12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞefii pieţelor macină nervii comercianţilor

Şefii pieţelor macină nervii comercianţilor

http://www.youtube.com/watch?v=HYFMPRPTcKc

Comercianţii de legume şi fructe din Piaţa Chiriac din Craiova vor fi nevoiţi să-şi facă bagajele şi să se mute în controversatul târg de pe Caracal. Unii dintre ei spun că n-ar vrea, pentru că îşi pierd clienţii şi n-au nici condiţii, iar alţii spun că, dacă nu se mută toţi, nu se rezolvă nimic. Între timp, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL taxează pieţarii de două ori: atât pentru locul în care vând, cât şi pentru cel în care urmează să se mute.

Zarvă mare, ca în fiecare zi, în Piaţa Chiriac. Maşinile claxonează şi se blochează în intersecţia din zonă. Una dintre cele mai aglomerate pieţe din Craiova are foarte mulţi comercianţi, iar spaţiul a devenit, cu timpul, insuficient. Soluţia oferită de municipalitate – mai mult sau mai puţin bună – este mutarea în controversatul târg de pe strada Caracal, lucru care nu prea îi încântă pe pieţarii. „E prima dată când vin anul acesta, dar astăzi am fost întâi la târgul cel nou, unde nu este nimeni. Am stat trei-patru ore, nu întreabă nimeni de varză, se dau cauciucuri şi haine. Nu este o toaletă, nu este asfaltat, este un dezastru acolo. Am zis să mergem acolo că este mai mult loc, toţi stăm aici, băgaţi unul în altul, şi acolo nu e nimeni. Chiria este tot cam aşa, 15 lei pentru remorcă, 30 de lei pentru dubă. Loc este, dar dacă se mută, să se mute toată lumea. Aici este bine, pentru că vin oamenii, dar nu este loc. Trebuie să se mute toţi. Să se facă condiţii şi pentru noi, şi pentru oamenii care sunt aici, să dea drumul o dată la treaba asta. De când zic că fac…“, povesteşte Marcel Călin, unul dintre comercianţii din Piaţa Chiriac.

Vinzi într-un loc, plăteşti chirie în două

Spre deosebire de el, alţi comercianţi nu vor merge cu remorca în târg, ci şi-au închiriat spaţii. Deşi nu folosesc încă spaţiile respective, unii dintre ei au plătit până la 24.000 de lei pe chirie, garanţie şi construirea chioşcurilor. „Nu ne-au anunţat că trebuie să ne mutăm. Au venit acum două luni, ne-au spus că piaţa se închide, să ne facem acolo noi, că nu au bani. Ne-am făcut acolo, au zis în maximum o lună, noi plătim acolo de pe 28 august. Ne-am făcut, dar nu funcţionează, nu ne-au mutat. Acolo e piatră pe jos, nu se poate intra. Ne-am dus cu microbuzul pe ploaia aia acolo, a trebuit să-l tragem cu tractorul. Plătim lunar acolo 14 milioane (lei vechi – n.r.), iar aici încă 15. Vindem într-un loc, plătim în două. Aici nici nu ar mai trebui să vindem, nici nu mai avem contract, ne ia taxă zilnică. Clienţii ar veni, dar nu au pe unde să vină acolo. A fost nămolul până la genunchi când a plouat“, se plânge Georgeta Chiorlan. Alături de femeie, alţi aproximativ zece pieţari din Chiriac şi-au închiriat spaţii în târgul de pe Caracal. „Au venit la noi, am fost toţi la acelaşi notar, ne-au spus să ne ducem repede, să prindem loc. Ne luptăm cu morile de vânt“, spun la unison oamenii care consideră că şi-au luat ţeapă şi le-a fost forţată mâna.

Pe Caracal bate vântul printre verze

La noul târg municipal de pe strada Caracal încă nu sunt condiţii pentru a-ţi parca maşina. Pietrişul ţine loc de beton şi asfalt, iar mai nou se percepe şi o taxă de intrare pentru automobile: 1 leu pentru 30 de minute. În locul în care sunt aşteptaţi comercianţii pentru legume şi fructe, „în fundul târgului“, cum zic unii, bate vântul. Doar câţiva „rătăciţi“ care au venit cu dubiţa stau şi aşteaptă. „Nu suntem mulţumiţi pentru că nu este corect ceea ce au făcut. Au zis că mută Chiriacul aici şi nu l-au mai mutat. Aici nu vine nimeni. De acolo am plecat pentru că este aglomeraţie şi ai pieţei ţin tot cu bişniţarii, nu cu producătorii. Bineînţeles că ne-am pierdut clienţii, nu vine nimeni aici“, spune Valentin Mazilu, care s-a mutat din Chiriac pe Caracal ca să vândă varză. Exact asta a căpătat, căci vânzarea e… varză.
Tot din Chiriac a venit şi domnul Chelu, susţinând că producătorii adevăraţi nu mai au loc acolo. „Acolo sunt numai angrosişti care nu produc legume, iau de la noi şi vând mai departe. Noi nu avem loc acolo. Deocamdată, condiţiile nu sunt chiar cum ne-am dorit, lumea nu ştie să vină aici, tot ei (de la Pieţe – n.r.) trebuie să-i aducă aici. Anul acesta de câteva ori am vândut, că acum am început să scot varză. În general am avut clienţi, dar dacă ei nu mai ştiu unde să vină, unde să ne caute?“, crede bărbatul.

Comercianţii ar trebui să plece înainte de sfârşitul săptămânii

GdS a cerut un punct de vedere reprezentanţilor SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL legat de plata simultană a celor două chirii. Conform acestora, „comercianţilor de legume şi fructe li se percepe chirie pentru spaţiul ocupat în Piaţa Chiriac pentru că acolo îşi desfăşoară încă activitatea. Pentru spaţiul care le-a fost repartizat în noul Târg Municipal de pe strada Caracal li se percepe chirie, cum era şi firesc, din momentul în care au semnat contractul de închiriere şi li s-a predat amplasamentul în vederea ridicării construcţiilor provizorii în care îşi vor desfăşura activitatea“. În ceea ce priveşte mutarea, aceştia au menţionat că „în momentul semnării contractelor de închiriere pentru terenurile din Târgul Municipal, comercianţilor de fructe şi legume din Piaţa Chiriac li s-a pus în vedere – printr-o clauză expresă din aceste contracte – să-şi termine construcţiile în cel mult 21 de zile de la semnarea contractelor şi să se mute în noile spaţii din târg. Deşi ei şi-au finalizat de ceva vreme construcţiile din Târgul Municipal, nu au vrut să se mute însă în noile spaţii, preferând să rămână în cele din Piaţa Chiriac. Tocmai din acest motiv, societatea noastră le-a solicitat să se mute din spaţiile pe care încă le ocupă în Piaţa Chiriac în chioşcurile pe care şi le-au construit în Târgul Municipal, înainte de sfârşitul săptămânii în curs“.

„O să mergem în instanţă“

Şi ceilalţi comercianţi care şi-au ridicat chioşcurile pe banii lor şi care acum îşi vând produsele în Târgul Municipal sunt nemulţumiţi. Doleaţele lor au fost prezentate în articolul „Nemulţumirile se ţin lanţ în Târgul Municipal Craiova“, apărut în ediţia din 12 octombrie a Gazetei de Sud, însă de atunci şi până ieri lucrurile nu s-au schimbat. Comercianţii şi-au turnat şi cimentul din faţa chioşcurilor, iar acum aşteaptă realizarea canalizării. „Dacă nu se face, apa de ploaie nu va avea unde să se ducă şi ne va intra în chioşcuri. Am investit aproape 10.000 de lei în construcţie ca să nu avem condiţii?“, spunea un comerciant. Problema este că nici SC Pieţe şi Târguri nu vorbeşte de vreo canalizare. „În contractele de închiriere semnate cu comercianţii nu există o astfel de clauză, legată de canalizare“, au răspuns reprezentanţii instituţiei. „Păi şi cine să facă această canalizare, tot noi? Nu se poate aşa ceva. Pieţele trebuia să ia terenul cu toate utilităţile, nu să plătească o groază de bani chirie (15.000 de euro pe lună – n.r.), iar toate lucrările să le facem noi. O să mergem în instanţă să ne facem dreptate, să cerem despăgubiri pentru situaţia în care am fost puşi“, mai spun chioşcarii.

„Unii au luat câte cinci-şase locuri, alţii au rămas pe drumuri“

Şi aceştia au confirmat relatările comercianţilor de fructe şi legume privind plata chiriei în două locuri şi graba cu care s-au semnat, la grămadă, contractele de închiriere. „Şi eu până să mă mut am plătit chirie atât pentru chioşcul de aici, cât şi pentru cel din fostul târg. Iar contractele le-am făcut toţi la acelaşi notar indicat de ei“, a precizat alt comerciant. Comercianţii cu chioşcuri nu pot fi zăriţi din aleea principală din cauza teraselor, iar acest lucru îi nemulţumeşte. Prin terase s-au făcut ganguri de acces, dar acestea dau în lateralul construcţiilor, nu în alei. Oamenii au solicitat ca aceste ganguri să fie mutate, dar răspunsul SC Pieţe şi Târguri a fost ferm: „Locaţia chioşcurilor a fost stabilită potrivit unui proiect întocmit la demararea lucrărilor de amenajare, proiect ce nu poate fi modificat după dorinţa unuia sau altuia dintre comercianţi“. SC Pieţe şi Târguri SRL a mai anunţat că lucrările de amenajare în Târgul Municipal Craiova continuă şi că în prezent se lucrează „la extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică, şi chiar la creşterea puterii acesteia, prin instalarea unui transformator ce va fi achiziţionat în foarte scurt timp“.
Nici comercianţii de haine şi încălţăminte second-hand, care nu au mai apucat loc în spaţiul special amenajat, vânzându-şi marfa de pe jos sau de pe tarabe improvizate în hala unde se află şi parcarea, nu sunt mulţumiţi de condiţii. „Când plouă se fac bălţi, noroi, iar noi nu avem unde să ne mai punem marfa. Unii au luat câte cinci-şase locuri, iar alţii au rămas pe drumuri. Toţi trebuie să câştigăm o pâine, că de aia venim în târg, dar la unii li s-au creat condiţii, iar alţii sunt lăsaţi aşa“, a spus Nicu, un comerciant. Pentru aceştia, SC Pieţe şi Târguri a precizat că „în viitor, ne gândim să amenajăm şi pentru aceştia un spaţiu acoperit“.

Amenzi de 2.800 de lei date de Poliţie în Târg

Într-o sesizare primită la redacţie, un craiovean se plângea de calitatea îndoielnică a unor produse comercializate în Târgul Municipal, de faptul că sunt contrafăcute şi că nu există acte de provenienţă a acestor mărfuri. Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL susţin că instituţia nu este abilitată să verifice calitatea mărfurilor comercializate în târg, acest lucru intrând în competenţa organelor abilitate. În această privinţă, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj a precizat că se organizează periodic acţiuni de control în Târgul Municipal, prin care se urmăreşte verificarea legalităţii activităţii economice desfăşurate de comercianţii autorizaţi şi ambulanţi, prevenirea furturilor din buzunare şi din genţi, prevenirea furturilor din autoturisme şi menţinerea unui climat de ordine şi linişte publică, fiind acordate şi amenzi în acest sens. „În ultima lună, poliţiştii craioveni au desfăşurat opt astfel de acţiuni, ocazie cu care au fost constatate 35 de abateri de natură contravenţională, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.800 de lei. Dintre acestea, 26 de amenzi au fost aplicate în conformitate cu prevederile Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, alte nouă amenzi fiind în conformitate cu Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială“, au anunţat reprezentanţii IPJ Dolj.

Resceanu se contrazice

Deşi la sfârşitul lunii august, reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL au trimis un comunicat de presă prin care se susţinea că nu va fi desfiinţată nici o piaţă, iată că, în prezent, contrariul poate fi văzut cu ochiul liber. „Am aflat cu surprindere că prin unele pieţe – mai ales în Craioviţa Nouă şi Valea Roşie – circulă zvonul că am intenţiona să desfiinţăm aceste pieţe. Nu este nimic adevărat. E doar o acţiune de intoxicare lansată intenţionat de diverşi indivizi, care vor să-i racoleze pe comercianţii din pieţele noastre, pentru a-i determina să se mute în cine ştie ce târguri sau pieţe private. Îi asigurăm atât pe comercianţi, cât şi pe cetăţeni că nu avem intenţia să desfiinţăm nici o piaţă. Dimpotrivă, vom continua modernizarea celor existente şi chiar vom înfiinţa altele noi“, era declaraţia lui Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, la momentul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS