17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOglindă, oglinjoară, cine minte cel mai bine din ţară?

Oglindă, oglinjoară, cine minte cel mai bine din ţară?

\n

Olguţa Vasilescu a împânzit Craiova cu panouri publicitare în care se laudă cu realizări care nu-i aparţin. Campania electorală pentru un nou mandat va avea loc abia în 2016. S-a prăbuşit primarul în sondaje?

Fardul electoral al primarului Lia Olguţa Vasilescu a început să cadă, lăsând dezgolită imaginea tumefiată a unei administraţii locale incapabile să ofere craiovenilor iluziile după care au alergat la vot în iunie 2012. După un an şi jumătate de mandat, zâmbetul Olguţei a pierit. Primarul pare un boxer groggy, care se îndreaptă spre inevitabilul KO şi punctează doar la impresia artistică. Consilierii de imagine au considerat, probabil, că primarul are nevoie urgentă de un lifting pentru a putea rezista în acest mariaj nefericit cu electoratul. În consecinţă, au demarat o campanie menită să aranjeze coafura roşcată din campanie, ciufulită de scandalurile care s-au ţinut lanţ.

Olguţa, reclamă pe persoană fizică

Pe panourile de publicitate stradală care aparţin firmei New Age Advertising Agency SRL, Olguţa Vasilescu apare de câteva zile cu noi mesaje către craioveni. „În ultimul an s-au introdus 30 de kilometri de reţea de apă şi canalizare. Mai mult decât în ultimii cinci ani. Promisiune onorată. Lia Olguţa Vasilescu“, ne transmite nu primarul, ci persoana fizică Olguţa. „Am înverzit Craiova! 6.000 de arbori într-un singur an. Promisiune onorată. Lia Olguţa Vasilescu“, aflăm de pe alt stâlp. „Craiova – singurul oraş din România care a scăzut gigacaloria cu 10 la sută. Promisiune onorată. Lia Olguţa Vasilescu“, ne transmite alt text, care ne trimite urgent cu gândul la facturile de iarnă care au început deja să ne ardă buzunarul. De pe alt panou, amplasat la Universitate, aflăm că „A început reconstrucţia Centrului Vechi. Fonduri Europene – 11 milioane de euro. Promisiune onorată. Lia Olguţa Vasilescu“. Directorul New Age Advertising Agency SRL, Laurenţiu Popescu, a precizat că Olguţa a încheiat contractul de publicitate în nume personal, pentru 12 locaţii din Craiova, pe o lună. Valoarea contractului am solicitat-o la primărie, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, însă rămâne de văzut dacă persoana fizică Olguţa Vasilescu, care-şi asumă proiectele derulate de municipalitate, va binevoi să ne răspundă.

Centrul Vechi – onorat cu prezenţa

Nu am numărat cei 6.000 de arbori din pădurea proaspăt plantată de Olguţa, dar ştim sigur că în scrierea şi accesarea proiectului european privind Centrul Vechi, de 11 milioane de euro, actualul primar nu are absolut nici un merit. Proiectul privind „Amenajare şi revitalizare Centrul Istoric al Municipiului Craiova“ aparţine administraţiei Antonie Solomon. Din câte ne amintim, contractul de finanţare a fost unul dintre ultimele acte semnate de fostul primar, pierzător al alegerilor din 10 iunie 2012. Nu noi, ci electoratul este în măsură să aprecieze cât de moral este să-ţi însuşeşti un proiect care nu-ţi aparţine şi să te mai şi lauzi cu această ispravă. În ceea ce priveşte reţeaua de apă şi canalizare, noi ştiam că este finanţată din fonduri europene, accesate cu mult înainte să înceapă mandatul Olguţei Vasilescu. Dacă ar face un şpagat peste timp, primarul şi-ar aminti lucrurile importante pe care le-a promis în campania electorală: 20.000 de noi locuri de muncă; 4.000 de locuinţe pentru tineri în patru ani; canalizare şi asfalt în orice colţ al Craiovei, reabilitare termică pentru toate locurile de locuinţe etc. Şi în acest caz, electoratul este în măsură să judece în ce procente sunt realizate astăzi aceste promisiuni. Clipurile de campanie au dispărut de pe site-ul primarului, dar memoria Google le-a reţinut. La împlinirea unui an de mandat, am abordat aceste probleme la Radio Sud şi GdS TV. Olguţa s-a grăbit atunci cu propria versiune a realizărilor, organizând intempestiv o conferinţă de presă într-o zi de duminică. Pe lângă hidranţii şi giratoriile chemate să îngroaşe lista cu realizări, şi-a făcut loc şi o declaraţie halucinantă. „Am ajuns la performanţa nu numai de a căra basculante întregi de zăpadă din oraş în afara municipiului într-un loc special amenajat, dar şi de a ridica autovehiculele cetăţenilor noaptea pentru a curăţa sub ele, astfel încât dumneavoastră, când ieşeaţi dimineaţa, aveaţi impresia că nici nu a nins“, a afirmat Olguţa.

Scandalurile Olguţei – lista scurtă

În fine, noi am contabilizat 18 scandaluri în care a fost implicată până acum administraţia Olguţa Vasilescu. Vom face o scurtă trecere în revistă a acestora, în ordine aleatorie, pentru a ne reîmprospăta cu toţii memoria şi a nu epuiza tone de hârtie tipografică, consumate deja cu detalierea isprăvilor de până acum.

1 – Scandalul „SRI“ – Olguţa a anunţat pe Facebook că de sub geamul primăriei a fost ridicată o maşină „tixită“ cu tehnică de ascultare aparţinând SRI; maşina s-a dovedit că aparţinea primarului din Castranova, Dumitru Măceşanu, venit cu treburi pe la prefectură.

2 – Scandalul „Statuile“ – două statui nud realizate de artistul Peter Jacobi, amplasate în centrul oraşului, au fost îmbrăcate în cearşafuri; ştirea a fost preluată de toată presa, iar Craiova s-a făcut de râs.

3 – Scandalul „Ştefănescu“ – Olguţa Vasilescu şi Adrian Mititelu s-au certat pe organizarea funeraliilor regretatului Costică Ştefănescu, legenda Craiovei Maxima, poveste devorată de presa din întreaga ţară.

4 – Scandalul „Ţuculina“ – cinci pui de leu născuţi în captivitate la Zoo Craiova au murit din cauza incompetenţei angajaţilor; au plătit subordonaţii, directorul Florin Lungu a rămas neclintit pe funcţie.

5 – Scandalul „Adăpostul“ – licitaţia pentru construirea adăpostului canin de la Pod Breasta şi construcţia în sine sunt şi astăzi subiecte controversate.

6 – Scandalul „Bubico“ – tratamentul aplicat câinilor maidanezi a adus pe picior de război primăria cu ONG-urile pentru protecţia animalelor;

7 – Scandalul „Balta Craioviţa“ – 1,2 milioane de euro din bugetul oraşului au fost alocaţi peste noapte pentru achiziţia a trei hectare din Balta Craioviţei, terenul aparţinând unei firme a lui Adrian Mititelu.

8 – Scandalul „Târg Caracal“ – SC Pieţe şi Târguri SRL, societatea primăriei, plăteşte 15.000 de euro/lună chirie unei firme private pentru locaţia târgului de pe strada Caracal nr. 172B; lucrările de amenajare au fost derulate fără autorizaţii; scandalul este în derulare.

9 – Scandalul „Licitaţia“ – licitaţii ale primăriei sunt anulate pe bandă rulantă din cauza documentaţiilor prost întocmite.

10 – Scandalul „Autobuzul“ – achiziţia în leasing a 50 de autobuze noi (11,7 milioane de euro fără TVA) a fost anulată, singura ofertă fiind considerată inacceptabilă; anterior, o cerinţă controversată privind capacitatea rezervorului (300 l) a generat un imens scandal.

11 – Scandalul „FCU Craiova“ – FCU Craiova a părăsit arena „Ion Oblemenco“ în această vară, iar primăria refuză revenirea echipei pe stadion, cu toate că FCU are la mână o hotărâre judecătorească; fanii au făcut mitinguri de protest, Olguţa le-a replicat ironic: „Asta-i viaţa! Unii cu înjurăturile, alţii cu stadionul“.

12 – Scandalul „Autorizaţia“ – lucrările pentru reabilitarea unor străzi şi imobile au fost demarate fără autorizaţii; după sesizarea GdS, primarul şi-a aplicat o autoamendă, spre amuzamentul general.

13 – Scandalul „Parc Romanescu“ – molozul din construcţii a fost depozitat de RAADPFL în Parcul „Nicolae Romanescu“, monument istoric; mizeria a fost îndepărtată după protestul redactorilor GdS; sesizată, Garda de Mediu s-a făcut că plouă, directorul Florin Lungu nu a primit nici o sancţiune.

14 – Scandalul „Plagiatul“ – directorii a cinci instituţii de cultură din Craiova sunt acuzaţii de plagiat, un concurs pe post a ajuns la DNA.

15 – Scandalul „Buletinul“ – mii de cărţi de identitate emise din august 2013 ar putea fi declarate nule, pentru că serviciul care le emite a trecut în subordinea primarului fără avizul forului tutelar de la Bucureşti.

16 – Scandalul „Chioşcarii“ – zeci de chioşcuri din oraş au fost demolate de primărie; scandalul a ajuns la prefectul Elena Costea, demisă la cererea Olguţei Vasilescu; ruinele chioşcurilor se văd şi astăzi în staţiile de autobuz ale RAT Craiova.

17 – Scandalul „Adrian Păunescu“ – primăria a schimbat numele unei străzi fără să ceară opinia locuitorilor de acolo; oamenii au protestat în zadar, nimeni nu a ţinut cont de supărarea lor.

18 – Scandalul „544“ – nemulţumită că relatează scandalurile enumerate, primăria nu mai comunică decât în scris cu Gazeta de Sud, prelungind până la limita prevăzută de lege oferirea informaţiilor pe care este obligată să le furnizeze cetăţenilor Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS