24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcesul lui Ile Păşcălău se rejudecă

Procesul lui Ile Păşcălău se rejudecă

Magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât să rejudece dosarul returnării ilegale de TVA în care craioveanul Ile Păşcălău (extrădat anul trecut din Venezuela) a fost condamnat definitiv la zece ani de puşcărie.

Ile Tudor Păşcălău a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în ianuarie 2007, la aproape trei ani după ce reuşise să fugă din ţară, fiind acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Anchetatorii au reţinut că, în februarie 2004, Păşcălău a obţinut o returnare ilegală de TVA de aproximativ 370.000 de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. În ianuarie 2004, Ile Păşcălău i-a cedat unei angajate a sa, Florentina Dumitra, administrarea şi părţile sociale ale SC MOHAIR CONF SRL Craiova. Ulterior, omul de afaceri a obţinut de la avocatul Dan Vulcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL Sibiu, o factură care atesta achiziţionarea de SC MOHAIR CONF SRL Craiova a unui număr de calculatoare şi softuri în valoare totală de aproape două milioane de lei de la firma sibiană. În baza acestei facturi, SC MOHAIR CONF SRL Craiova a solicitat DGFP Dolj o returnare de TVA de 370.000 de lei, care a fost aprobată de fosta inspectoare Georgeta Seftulescu. Procurorii au stabilit mai târziu, când au trimis-o şi pe inspectoare în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, că şi-a încălcat cu bună ştiinţă obligaţiile de serviciu, făcând un control fictiv la altă firmă controlată de Păşcălău. Ulterior, DGFP Dolj a returnat şi livrat în cont TVA solicitat de firma controlată de Ilie Tudor Păşcălău. Pe 17 februarie 2004, în baza unui contract fals de împrumut, Păşcălău a scos TVA din contul SC MOHAIR CONF SRL Craiova, iar a doua zi a fugit în Venezuela. Pentru „tunul“ dat DGFP Dolj, Păşcălău a fost judecat în lipsă şi condamnat definitiv la zece ani de închisoare pe 29 octombrie 2007.
Craioveanul a ajuns însă în puşcărie abia la sfârşitul lunii ianuarie 2012, când a fost extrădat din Venezuela, în prezent fiind încarcerat în Penitenciarul Craiova.

Va fi rejudecat pentru returnarea ilegală de TVA

După ce a ajuns în puşcărie, în septembrie, anul trecut, Păşcălău şi-a încercat norocul şi a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea recursului împotriva hotărârii prin care a fost condamnat la zece ani de puşcărie, însă acţiunea sa a fost respinsă ca fiind tardivă.
Tot în septembrie 2012, pe rolul Tribunalului Dolj a fost înregistrat un dosar privind rejudecarea după extrădare a inculpatului, instanţă care a hotărât să-i admită cererea de rejudecare a lui Păşcălău pentru faptele comise în 2004. Craioveanul a cerut să fie rejudecat pentru că a fost condamnat în lipsă şi nu a putut să se apere.
La termenul de pe 9 octombrie, instanţa a solicitat Tribunalului Sibiu o sentinţă penală prin care, la puţin timp după ce a fugit din ţară, acelaşi Ile Păşcălău a fost condamnat la şapte ani de puşcărie pentru comiterea infracţiunii de proxenetism. Următorul termen în dosarul în care Păşcălău este rejudecat a fost stabilit de instanţă pe 23 octombrie.

Complicii lui Păşcălău, condamnaţi

Celelalte două persoane care l-au ajutat pe Păşcălău să obţină returnarea ilegală de TVA, Dan Vulcan şi inspectoarea DGFP Dolj, Georgeta Seftulescu, au fost condamnate definitiv în februarie 2011 printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dacă Vulcan a fost condamnat la patru ani de puşcărie, fosta inspectoare a primit un an şi jumătate de închisoare cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS