10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj a primit o delegaţie de investitori din China

CJ Gorj a primit o delegaţie de investitori din China

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj a primit la sfârşitul săptămânii trecute o delegaţie de investitori din China. Grupul de investitori reprezintă o companie care derulează afaceri în domeniul construcţiilor civile şi industriale de orice tip şi se poate adapta la orice tip de proiect, în funcţie de oportunităţi. Întâlnirea între reprezentanţii trustului de construcţii civile şi industriale a avut loc la Sala Maură a palatului administrativ din Târgu Jiu. Din partea autorităţilor judeţene a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, precum şi primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, dar şi viceprimarul din Târgu Jiu, Aurel Popescu. La discuţii au asistat şi primarul din Novaci, Dumitru Leuştean, şi Constantin Turbăceanu, edilul din Baia de Fier.

Impresionaţi
de Brâncuşi

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că instituţia pe care o reprezintă este în permanenţă interesată să promoveze cât mai multe contacte cu investitorii şi mai ales cu cei din zona asiatică. Şeful Consiliului Judeţean Gorj a mai declarat că, în afara unor discuţii protocolare şi formale, întâlnirea a fost gândită a avea o componentă cât mai concretă.
„Vrem să tratăm cu seriozitate toate aceste întâlniri şi să propunem de fiecare dată proiecte concrete şi nu doar să avem discuţii amicale. Este foarte important ca oaspeţii noştri, indiferent din ce zonă provin şi ce companii reprezintă, să primească un mesaj foarte clar de sprijin a oricărei investiţii pe care vor să o promoveze pe teritoriul judeţului Gorj. Oportunităţile de investiţii sunt atât în domeniul industriei energetice, unde există deja anunţată investiţia chineză într-un grup energetic nou de 600 de megawaţi la Rovinari, dar mai există oportunităţi într-un domeniu aflat în curs de dezvoltare şi expansiune. Este vorba de turism şi aici avem zona submontană şi montană a judeţului, cu Transalpina, Rânca şi turismul rural, de aventură, monahal, cultural şi aşa mai departe“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Activitate complexă

Reprezentanţii delegaţiei de investitori din China au fost impresionaţi de operele lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu şi de zona montană Rânca. Aceştia au menţionat că principalul scop al vizitei este în primă fază informarea şi documentarea, în ceea ce priveşte domeniile de colaborare cu autorităţile din judeţul Gorj. „Scopul vizitei noastre în Gorj este de a ne informa şi de a ne documenta în legătură cu oportunităţile de colaborare. Reprezentăm o companie mare, un trust de construcţii civile şi industriale, utilităţi şi infrastructură, mai activăm în industria materialelor de construcţii şi suntem implicaţi în proiecte de dezvoltare imobiliară, dar şi comerţ exterior. Realizăm cu plăcere şi alte tipuri de proiecte, în funcţie de proiectele pe care le identificăm. Vrem să cunoaştem intenţiile de colaborare la nivelul judeţului Gorj“, a precizat conducătorul delegaţiei de întreprinzători din China.

Proiectele prezentate

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, le-a răspuns reprezentanţilor investitorului chinez în ceea ce priveşte oportunităţile de investiţii în judeţ, prin prezentarea a trei proiecte majore. „Avem, în primul rând, un proiect care vizează dezvoltarea integrată a zonei montane din judeţul Gorj. Zonele vizate sunt: Bumbeşti-Jiu, Muşeteşti, Crasna, Novaci, Baia de Fier şi Polovragi, limita cu judeţul Vâlcea. Durata de implementare este de 36 de luni şi valoarea este de 195 de milioane de euro. Se are în vedere ridicarea unei capacităţi turistice lângă Castrul Roman de la Bumbeşti-Jiu, iar în contextul extinderii domeniului schiabil în Rânca, dorim să mai realizăm un centru funcţional în zonă. Al doilea proiect vizează construcţia unui aerodrom la Stăneşti, într-o perioadă de 24 de luni, dar poate fi redusă şi la 12 luni. Va fi o oportunitate pentru oamenii de afaceri, turişti. Valoarea proiectului este de şase milioane de euro. A treia oportunitate de investiţii ar putea fi construirea unui combinat pentru producerea de îngrăşăminte minerale cu suport humic din lignit. Localizarea proiectului este la Turceni. Solicitanţi sunt Consiliul Judeţean şi Complexul Energetic Oltenia. Durata de implementare este de 36 de luni, iar valoarea proiectului este de un miliard de euro. Perioada de amortizare este de 20 de ani“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. La Târgu Jiu, investitorii din China s-ar putea implica în construirea de parcări subterane şi supraterane şi locuinţe sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS