9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFinanţista condamnată în trei dosare, la recurs

Finanţista condamnată în trei dosare, la recurs

Curtea de Apel Craiova a început ieri să judece recursurile formulate de o fostă şefă de serviciu a DGFP Dolj şi de administratoarea unei firme, condamnate de prima instanţă la trei, respectiv doi ani de puşcărie pentru o returnare ilegală de TVA în valoare de peste 900.000 de lei.

Eugenia Ghigă, fosta şefă de serviciu în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, şi Ludmila Pană, administratoarea firmei SC PACICO SRL Craiova, au fost deferite justiţiei de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în mai 2009. Angajata DGFP Dolj a fost acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Pană – de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Ludmila Pană, în calitate de administrator al SC PACICO SRL Craiova, a încheiat în luna iunie 2004 un contract privind achiziţionarea de bunuri supraevaluate ce nici măcar nu se încadrau în obiectul de activitate al firmei. Mai exact, SC PACICO cumpăra transformatoare electrice, burghie, freze şi alte unelte şi scule, pentru care au fost emise în total 11 facturi. În baza acestor documente, în iulie 2004, Ludmila Pană a solicitat DGFP Dolj o rambursare de TVA în valoare de 906.485,59 lei. După cum au mai stabilit anchetatorii, cea care şi-a pus semnătura pe cererea Ludmilei Pană a fost Eugenia Ghigă, şef serviciu Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj.
„Verificând legalitatea rambursării de TVA solicitate de SC PACICO SRL, aceasta a constatat că nu îndeplinea cerinţele prevăzute de lege, dar, cu toate acestea, cu ştiinţă, a avizat favorabil cererea întocmită de Pană Ludmila, producând Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj un prejudiciu de 906.485,59 lei“, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

A „adunat“ 12 ani
de puşcărie

Procesul în cazul celor două inculpate părea că se va încheia destul de repede, pentru că, în septembrie 2010, Judecătoria Craiova a condamnat-o pe Ghigă la trei ani de puşcărie, iar pe Pană – la doi ani. În plus, finanţista şi patroana SC PACICO au fost obligate să plătească statului suma de 581.944 de lei, la care se adăugau dobânzile legale şi penalităţile de întârziere. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a dispus retrimiterea dosarului la prima instanţă pentru a fi rejudecată. În iulie, anul acesta, Judecătoria Craiova le-a găsit din nou vinovate pe inculpate şi le-a condamnat la aceleaşi pedepse şi a dispus să achite statului aceeaşi sumă de bani.
De data aceasta, magistraţii de la Judecătoria Craiova au contopit pedeapsa primită de fosta finanţistă cu cea de şase ani de puşcărie primită în 2011 în alt dosar privind returnări ilegale de TVA, din care s-a scăzut perioada cât femeia a fost arestată preventiv (între 6 aprilie 2005 şi 27 iulie 2005) şi perioada executată deja din pedeapsă, din 28 octombrie 2011 şi până la data pronunţării sentinţei.
Şi de această dată hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs, dosarul fiind înregistrat din nou pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 4 septembrie. Primul termen de judecată a fost fixat pentru marţi, când instanţa a dispus amânarea judecării recursurilor.
Reamintim că aceeaşi Eugenia Ghigă a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare şi în dosarul privindu-i pe cei 36 de funcţionari ai DGFP Dolj, acuzaţi că şi-au pus semnăturile pe documente în baza cărora 42 de firme controlate de oamenii de afaceri Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu au beneficiat de returnări ilegale de TVA între anii 2001 şi 2004. În prezent, Eugenia Ghigă este încarcerată în Penitenciarul Craiova.

Vrea contopirea pedepselor

Judecătoria Craiova urmează să se pronunţe într-un dosar în care Eugenia Ghigă a cerut contopirea executării pedepselor primite în celelalte două dosare penale, respectiv cea de şase ani cu cea de trei ani. La ultimul termen, instanţa a amânat judecarea cererii condamnatei pentru a retrimite o adresă Judecătoriei Sector 5 Bucureşti, instanţă care a condamnat-o pe fosta finanţistă la şase ani de puşcărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS