10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetriştii, înghesuiţi în staţiile din centru

Taximetriştii, înghesuiţi în staţiile din centru

\n

Închiderea unor străzi pentru lucrările la centrul istoric a dat peste cap circulaţia rutieră din municipiul Craiova. „Victime“ ale închiderii unor tronsoane ale străzilor Olteţ, Romain Rolland, Fraţii Buzeşti sau Theodor Aman sunt şi taximetriştii, care au rămas fără câteva staţii şi se înghesuie pe unde apucă.

Circulaţia rutieră din centrul Băniei a devenit în ultimul timp sufocantă, mai ales după orele prânzului. Au de suferit atât şoferii, care sunt nevoiţi să se strecoare cum pot pe străduţe, cât şi taximetriştii, care se înghesuie cu zecile în staţiile care au numai câte cinci locuri şi încurcă, la rândul lor, circulaţia.
Aceştia din urmă înjură printre dinţi şi susţin că au rămas fără trei staţii de taxi din zona centrală, iar acum se „încaieră“ cu ceilalţi şoferi ori sunt alergaţi de agenţii de la Poliţia Locală.
Ieri, după prânz, strada M. Kogălniceanu, una cu sens unic, era tixită cu taxiuri, care se întindeau pe partea dreaptă de la intersecţia cu strada Mitropolit Frimilian şi până la Calea Unirii. Pe alocuri, erau parcate autoturisme şi pe stânga, şi pe dreapta, iar taximetriştii care îşi aşteptau clienţii aproape blocau strada. Întrebaţi despre această situaţie, taximetriştii au aruncat vina pe închiderea unor staţii din zona centrală. „Nu mai avem staţiile de la BancPost, de la Universitate, de la Luxor, iar azi au închis-o şi pe cea de la Casa Albă (de pe strada Theodor Aman – n.r.). Stăm şi noi unde merge“, a explicat G.V. Acesta spunea că la cele aproximativ 2.000 de taxiuri din Craiova, cele câteva locuri din staţiile de taxi rămase în centrul Craiovei sunt insuficiente.
Un alt taximetrist care stătea la coadă pe M. Kogălniceanu a dat vina pe ceilalţi şoferi, dar şi pe lipsa locurilor din staţii. „Ce vină avem noi că şoferii parchează şi pe stânga şi pe derapta pe Kogălniceanu? Nu avem unde să ne ducem! Trebuie să stăm acolo unde avem clienţi, în punctele fierbinţi“, a spus Viorel Buzatu.

Staţii de taxi ad-hoc

După închiderea unor tronsoane ale străzilor Olteţ, Romain Rolland, Fraţii Buzeşti şi Theodor Aman şi dispariţia unor staţii de taxi, alte staţii au apărut în apropiere. Pe strada A.I. Cuza, chiar în faţa Universităţii, taximetriştii ocupă prima bandă în aşteptarea clienţilor, iar în zona BancPost, unde firma care se ocupă de reabilitarea centrului istoric şi-a amenajat şantierul, taxiurile se înghesuie pe marginea singurei benzi care mai este deschisă traficului rutier. „Stăm la ciupeală, pentru că nu avem unde. Ne uităm tot timpul în oglinzi şi când vedem comunitarii (agenţii Poliţiei Locale – n.r.) plecăm. Dacă nu rămânem în centru, trebuie să plecăm la Piaţa Centrală, la Ciupercă sau la hotelul Jiul“, spunea ieri un taximetrist care stătea peste drum de Universitate.
„Ne descurcăm greu. Ne mutăm în staţiile rămase şi încurcăm circulaţia. Avem probleme cu Poliţia Locală, care ne vânează şi ne gonesc dintr-o staţie în alta, pentru că ne cer să respectăm numărul de locuri din staţii, lucru care este imposibil. Am ajuns să ne aglomerăm în zona BancPost, Minerva şi Univesitate“, a povestit taximetristul V.S.
Un alt efect al închiderii unor staţii de taxi din centrul municipiului Craiova este blocarea de către taximetrişti a circulaţiei pe banda întâi a străzii A.I.Cuza, la semaforul de la intersecţia cu Calea Unirii. În schimb, staţia de taxi de pe strada Sfântul Dumitru şi cea de pe strada Ion Maiorescu sunt ceva mai „aerisite“.

Amenzi pentru taximetrişti

Reprezentantul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova în comisia de sistematizare a circulaţiei din cadrul primăriei, Sorin Gae, susţine că, pentru a se evita aglomerarea traficului în centrul municipiului, s-a convenit cu firma care se va ocupa de reabilitarea centrului istoric să închidă străzile pe rând. Astfel, în perioada următoare se vor închide şi străzile sau tronsoane din străzile Nicolăescu-Plopşor, Panait Moşoiu, Dreptăţii, Lipscani, România Muncitoare şi Traian Demetrescu. Pentru a rezolva cât de cât situaţia taximetriştilor în aceste condiţii, Sorin Gae a mai precizat că se caută soluţii pentru darea în folosinţă a unor noi staţii de taxi în centrul municipiului.
Am cerut un punct de vedere despre această situaţie şi conducerii Poliţiei Locale Craiova, însă până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.
În schimb, poliţiştii de la Rutieră spun că, de la începutul anului şi până în prezent, 1.276 de taximetrişti craioveni au fost sancţionaţi pentru diverse abateri, iar alţi 205 au rămas fără permisele de conducere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS