16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu sunt bani pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

Nu sunt bani pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

Se apropie sfârşitul de an, iar o parte din primăriile din judeţ au rămas fără banii necesari plăţii însoţitorilor persoanelor cu handicap. Nu de puţine ori, aceşti bani sunt singura sursă de venit a oamenilor. Cei mai mulţi dintre edili se declară neputincioşi în faţa acestei probleme, din lipsa fondurilor insuficiente alocate. Asistenţii persoanelor cu handicap aşteaptă de peste trei luni indemnizaţiile cuvenite.

Şimnic, Sopot, Scaieşti, Sadova, Ostroveni, Gighera, Brădeşti sunt doar câteva localităţi care au rămas fără bani pentru plata însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. „Având în vedere sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor aprobate prin Legea bugetului de stat nr. 5/2013, multe primării au solicitat suplimentarea anuală a sumelor cu destinaţia menţionată, deoarece suma aprobată este insuficientă pentru achitarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav până la sfârşitul acestui an. Am făcut demersuri la Ministerul de Finanţe, dar şi la Consiliul Judeţean Dolj şi aşteptăm un răspuns, o soluţie pentru a-i plăti pe aceşti oameni. Avem 12 persoane, însoţitori ai persoanelor cu handicap cărora nu le-am mai putut plăti indemnizaţia de două luni. Este o situaţie neplăcută, oamenii vin şi se plâng, noi încercăm să îi liniştim că îşi vor primi banii, însă mai ales în mediul rural oamenii sunt neîncrezători în promisiuni. Sunt săraci, dar cel mai grav este faptul că au în grijă şi o persoană cu dizabilităţi… Suntem pur şi simplu neputincioşi în faţa acestor situaţii“, a menţionat Florea Neacşu, edilul comunei Gighera. Şi în comuna doljeană Ostroveni, însoţitorii celor cu handicap grav nu şi-au mai văzut de trei luni banii cuveniţi. „Avem 22 de însoţitori în comuna noastră. Am făcut toată documentaţia necesară, pe care am înaintat-o la Consiliul Judeţean şi la Ministerul de Finanţe. Avem plăţi restante care se ridică deja la aproximativ 62.000 de lei. Soluţii prea multe nu avem, nici măcar în bugetul nostru nu dispunem de aceşti bani ca să zicem că îi dăm de la noi şi îi recuperăm în momentul în care ni se alocă sumele restante. Cu această problemă ne-am confruntat şi anul trecut, când la fel am fost în imposibilitatea de plată a asistenţilor personali ai celor cu handicap. În decembrie există toate premisele să nu mai avem bani nici pentru plata salariaţilor“, a spus Gheorghe Oprescu, primarul comunei Ostroveni.
Şi comuna Brădeşti a rămas fără bani pentru cei 36 de însoţitori ai persoanelor cu handicap. „Având însă în vedere faptul că este vorba de persoane aflate într-o situaţie specială, am hotărât să suplimentăm din bugetul local fondurile pentru aceşti oameni. Era vorba de peste 30 de persoane care acasă aveau rude cu handicap grav, ce aveau nevoie de bani pentru a supravieţui. Aşteptăm să vedem dacă ne vor aloca sumele restante şi astfel să ne recuperăm banii. Nu avem însă speranţe prea mari. Pentru salarii suntem norocoşi, ni s-a aprobat o completare şi sperăm să nu avem probleme până la sfârşitul acestui an“, a precizat Ion Răcăreanu, primarul comunei Brădeşti.

Şase primării din judeţ au cerut ajutor CJ Dolj

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj primesc notificările din partea edililor din judeţ aflaţi în imposibilitatea de plată a însoţitorilor persoanelor cu handicap, însă notifică la rândul lor Ministerul de Finanţe. „Suplimentarea şi repartizarea acestor sume destinate însoţitorilor persoanelor cu handicap se face de către Ministerul de Finanţe. Sunt însă primari care, confruntându-se cu astfel de probleme, ne anunţă şi pe noi, consiliul judeţean, însă noi nu facem decât să trimitem mai departe memoriile lor. Din câte cunosc, la nivelul Doljului există foarte multe primării care se confruntă cu astfel de probleme, însă notificări am primit doar de la şase primari din judeţ. Sursa de finanţare pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap este în cea mai mare parte de la bugetul de stat, dar şi din venituri proprii, acolo unde localităţile au posibilitatea de a aloca bani la acest capitol. Dacă primăriile de municipii şi oraşe au prevăzut în bugetul local anumite sume pentru plata acestor categorii de persoane şi se mai descurcă, în mediul rural situaţia este mult mai gravă. Tocmai pentru că nu pot să aloce bani din surse proprii, se solicită aceşti bani la Ministerul de Finanţe. Se pot afla în imposibilitatea de plată a tuturor indemnizaţiilor însoţitorilor şi pentru faptul că într-un an pot apărea modificări în rândul persoanelor cu handicap grav – cazuri noi apărute care intră în plată“, a precizat Laurenţiu Ivanovici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Avem 5.070 de doljeni cu handicap grav 

Potrivit datelor furnizate de DGASPC Dolj, cele mai multe persoane cu handicap sunt în Craiova, Băileşti, Calafat, Cetate, Daneţi, Dăbuleni, Filiaşi, Leu, Poiana Mare, Mârşani, Segarcea, Unirea etc.
La nivelul judeţului Dolj, la sfârşitul lunii septembrie erau înregistrate 14.440 de persoane cu handicap, neinstituţionalizate care beneficiau de drepturile cuvenite persoanelor cu handicap (copii şi adulţi) – 14.440 de persoane dintre care copii şi adulţi fără venituri beneficiari de alocaţii, indemnizaţii, drepturi – 8.671 de beneficiari, doar 325 încadrate în muncă, pensionari de invaliditate – 2.357 etc. Repartizarea pe grade de handicap: grav – 5.070 de persoane; accentuat – 7.339 de persoane; mediu – 1.725 de persoane; uşor – 266 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS