10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFinanţiştii condamnaţi cer anularea pedepselor

Finanţiştii condamnaţi cer anularea pedepselor

Mai mulţi foşti angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, condamnaţi definitiv pentru returnările ilegale de TVA acordate firmelor lui Genică Boerică, Samir Sprînceană sau Ion Fotescu, au formulat la Curtea de Apel Craiova o contestaţie în anulare pentru a scăpa de pedepse.

Un număr de 25 de foşti angajaţi ai DGFP Dolj din cei 36 judecaţi pentru acordarea ilegală de TVA firmelor controlate de oamenii de afaceri Genică Boerică, Samir Sprînceană şi Ion Fotescu, au formulat la Curtea de Apel Craiova o contestaţie în anulare (cale extraordinară de atac, prin care condamnatul poate cere anularea unei hotărâri judecătoreşti definitive).
Cei 36 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în 2008, iar după trei ani, în iulie 2011, Judecătoria Craiova s-a pronunţat în acest dosar. Din cei cinci şefi de serviciu, 13 inspectori şi 18 consilieri, 32 de inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi pentru controalele formale în baza cărora s-au acordat returnările ilegale de TVA. Ceilalţi patru – Constantin Osiac, Cătălin Cristea, Nicoleta Tudor şi Adrian Matei – au fost achitaţi. Judecătorii au hotărât că singura care trebuie să stea după gratii este fosta şefă de serviciu Eugenia Ghigă, care a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare. 18 foşti subalterni ai săi  au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare, dar cu suspendare. Ceilalţi inculpaţi găsiţi vinovaţi – Alexandru Cojocaru, Lenuţa Corneanu, Dan Bozdogescu, Violeta Corcoveanu, Violeta Popescu, Liana Răcăreanu, Stelian Voicu, Petrida Dragomir, Carmen Mariana Săseanu, Georgeta Rodica Cojocaru, Ioseev Neagoe, Daniela Zanfirescu – au primit câte doi ani de închisoare, tot cu suspendare.
Instanţa a reţinut că, „în urma îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu sumele rambursate în mod nelegal cu titlu de TVA, Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în calitate de reprezentant al statului român, constituindu-se parte civilă cu suma de 117.769.671,97 de lei“. Cei 32 de foşti angajaţi ai DGFP Dolj au fost obligaţi să achite prejudiciul adus bugetului statului.

Contestaţie în anulare formulată de 25 de condamnaţi  

Sentinţa din iulie 2011 a Judecătoriei Craiova a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova atât de inculpaţi, cât şi de procurori, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care a dat o hotărâre definitivă în acest dosar în iulie 2013. Instanţa a respins recursurile finanţiştilor şi a dispus încetarea procesului penal faţă de Eugenia Ghiga, condamnată în noiembrie 2011 la şase ani de puşcărie într-un alt dosar privind returnări ilegale de TVA. În final, 31 dintre inculpaţi au rămas cu pedepsele cu suspendare date de Judecătoria Craiova în 2011, patru au fost achitaţi, iar faţă de fosta şefă de serviciu Eugenia Ghigă s-a dispus încetarea procesului penal în baza art. 10 lit. g Cod de Procedură Penală (fapta s-a prescris – n.r.). Curtea de Apel Craiova a menţinut dispoziţiile Judecătoriei Craiova privind achitarea prejudiciului ANAF de către cei 32 de inculpaţi găsiţi vinovaţi.
La începutul lunii septembrie, 25 de inculpaţi condamnaţi au formulat o contestaţie în anulare şi încearcă să convingă magistraţii de la Curtea de Apel Craiova să anuleze pedepsele primite. Este vorba de Doina Dorobanţu, Mihaela Nicolae, Nicu Ciurlin, Adriana Iordache, Milica Ionescu, Doiniţa Văduva, Mihaela Ionicoiu, Sorin Celea, Cristina Ciucă, Magdalena Florea, Eugen Dincă, Laura Voicu, Eugenia Barbu, Manuela Coca Popa, Veronica Domnişoru, Alexandru Cojocaru, Lenuţa Corneanu, Dan Bozdogescu, Violeta Corcoveanu, Liana Răcăreanu, Stelian Voicu, Carmen Mariana Săseanu, Georgeta Rodica Cojocaru, Ioseev Neagoe, Daniela Zanfirescu, condamnaţi definitiv la doi sau trei ani de închisoare cu suspendare.
La termenul de pe 25 octombrie, instanţa a dispus amânarea judecării contestaţiei pentru 3 decembrie, dată până la care cei 25 de foşti finanţişti trebuie să depună motivele pentru care au formulat contestaţia în anulare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS