3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Umilit de sistem

Persoanele cu dizabilităţi sunt umilite şi tratate cu nepăsare de reprezentanţii Tribunalului şi Judecătoriei Drobeta Turnu Severin. Bătrâni sau tineri, cei ce au probleme din naştere ori căpătate din cauza unei boli, dar care totuşi trebuie să se deplaseze la Tribunal sau Judecătorie, toţi sunt supuşi aceluiaşi tratament: nu au cum să intre sau să iasă pe uşa instituţiei. Este şi cazul unui bătrân de 70 de ani din comuna Oprişor, Mehedinţi, care îşi caută dreptatea pentru că nu şi-a primit indemnizaţia pentru însoţitor de aproape 48 de luni. Bătrânul este la al patrulea termen, iar până acum a fost urcat şi coborât pe scara tribunalului de oamenii binevoitori pe care i-a întâlnit la scara judecătoriei.
„De foarte mult timp îmi caut dreptatea prin Tribunalul Mehedinţi. Nu am primit ajutorul pentru însoţitor de aproape 48 de luni. Am piciorul stâng tăiat în urma unui accident, iar degetele de la piciorul drept amputate după ce m-a călcat o vacă. Cu greu ajung în sala de judecată, de fiecare dată sunt dus pe sus de oameni cu inimă mare. În faţa tribunalului nu există rampă pentru cei ca mine“, a spus Constantin Chipeşu.
În timp ce bătrânul se plângea de greutăţile întâmpinate, administratorul tribunalului a venit şi a început să certe jurnaliştii, întrebând dacă au autorizaţie să facă fotografii şi filmări în curtea tribunalului, şi a spus că bătrânul este indus în eroare pentru că în spatele instituţiei există o rampă pentru persoanele cu handicap.
„Mergeţi în spate să vedeţi că avem că avem rampă pentru persoanele cu handicap“, a spus administratorul Tribunalului.
L-am ascultat pe acesta şi ne-am dus în spatele tribunalului. După ce am ocolit aproape întreaga clădire, am găsit rampa cu pricina. Pe ea au crescut copaci direct prin ciment, mai înalţi decât un om, deci nu se poate intra ori ieşi pe ea din tribunal. Am solicitat un punct de vedere de la purtătorul de cuvânt, însă nici până în jurul orelor 14.00 nu l-am primit.
Bătrânul, după ce s-a rugat zeci de minute de jandarmi să i se deschidă uşile, a fost luat pe sus de doi clienţi ai tribunalului şi dus până în curte, de unde bătrânul a putut să plece mai departe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS