11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLaudele nejustificate ale Olguţei

Laudele nejustificate ale Olguţei

http://www.youtube.com/watch?v=Joq4nNqoM-U

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, se laudă nejustificat cu datele oficiale legate de numărul locurilor noi de muncă create în Craiova în ultimul an. Olguţa şi-a arogat vineri meritul de a fi creat 4.500 de locuri de muncă, fără să spună care este, de fapt, contribuţia ei la acest lucru. Nici una, am spune noi, atâta timp cât locurile de muncă nu au fost create nici măcar ca urmare a unor proiecte iniţiate de actuala administraţie, iar facilităţi fiscale pentru firme nu prea există.

Primarul Craiovei a invocat datele de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj aferente lunii august pentru a spune că şi-a respectat promisiunile din campania electorală, când se lăuda că va crea nu mai puţin de 20.000 de locuri de muncă. „În ultimul an s-au creat aproape 5.000 de locuri de muncă noi, ceea ce înseamnă că suntem în grafic, 85% dintre aceste locuri sunt numai în Craiova, sperăm să ajungem la 20.000 de locuri de muncă. Vă întrebați unde sunt aceste locuri? Trebuie să vă spun că ieri (joi – n.r.) am fost la Reloc, firmă preluată de GFR. Acolo erau aproximativ 60 de angajaţi, acum sunt circa 500. Datele prezentate sunt venite de la ITM, iar acest lucru ne demonstrează faptul că suntem în grafic cu promisiunea că în patru ani vom crea 20.000 de locuri de muncă în Craiova“, a declarat Olguţa Vasilescu. Care este realitatea, de fapt? Într-adevăr, s-au creat locuri noi de muncă, dar asta nu a depins de primarul Craiovei, ci de patronii care au nevoie de angajaţi. Pe de altă parte, nimeni nu vorbeşte despre numărul mare de şomeri din Dolj.

Să ne bucurăm de angajaţi, să nu uităm de şomeri

Concret, potrivit cifrelor, de la începutul anului, în Dolj au fost create circa 4.000 de noi locuri de muncă. Datele ITM Dolj spun că în august 2013 erau 137.828 de angajaţi, iar la începutul anului erau 133.842. Dacă ne raportăm la luna august 2012, atunci numărul de noi locuri de muncă scade. În august 2012, în evidenţele ITM figurau 134.615 angajaţi, deci un plus de 3.200 de angajaţi. Din aceste cifre, 85% reprezintă locuri de muncă în Craiova. Asta înseamnă că, în realitate, în ultimul an, în Craiova s-au creat nu 4.500 de locuri de muncă, ci 3.400. Raportat la august 2013 faţă de august 2012, creşterea este de 2.720 de locuri. Oricum am calcula, vorbim de creştere, ceea ce este un lucru îmbucurător.
Acum să vedem şi partea mai puţin plăcută a problemei. Tot potrivit datelor ITM, la sfârşitul lunii august 2013, în Dolj erau 21.314 şomeri, cu sau fără indemnizaţie. Şomajul a scăzut în august faţă de luna anterioară, iulie, cu circa 4.500 de persoane. Dacă am raporta şi şomajul la acelaşi procent de 85% ca la numărul de angajaţi, atunci în Craiova, în luna august ar fi fost 18.113 şomeri. De aproape cinci ori mai mulţi decât numărul locurilor noi de muncă.

ITM explică fenomenul

Trecând peste declaraţiile electorale şi meritele arogate nejustificat ale primarului, este îmbucurător faptul că în Craiova şi în Dolj a crescut numărul locurilor de muncă. Cum s-a întâmplat acest lucru? Directorul ITM Dolj, Cătălin Mohora, are mai multe explicaţii. Una dintre ele ar fi reorganizarea firmelor, o alta ar fi managementul performant al anumitor directori de companii, iar a treia explicaţie – ieşirea la lumină a contractelor la negru, fie ele şi în zona gri a economiei, cum ar fi acele contracte încheiate pentru un program de lucru de patru ore pe zi, în loc de opt. „S-a tot vorbit în ultimul timp despre firme mari care au dat afară oameni, dar nu s-au spus prea multe despre celelalte firme care au făcut angajări. Este vorba despre firme care exportă, care activează în domeniul IT sau fac prestări de servicii. Sunt firme de construcţii sau de pază care au angajat în această perioadă sute de oameni. Cele mai active sunt firmele mici şi mijlocii, care au angajat fiecare câte două-trei persoane. Alte firme s-au reorganizat, au dispărut, iar în locul lor au apărut una-două firme care au avut nevoie de angajaţi. Nu ştiu dacă economia merge, dar acestea sunt cifrele“, a declarat Cătălin Mohora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS