14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Murgaşi nu mai plăteşte salariile angajaţilor

Primăria Murgaşi nu mai plăteşte salariile angajaţilor

http://www.youtube.com/watch?v=ENhRvJ9Ep4Y

Angajaţii primăriei din comuna doljeană Murgaşi nu şi-au primit salariile pe luna septembrie şi nici nu se ştie când le vor primi pentru că instituţia are conturile goale. Totul a pornit de la un împrumut contractat de primar, pe care nu l-a plătit la timp, acumulându-se dobânzi de 250.000 de lei. Primarul a încercat să achite dobânzile folosind toţi banii din ultimul trimestru.

Situaţia de la Primăria Murgaşi a fost cauzată, se pare, de implementarea unui proiect pe fonduri europene pentru modernizarea comunei. Proiectul a început în 2011, fiind finanţat de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, banii, 8.066.717 lei, fiind asiguraţi de Uniunea Europeană, cu sprijinul Guvernului României. Obiectivele investiţiilor au fost asfaltarea străzilor din comună, construcţia unei grădiniţe, alimentarea cu apă şi canalizarea, iar termenul de finalizare era anul 2012. Primarul susţine că problemele au apărut la ultima tranşă de bani ce trebuia achitată firmelor care executau lucrările. Plata trebuia făcută de primărie, care a apelat la un împrumut bancar. „La ultima tranşă de bani pentru finalizarea proiectului, primăria trebuia să achite către firmele executante suma de 3,2 milioane de lei, bani pe care nu îi avea în buget. Am apelat la un împrumut de la BCR pe o perioadă de trei luni, până recuperam banii de la Agenţia de Plăţi, numai că au apărut lucrări suplimentare care au întârziat finalizarea şi ne-au dus cu datoria către bancă la nouă luni. Din cauza acestei prelungiri ne-au fost percepute comisioane şi dobânzi de 250.000 de lei, pentru care nu am mai primit suplimentare de fonduri. În aceste condiţii, pentru a achita datoriile către bancă a trebuit să renunţăm la trimestrul IV ca prevedere bugetară pentru anul 2013“, a precizat Constantin Nedelea, primarul comunei Murgaşi.

Datorii mai sunt

Bugetul aferent ultimului trimestru financiar din acest an nu a acoperit în întregime datoria către bancă. „Mai avem de plătit vreo 50.000 de lei“, a precizat primarul. Situaţia creată îi nemulţumeşte pe angajaţii primăriei. „Mă descurc foarte greu. Soţul este şomer, iar eu m-am împrumutat pentru a-mi achita transportul până la serviciu. Am nevoie de 200 de lei numai pentru a face naveta de la Craiova la Murgaşi“, a precizat Mariana Toma, secretarul primăriei. Edilul comunei spune însă că sunt speranţe pentru luna noiembrie. „Am primit un telefon în această dimineaţă (ieri – n.r.) de la consiliul judeţean şi ni s-a promis sprijin financiar. Sperăm ca pe 11 noiembrie să putem achita salariile şi pe septembrie, şi pe octombrie“, a precizat Constantin Nedelea. De altfel, reprezentanţii administraţiei locale spun că au folosit bugetul pentru ultimul trimestru al anului pentru a achita datoriile către bancă, sperând că vor face rost de bani la o viitoare rectificare bugetară.

Era nevoie de modernizare

Primarul comunei Murgaşi spune că investiţia pe fonduri europene era necesară. „Pe acest proiect am asfaltat mai multe străzi comunale. La Rupturi, de exemplu, când ploua, era foarte greu de ajuns. Am făcut 4,5 kilometri de drumuri, care le-au mai uşurat oamenilor accesul acolo. În plus, şi în celelalte sate am încercat să facem măcar câte un kilometru de asfalt. Am făcut 15 kilometri de reţea de alimentare cu apă în satele Balota de Jos, Balota de Sus, Buşteni şi Gaia şi canalizare în Buşteni şi Balota de Jos. Tot în cadrul proiectului a mai fost construită o grădiniţă, în satul Balota de Jos, pe o suprafaţă de 470 mp, cu trei săli de clase şi toate dotările necesare şi mobilierul aferent pentru ele“, a subliniat Constantin Nedelea. La grădiniţă mai este însă nevoie de câteva investiţii pentru a deveni funcţională. Unitatea de învăţământ a fost recepţionată în noiembrie 2012, dar nu este folosită pentru că nu este împrejmuită şi nu are curtea amenajată. Reprezentanţii administraţiei locale spun că ar mai avea nevoie de 30.000-40.000 de lei. În aceste condiţii, preşcolarii ar putea fi mutaţi în casă nouă abia de anul viitor, posibil chiar din primăvară.

Se anunţă noi restructurări

În ceea ce priveşte salariaţii din primărie, chiar dacă se vor acorda bani printr-o rectificare bugetară, nu se anunţă timpuri prea bune. Edilul spune că este posibil chiar să facă noi restructurări. „Deşi ne încadrăm în grilă ca număr de angajaţi, tot din dorinţa de a degreva bugetul am desfiinţat trei posturi şi e posibil să mai restructurăm încă trei-patru spre sfârşitul anului. Vom reduce din posturile mai puţin importante. E nevoie însă de restructurări pentru că plafonul de salarii scade. Sunt în scădere şi veniturile primăriei din încasări şi ca buget alocat. Acestea sunt mai mici de la an la an şi altă variantă nu există“, a precizat primarul din Murgaşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS