12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSenatorul Bădălău, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Senatorul Bădălău, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Senatorul PSD Niculae Bădălău (foto) este urmărit penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA, a anunţat, ieri, DNA.
Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, există date şi indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială în favoarea căreia a intervenit Niculae Bădălău a primit de la APIA 2.778.000 de lei, sumă care ar fi fost folosită de firmă în circuitul evazionist, şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi.
DNA a precizat că în această cauză se fac cercetări penale şi faţă de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar şi cu alte fapte.
Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Niculae Bădălău acuzaţiile, acesta prezentându-se ieri la prânz la sediul DNA.
Senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău a declarat, la intrarea în sediul DNA, că este nevinovat, că are conştiinţa împăcată şi că îşi va da demisia dacă se va cere ridicarea imunităţii sale.
„Voi răspunde în faţa legii ca orice cetăţean, dacă se dovedeşte că am vreo implicaţie“, a spus Bădălău.

Procuror-şef din cadrul Parchetului ICCJ, suspectat de trafic de influenţă

În dosar mai este vizată şi Angela Eugenia Nicolae, procuror-şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe – altele decât Phare, din cadrul Parchetului ICCJ, fiind suspectată de trafic de influenţă.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, ieri, că a încuviinţat, la cererea DNA, percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut ieri, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care sunt şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme.
Potrivit unui comunicat al DNA, percheziţiile au fost făcute la sediile unor firme şi la locuinţe din Bucureşti şi cele cinci judeţe, într-o cauză penală complexă privind infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracţional organizat.
DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.
În dosarul de evaziune fiscală care vizează domeniul industriei alimentare ar fi în atenţia anchetatorilor şi angajaţi ai Gărzii Financiare, au precizat surse judiciare.
Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală foloseau firme fantomă, pe care le controlau şi prin care derulau operaţiuni comerciale, trecând în evidenţele contabile cheltuieli fictive.
Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.
Membrii grupării de evaziune aveau atribuţii delimitate: unii se ocupau de înfiinţarea firmelor fantomă, alţii racolau străini şi români care, în schimbul unor sume de bani, să fie asociaţi sau administratori la aceste societăţi, iar alţii luau legătura cu funcţionari ANAF, pentru a nu face controale.
Livia Ispas – Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS