Condiţii de lux pentru copii la Spitalul „Filantropia“

Autori


Prima parte a lucrărilor de modernizare a Clinicii de Pediatrie a Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova, care viza parterul clădirii şi care s-a derulat printr-un proiect iniţiat de Rotary Club Craiova Probitas, s-a finalizat ieri. După două luni de lucrări, noile saloane arată impecabil, putând oferi condiţii hoteliere de lux pentru copiii internaţi. Lucrările de reabilitare a clinicii continuă însă cu fonduri de la primărie, iar până la sfârşitul lunii decembrie toată clădirea va deveni un spaţiu mult mai primitor pentru copiii cu probleme medicale.

Rotary Club Craiova Probitas a anunţat ieri finalizarea proiectului de renovare a parterului Clinicii de Pediatrie a Spitalului „Filantropia“, proiect care a pornit în primăvară şi care s-a încheiat după două luni de lucrări. Între timp, saloanele insalubre, fără grup sanitar, care ofereau condiţii improprii pentru un copil internat, s-au transformat practic în camere de hotel, cu baie proprie (duş, toaletă, chiuvetă şi cădiţă pentru sugari), cu aer condiţionat, cu desene pe pereţii zugrăviţi cu vopsea specială şi cu linoleum destinat mediului spitalicesc, aşa cum se întâlneşte în străinătate. Pe perete, deasupra locului unde vor fi puse paturile, există lămpi speciale cu sistem de avertizare, care, odată acţionat de pacient (în acest caz de aparţinător), transmit un semnal în camera asistentelor, acestea aflând astfel ce bolnav are nevoie de ajutor.

În total, la parter s-au renovat nu numai cele patru saloane, ci şi holul, sala de tratament şi laboratorul, preşedintele Rotary Club Craiova Probitas, Laurenţiu Popescu, ţinând să mulţumească pentru finalul fericit partenerilor la organizarea acestui proiect, Primăria Craiova, Federaţia Română de Baschet şi Direcţia Judeţeană pentru Sport Dolj, dar şi celor 21 de sponsori care au contribuit la realizarea lui, printre care şi Gazeta de Sud.

„Drumul început în martie 2013 a ajuns astăzi la un final fericit. În primăvara acestui an am primit propunerea organizării balului caritabil din seara galei de baschet All Star Game şi am demarat căutarea unei destinaţii pentru fondurile ce urma a fi strânse. Când am venit în vizită la Clinica de Pediatrie, am fost impresionaţi de starea de degradare în care se aflau saloanele, mame cu copii bolnavi se internau zilnic aici în condiţii de nedescris. Am reuşit să strângem 80.000 de lei din sponsorizări, vânzarea de bilete VIP şi licitaţia caritabilă şi am vrut ca renovarea să fie ca la carte. Datorită sponsorilor care s-au alăturat proiectului, dimensiunea lucrărilor a crescut şi, de la un buget de 80.000 de lei, s-a ajuns la un buget de 230.000 de lei. Cred că întreaga secţie va arăta impecabil după ce se vor finaliza şi lucrările demarate de primărie, iar copiii vor putea fi trataţi aici în cele mai bune condiţii“, a spus Laurenţiu Popescu, preşedintele Rotary Club Craiova Probitas.

Fiecare copil are dreptul la îngrijire medicală de calitate


Directorul medical al Spitalului „Filantropia“, dr. Lorena Dijmărescu, a apreciat felul în care arată noile saloane de la parterul clinicii şi speră ca la sfârşitul anului, când se vor încheia şi lucrările de renovare derulate cu fonduri de la primărie, secţia să arate „aşa cum merită fiecare copil“. „Mulţumirile mele contează mai puţin faţă de mulţumirile familiilor copiilor care vor fi internaţi aici şi care vor beneficia de aceste condiţii hoteliere. Într-adevăr, un copil bolnav necesită foarte multă atenţie şi cred că spaţiul oferit prin această campanie a adus Clinica de Pediatrie la un nivel de top. Problema nu este că aceşti copii bolnavi au nevoie de un decor, ei au nevoie de un suport psihic. Era deplorabil să vezi un copil bolnav, traumatizat de actul medical la care este supus, stând în nişte condiţii insalubre. Proiectul este mai amplu, sub egida Primăriei Craiova, de investire în sănătate, iar la sfârşitul acestui an vom avea un spital aşa cum merită fiecare copil. Pentru că fiecare copil are dreptul la un act medical de calitate. Ce s-a făcut acum este primul pas în a se dovedi că acest lucru se poate şi în Oltenia“, a afirmat Lorena Dijmărescu.

La rândul său, dr. Ligia Stănescu, şefa Clinicii de Pediatrie, şi-a adus aminte cum arăta secţia înainte, cu grup sanitar unic pe tot palierul, circuite nefuncţionale, pentru ca acum să se ajungă la aceste spaţii pentru copiii din Craiova.

„Copiii care se adresează nouă nu vin neapărat din familii cu un standard de viaţă foarte ridicat, dar măcar suferinţa lor să fie alinată printr-un ambient plăcut, prin dragostea cadrelor medicale. Unui copil bolnav trebuie să-i dăm totul pentru ca suferinţa lui să fie mai uşoară“, a menţionat dr. Ligia Stănescu.

La inaugurarea parterului Clinicii de Pediatrie au participat şi doi reprezentanţi ai Rotary Club Sava Belgrad, preşedintele Bojan Pavlovic şi secretarul Svetolik Butarac. Pe lângă felicitările adresate colegilor de la Craiova, pentru „proiectul care defineşte esenţa Rotary“, cei doi au prezentat şi proiectul „Rotary pentru lumea tăcerii“, coordonat de Svetolik Butarac şi adresat copiilor cu deficienţe auditive. Este vorba de jocuri menite să sprijine dezvoltarea cognitivă a copiilor cu deficienţe de auz, care vor fi oferite gratuit tuturor instituţiilor de educaţie din ţară şi care sunt disponibile spre descărcare şi de pe site-ul Rotary Craiova Probitas. „Jocurile pe care le-am creat au fost concepute şi testate pentru copiii cu auz, împreună cu psihologi, şi apoi adaptate în limbajul semnelor în limba sârbă şi ulterior în română, pentru a putea fi jucate şi pentru a putea dezvolta activităţile copiilor. Am realizat patru jocuri, dar vrem să mai traducem încă 26 până la sfârşitul anului“, a precizat Svetolik Butarac.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 30 octombrie 2013

Actualitate

» Bogdan Aurescu la Conferinţa cu tema „Întărirea regimului neproliferării armelor nucleare”
» Războiul Mititelu – Olguţa, faza penală
» Alexandru Opran, inspector-şef la OJP Dolj: „Pensiile vor fi duse oamenilor la fel ca înainte“
» Camera de Comerţ organizează „Gala Excelenţei în Afaceri“
» „Cinematograful“ de la bibliotecă
» Radio Oltenia, noua grilă de toamnă
» Ce fac câinii pe Regulamentul primăriei?
» Erată
» Seminar „Are you ready for China?“, la UCB
» Virgil Ierunca şi Carmina Balcanica, la Biblioteca „Aman“
» Cărţi poştale pentru campania „Olteni pentru olteni“
» RAAN are la dispoziţie un an să îşi revină
» Peste 1.960 de tineri vor primi sprijin financiar
» Condescu, beneficiar de subvenţii APIA
» Circulaţia prin Defileul Jiului va rămâne restricţionată şi în luna noiembrie

Local

» Prima cursă de la Londra pe Aeroportul Craiova
» Craiova: În amintirea lui Lagrange
» Craiova: Trupa Face Act, un show de excepție
» Lansare de gală a volumului “Trei poduri peste lume” de ASR Principele Radu al României
» O maşină condusă de un angajat al Ambasadei României la Sofia a lovit un muzician bulgar, care a murit
» Condiţii de lux pentru copii la Spitalul „Filantropia“
» În târg la Iancu Jianu
» Trei craioveni, premianţi la faza naţională a concursului “Mesajul meu antidrog”
» Ministerul Muncii propune majorarea ajutorului pentru veterani şi văduve de război
» Zgonea: Dacă nu primeam bani la rectificare închideam obloanele
» Fost grefier, condamnat definitiv
» Vicepreşedintele CJ Olt, cercetat în libertate
» Liceul din Turceni, închis cu lacătul pe timpul orelor
» „Autobuzul“ RAT Craiova întârzie până în 2014

Gorj

» CJ Gorj a alocat fonduri pentru asfaltarea DJ 663 Văcarea – Barza

Sport

» Cupa României
» Volei (m) – SCM-U Craiova s-a calificat în optimile Cupei CEV
» Selecţionata Doljului luptă la Bradu
» „Minerii“ s-au înţeles cu Gabi Zahiu
» Pandurii, în sferturile Cupei României
» Brac, încântat de suporterii craioveni
» Şerban, învins în piramida din Bănie
» La Zwolle cu un singur gând – calificarea

Bani & Afaceri

» Eugen Teodorovici: Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a depăşit nivelul de 25 la sută
» Noi fonduri pentru plata beneficiarilor POS CCE şi POS DRU
» 20 de companii britanice, interesate de dezvoltarea infrastructurii de transport din România
» Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an
» Fiscul fonduri „pescuieşte“, iar Ponta cheltuieşte

Educatie

» Burse sociale pentru studenţi
» Vacanţe în familie pe proiecte europene la Şcoala Teasc?

Magazin

» Se reia Bios-Art, la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova
» Mihaela Rădulescu dansează pentru un caz umanitar
» Giulia, mai senzuală ca niciodată în videoclipul piesei “My life”
» Report de peste 1.100.000 euro la Loto 6 din 49

Opinii

» Crâmpeie din România legăturilor bolnăvicioase

Top