-l denunţe pe procurorul Iacob Niculăiţă, acesta fiind prins în flagrant duminică, în timp ce primea cei 6.000 de euro ceruţi. Procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Iacob Niculăiţă, acesta urmând să fie prezentat la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
Tot ieri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţie a procurorului Iacob Niculăiţă ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii DNA au colaborat cu ofițerii Anticorupţie din Craiova şi ai SRI Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS