21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii aşteaptă autobuzul în ploaie

Craiovenii aşteaptă autobuzul în ploaie

http://www.youtube.com/watch?v=UewYHO5mfWA

Craiovenii care sunt nevoiţi să meargă cu autobuzul în zilele în care plouă trec printr-un adevărat chin. Majoritatea staţiilor de autobuz din oraş nu au nici un acoperiş unde călătorii se se adăpostească. Oamenii aşteaptă mijloacele de transport în comun în ploaie, uneori şi mai mult de o jumătate de oră.

De două zile, în Craiova toarnă cu găleata şi cei mai afectaţi sunt cei care trebuie să meargă cu autobuzul la serviciu, la doctor, la piaţă, dar şi copiii care merg la şcoală. În aproape toate staţiile din oraş, oamenii stau chirciţi sub umbrele pentru că nu există nici un acoperiş care să îi ferească de ploaie.
Bătrânii sunt înfofoliţi şi se mişcă dintr-o parte în alta a staţiei de autobuz să nu îngheţe de tot. O bătrână îmbrăcată cu o geacă roşie, lungă până la genunchi, abia se mai vede dintre haine. Aproape fără glas spune că aşteaptă autobuzul de mai bine de o jumătate de oră: „Sunt udă până la piele. Nu mai pot nici să mă mai mişc. Nu e posibil aşa ceva. Nici măcar o copertină sub care să te bagi nu există. Suntem ţinuţi precum câinii, în ploaie“.
Tot în ploaie aşteaptă autobuzul şi Gheorghe Badea, un bătrân nevoit să iasă din casă ca să meargă la spital: „Aştept în ploaie, ce să fac dacă nu se poate să avem şi noi un acoperiş. Trebuie să mă duc la spital, la control, şi dacă nu am bani de taxi trebuie să aştept autobuzul, care abia vine. După ce că abia circulă când e vremea frumoasă, acum ajunge şi mai greu“.

„Ajung cu copilul fleaşcă acasă“

În Craiova, staţiile de autobuz sunt reprezentate doar de o plăcuţă legată de un stâlp şi uneori chiar de câte un pom. În staţia de la Schmidt, la intersecţia străzilor Nicolae Titulescu şi Iancu Jianu, spre exemplu, nu există nici măcar o copertină sub care oamenii să poată aştepta autobuzul fără să se ude. Maria Popescu stă de ceva timp şi spune: „Staţiile ar fi trebuit făcute ca atunci când plouă să aibă omul unde să se adăpostească. Dar asta e, nu avem decât să ne adaptăm pentru că nu avem ce să facem“. Oamenii spun că, acum câţiva ani, la Schmidt era staţie acoperită, însă a dispărut. Ioana aşteaptă autobuzul de câteva minute bune: „Cândva a fost un acoperiş aici. Mi se pare inuman să aşteptăm în ploaie. Nimeni nu se gândeşte şi la noi“.
În jurul orei 12.00, când copiii vin de la şcoală sau de la grădiniţă, staţiile se aglomerează. „Nu se poate aşa ceva, stăm cu copiii în ploaie. Nu toată lumea are posibilitate să se plimbe cu maşina. Ajung cu copilul fleaşcă acasă şi mâine nu pot să îl mai duc la şcoală că se îmbolnăveşte“, spune Mioara Vicu.
Lângă ea, altă femeie căreia vântul i-a dat umbrela peste cap şi i-a rupt-o stă în ploaie şi intrevine: „În fiecare staţie stăm în ploaie. Nu suntem deloc mulţumiţi. Eu aştept autobuzul 9 pentru că măcar ăsta circulă la oră fixă, dar celelalte nu mai vorbim…  Era aici un acoperiş, dar l-au demolat. Mai au să ne demoleze şi pe noi“.

Oamenii se refugiază în scara blocului şi sub pomi

Tot în ploaie stau şi elevii de liceu şi studenţii. Maria, o elevă care abia a terminat orele, aşteaptă autobuzul că să plece acasă şi spune: „E foarte rău că stăm aşa, în ploaie. Chiar dacă noi suntem mai tineri şi putem să răbdăm mai mult decât cei bătrâni e greu să stăm fără nici un acoperiş pentru că răcim. Şi acum e abia începutul, urmează o iarnă lungă“.
Lângă Maria, trei băieţi şi o fată se plimbă dintr-o parte în alta prin staţie ca să mai scape de frig pentru că de ploaie nu au cum să fugă: „Aşteptăm în ploaie, ce să facem. Autobuzul, când ajunge la noi, e deja plin şi trebuie să îl aşteptăm pe celălalt şi tot aşa“, spune unul dintre băieţi.
Claudiei i s-a rupt umbrela şi nu are decât să stea în ploaie. Ca să treacă timpul mai repede, fata cântă cu patos câteva versuri: „Aşa, şi ce dacă stau la coadă, pentru fericire o viaţă-ntreagă“.
În staţiile în care sunt scări de bloc în apropiere, oamenii se refugiază acolo. Ca să vadă când vine autobuzul fac cu rândul.
Faptul că trebuie să aştepte în ploaie şi că ajung acasă uzi din cap până în picioare îi nemulţumeşte pe mai toţi craiovenii nevoiţi să circule cu autobuzul. Umbrela este singurul adăpost pe care îl au craiovenii în staţiile de autobuz. Uzi leoarcă, oamenii sunt nevoiţi să aştepte minute în şir autobuzele care, atunci când plouă, devin neîncăpătoare.
Am încercat să luăm un punct de vedere de la RAT Craiova, însă nu am obţinut nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS