11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-au călcat în picioare pentru alimentele de la UE

S-au călcat în picioare pentru alimentele de la UE

Mai bine de 200 de persoane cu pensii mici sau asistate social, din Drobeta Turnu Severin, s-au aşezat la coadă încă din noaptea de duminică spre luni. Când s-a deschis depozitul, oamenii s-au îmbrâncit şi s-au călcat în picioare, în speranţa că vor ajunge mai repede în faţă. O femeie aproape că a fost strivită de gardul de protecţie.
Oamenii s-au aşezat la rând la depozitul de pe strada Banoviţei din Drobeta Turnu Severin şi au făcut liste în baza cărora să se intre pentru ridicarea ajutoarelor. După mai multe ore de aşteptare, nervii erau întinşi la maximum şi oamenii au început să se împingă. Poliţiştii au intervenit pentru scoaterea din mulţime a unei femei care au leşinat.
Ieri a fost prima zi de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeană şi, ca de fiecare dată, beneficiarii s-au îmbulzit şi nu au luat în calcul faptul că sunt suficiente pachete, care se împart în mai multe zile.
„Avem 9.751 de beneficiari, cu aproape 2.000 mai mulţi decât anul trecut. Deocamdată avem produsele, mai puţin conservele de carne, care urmează să vină spre sfârşitul lunii. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi ne-au asigurat că, în afară de acest produs, pot asigura cantităţile necesare din celelalte produse pentru toţi beneficiarii. Aş face apel la oameni să nu se îngrămădească în primele zile. Nu pot să promit că nu vor fi şi mici deficienţe de aprovizionare, dar asta consiliul judeţean ne poate lămuri. Avem marfă în depozit pentru 1.400 de persoane şi o să mai aducem. N-am putut aduce tot de la început din cauza spaţiului de depozitare mic“, a spus Alina Lunguleasa, consilier la Serviciul de Asistenţă Socială din Primăria Drobeta Turnu Severin.
Nu este prima dată când împărţirea ajutoarelor sociale se lasă cu scandal. Oamenii trec peste orice principiu, pentru că aceste alimente sunt foarte importante pentru ei.
„Alimentele sunt foarte importante pentru noi, mai ales că acum ne dau mai multe. Vin sărbătorile şi avem nevoie de ele. Dar stăm ore în şir de fiecare dată, ne împing, degeaba am venit cu noaptea în cap, de la ora două sunt aici. Aşa se întâmplă la noi, în România, ar trebui să fie o altfel de organizare, să ne cheme pe rând, nu ştiu, dar să nu ne mai călcăm în picioare“, a spus o bătrână.
Deşi s-a făcut apel de fiecare dată la disciplină, aceasta a lipsit, iar autorităţile locale nu pot să facă altceva decât să se mişte cât mai repede pentru ca oamenii să primească ajutoarele.
„Ştim că este un ajutor substanţial, cred că un pachet de alimente depăşeşte valoarea de 200 de lei, însă aş vrea ca oamenii să înţeleagă că sunt suficiente, de multe ori am rămas cu ele în depozit. Se calcă în picioare în primele zile, apoi nu mai vin să le ridice şi alimentele ies din garanţie. Până la urmă ţine de fiecare, nu de organizare, nu numai la alimente se îmbulzesc, şi la staţia de autobuz, peste tot“, a spus Constantin Gherghe, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.
Fiecare beneficiar al ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană primeşte 19 kg de făină, 10 kg de mălai, 3 kg de zahăr, 6 l de ulei, 0,5 kg de paste făinoase, 1,6 kg de roşii în bulion, 0,8 kg zacuscă şi două cutii cu miere. Pe lista alimentelor se regăseşte şi cantitatea de 1,2 kg de conserve de porc pentru fiecare beneficiar, dar acest produs nu a ajuns de la furnizori şi ar urma să fie distribuit la sfârşitul lunii octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS