16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal la recepţia lucrărilor de la Poarta Sărutului

Scandal la recepţia lucrărilor de la Poarta Sărutului

Un scandal a izbucnit între proiectantul, specialiştii şi reprezentanţii firmei care au reabilitat Poarta Sărutului, opera brâncuşiană din Parcul Central din Târgu Jiu. Ieri, a avut loc recepţia lucrărilor, însă proiectantul şi specialiştii nu sunt mulţumiţi de modul în care au decurs lucrările. Conform proiectului cea mai importantă parte a lucrării ar fi trebuit să constea în înlocuirea tablei din plumb de deasupra monumentului. De asemenea, ar mai fi trebuit să fie realizate o serie de operaţiuni de curăţare a pietrei care să asigure o cât mai bună comportare în timp a materialului din care este executată opera realizată de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Nemulţumirile au fost atât de mari, încât reprezentanţii firmei de proiectare nici nu au mai vrut să zăbovească prea mult în zona monumentului, abia fiind convinşi de constructor să intre la discuţii, la Centrul Municipal „Constantin Brâncuşi“, situat tot în Parcul Central.

Lucrările au început
pe 3 septembrie

Potrivit reprezentanţilor Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, lucrările de conservare-restaurare la Poarta Sărutului au început pe 3 septembrie şi au fost executate de firma SC GRUP CORINT SA. Conform avizului comunicat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, au fost prevăzute următoarele operațiuni: construirea unui acoperiș provizoriu, demontarea şi montarea tablei de plumb, pregătirea suprafeței superioare, aplicarea unei izolații bituminoase, biocidare, hidrofugare. Lucrările, finanțate de Institutul Național al Patrimoniului cu suma de 371.656 de lei ar fi trebuit să fie finalizate până la începutul lunii octombrie. Termenul de încheiere a lucrării a fost prelungit până săptămâna aceasta, pentru ca ieri comisia de recepţie să se pronunţe în legătură cu modul în care a fost executat proiectul. Conform aceloraşi reprezentanţi ai Centrului „Brâncuşi“, aceste lucrări fac parte dintr-o serie de măsuri pe care autoritățile administrației publice locale și centrale le-au luat în vederea conservării și protejării Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu. Deocamdată, lucrările la Poarta Sărutului s-a finalizat cu un scandal. Totul se întâmplă în săptămâna în care autorităţile locale şi judeţene sărbătoresc împlinirea a 75 de ani de la finalizarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“, din care face parte şi Poarta Sărutului. La eveniment a fost invitat să participe şi premierul Victor Ponta, precum şi ambasadorul Franţei în România.

Acuzaţii grave din partea proiectantului

Proiectantul Daniel Dănilă a lansat acuzaţii grave împotriva celor care au reabilitat Poarta Sărutului, criticând tehnologiile folosite. Dănilă a declarat că nu va semna recepţia tehnică a lucrării, întrucât asupra monumentului au fost executate anumite operaţiuni care i-au modificat structura iniţială.
„Eu sunt proiectantul Coloanei fără Sfârşit, probleme sunt şi acolo, din 2011 am obţinut avizul, nu s-a făcut nimic, aştept mereu finanţări, jocuri de culise şi tot soiul de chestii. Eu habar nu am avut că s-a ţinut licitaţia. Eu nu am semnat recepţia şi nu o să semnez dacă nu văd documente, eu oricum nu am semnat-o. Aceste lucrări atrag foarte mulţi oameni neaveniţi, oameni care în viaţa lor nu au făcut asemenea lucrări, de asemenea anvergură. Spălarea porţii este o aberaţie, ceva inadmisibil. Tot fierul din Poarta Sărutului a ieşit la suprafaţă. Procedura a fost făcută fără aviz, Legea patrimoniului spune că cine lucrează fără avize este pasibil penal. Nu există absolut nici un proiect care să spună că se poate spăla cu pompa de presiune. Din cauza asta, poarta este galbenă, pentru că adaosul acesta de apă a dizolvat sărurile de fier şi oxizii şi au început să iasă. Am făcut proiectul, iar apoi am ajuns la alt stadiu: cine îl plăteşte? Am depus tot soiul de documente, ca în august anul trecut să fiu sunat şi să mi se spună să vin la Institutul Naţional al Patrimoniului. Mi s-au spus toate astea ţipându-se la mine, deşi i-am explicat că documentele au fost depuse din luna decembrie. Nu mă cunoşti, nu ţipa la mine. Mi-a spus: dobitocule şi a închis telefonul“, a declarat Dorin Dănilă, expert agreat de Ministerul Culturii.

Recepţia a fost realizată fără semnătura lui Dănilă  

Adina Andriţoiu, şefa Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că procesul-verbal de recepţie tehnică a lucrărilor a fost semnat în cele din urmă de părţile implicate. Potrivit aceleiaşi surse, semnătura proiectantului pe procesul-verbal de recepţie tehnică nu ar fi fost obligatorie, ci facultativă.
„A venit comisia de recepție tehnică din București, au venit la sediu pentru a completa actele și a venit și domnul proiectant Dănilă, deși, se pare că nu fusese invitat. A avut loc un schimb de replici pe un ton mai ridicat, a venit și presa, proiectantul a avut alt punct de vedere față de comisie. Până la urmă, procesul-verbal de recepție a fost semnat, din ce mi s-a spus, semnătura proiectantului era facultativă. Eu nu am calitatea decât de beneficiar final, finanțator este INP-ul, ei au considerat că s-au respectat toate cele ce trebuia respectate. S-a semnat recepția“, a declarat Adina Andriţoiu, şefa Centrului „Brâncuşi“.

Institutul Național al Patrimoniului susţine că va depune plângere penală împotriva proiectantului

Institutul Național al Patrimoniului (INP) respinge ferm încercarea de calomniere a instituției de Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare de la „Poarta Sărutului“.
Institutul Național al Patrimoniului a recepționat ieri lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică și piatră de la „Poarta Sărutului“, element component al Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu.
În vederea desemnării executantului lucrărilor de restaurare, Institutul Național al Patrimoniului a respectat toate procedurile cerute de legislația care reglementează achizițiile publice. Institutul Național al Patrimoniului a solicitat oferte de la cel puțin cinci companii specializate în lucrări de restaurare din piatră.
Față de acuzațiile aduse de Dorin Dănilă, directorul general al INP Alexandru Muraru, a declarat:
„Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituție respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obținerii încredințării directe a acestor lucrări, domnul Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii și a angajaților Institutului. Domnul Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urma să fie executate. El este unul dintre principalii vinovați care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (domnul Dănilă fiind șeful de lucrări de la acea vreme). Institutul Național al Patrimoniului va depune plângere penală împotriva celui care a calomniat public instituția și a celui care a încercat obținerea unor lucrări prin încălcarea legii“.
Prima valoare estimată de Dorin Dănilă pentru lucrările de restaurare a fost de 860.095 de lei și a fost considerată exagerată atât de Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii, cât și de către INP. A doua propunere a lui Dorin Dănilă a fost de 557.559 de lei și a avut aceeași soartă ca și prima propunere. Abia a treia valoare estimată, propusă de Dorin Dănilă, a fost aprobată.
Restaurarea monumentului „Poarta Sărutului“ reprezintă o investiție esențială pentru înscrierea obiectivului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. România va depune în luna februarie 2014 dosarul pentru înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS