24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj a inaugurat bustul Arethiei Tătărescu

CJ Gorj a inaugurat bustul Arethiei Tătărescu

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, bustul Arethiei Tătărescu, preşedinta Ligii Naţionale a Femeilor Române-Secţia Gorj, cea care a finanţat realizarea Ansamblului „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu. Monumentul a fost dezvelit în Parcul „Arethia Tătărescu“, de lângă Muzeul Judeţean de Istorie, acolo unde se afla deja bustul lui Gheorghe Tătărescu, fost premier al României. La festivitatea de dezvelire a bustului dedicat celei care l-a convins pe sculptorul Constantin Brâncuşi să realizeze ansamblul monumental de la Târgu Jiu au participat istorici, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, care au dorit ca în acest fel să cinstească memoria uneia dintre cele mai importante personalităţi ale Gorjului şi care a avut o contribuţie importantă la realizarea unor edificii din municipiu.  

Stea în centrul oraşului

Prezent la festivitatea din Parcul „Arethia Tătărescu“, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că instituţia pe care o reprezintă se va implica şi mai mult în promovarea personalităţilor care au marcat istoria Gorjului: „Este un eveniment pe care ni l-am dorit de la început, din momentul în care această idee a apărut. Iată că alături de bustul fostului premier al României Gheorghe Tătărescu se află, aşa cum era normal, bustul Arethiei Tătărescu. Este o femeie cu implicaţii majore în viaţa judeţului Gorj. Am decis împreună cu Primăria Târgu Jiu ca dezvelirea bustului Arethiei Tătărescu să aibă loc în zilele în care am sărbătorit 75 de ani de la inau­gurarea ansambulului monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi făcut cu sprijinul asociaţiei conduse de Arethia Tătărescu. Este un moment de bucurie şi de conştientizare a celor ce vor trece zilnic prin faţa celor două monumente“, a declarat Cirpian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Pe lângă bustul din parcul care îi poartă numele, Consiliul Judeţean Gorj a mai onorat memoria Arethiei Tătărescu şi cu o stea pe Aleea Personalităţilor Gorjene, din centrul municipiului Târgu Jiu.

A lăsat totul oraşului

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ cinsteşte eroii căzuţi în luptele de la Podul Jiului din Târgu Jiu, în Primul Război Mondial. Acesta a fost realizat în perioada 1937-1938 cu bani alocaţi de către Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului-ministru Gheorghe Tătărescu. Potrivit Arhivelor Primăriei Târgu Jiu, un document din 27 octombrie 1938 arată implicarea profundă a Ligii în realizarea unora dintre cele mai importante opere ale sculpturii moderne mondiale. Costurile pentru ridicarea Ansamblului „Calea Eroilor“ s-au ridicat la vremea respectivă la peste 2,4 milioane de lei. Suma a fost folosită pentru reabilitarea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, exproprierile făcute pentru deschiderea Căii Eroilor, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, precum şi celelalte opere din piatră – Masa Tăcerii, Aleea Scaundelor, cele două bănci laterale de lângă Poarta Sărutului. Arethia Tătărescu şi Gheorghe Tătărescu s-au implicat în ridicarea fostei fabrici de ţigarete din Târgu Jiu, a sanatoriului de boli pulmonare de la Dobriţa, în realizarea clădirii Muzeului „Alexandru Ştefulescu“ şi a unor pavilioane ale Spitalului Judeţean. Liga a mai contribuit la cercetarea şi descoperirea ruinelor castrului roman de la Bumbeşti-Jiu, ridicarea unei şcoli la Rovinari, restaurarea caselor în care s-au născut Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, precum şi la ridicarea mausoleului închinat Ecaterinei Teodoroiu, în centrul oraşului. Deşi s-a născut în Bucureşti, Arethia Tătărescu a dezvoltat o legătură strânsă cu Gorjul, datorită faptului că Gheorghe Tătărescu era originar din localitatea gorjeană Vlăduleni, provenind dintr-o familie de moşneni înstăriţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS