27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSfânta Cuvioasă Parascheva, cinstită în biserici şi mănăstiri din Oltenia

Sfânta Cuvioasă Parascheva, cinstită în biserici şi mănăstiri din Oltenia

Mai multe lăcaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei îşi serbează astăzi hramul, cu ocazia praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, în Cetatea Băniei, Biserica „Sfântul Petru Movilă” din cartierul Romaneşti îmbracă straie de sărbătoare. Aici, Sfânta Parascheva este cinstită ca cel de al doilea hram al sfântului lăcaş, credincioşii putându-se închina la racla în care se găsesc veşmintele sale, aduse de preoţii slujitori de la Iaşi. Ieri, racla cu veşmintele sfintei a fost purtată în procesiune împrejurul bisericii.

Numeroşi credincioşi au venit de la primele ore ale zilei şi la Mănăstirea Popânzăleşti, la 30 de kilometri de Craiova, spre a aduce cinstire Sfintei Parascheva. În ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica, Sfânta Liturghie este oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Vintilă Sărdărescu, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei şi delegat al IPS Părinte Irineu la eveniment.

Sfânta Parascheva este cinstită în chip deosebit şi în oraşul Motru, din judeţul Gorj, la Parohia Motru II. Aici, credincioşii au venit să aducă cinstire sfintei şi să se închine la veşmintele ei, aşezate într-o raclă.

În Arhiepiscopia Râmnicului, Preacuvioasa Parascheva este prăznuită de credincioşi la Mănăstirea Pătrunsa, situată în comuna Bărbăteşti, judeţul Vâlcea. Aşezământul monahal poartă hramul „Cuvioasa Parascheva” de la numele mamei episcopului Climent al Râmnicului, care a ridicat acest ansamblu monahal în anul 1740.

Schitul Cozia Veche sau „Schitul de piatră”, situat la un kilometru nord de mânăstirea Cozia, poartă de asemenea hramul Preacuvioasei. Se crede că ar fi ctitoria lui Radu, tatăl lui domnitorului Mircea cel Bătrân, la sfârşitul secolului al XIII-lea şi începutul secolului al XIV-lea. Documentar schitul este atestat la 8 noiembrie 1601 şi 8 noiembrie 1602, când Teofana monahia, în actele de donaţie către mânăstirea Cozia, a menţionat doi nevoitori ai acestui schit. Ultima menţiune documentară despre viaţa acestui schit poartă data de 8 septembrie 1837. Schitul aparşine de Mănăstirea Stănişoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS