11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniforma şcolară, mărul discordiei la Giubega

Uniforma şcolară, mărul discordiei la Giubega

http://www.youtube.com/watch?v=3gtQXaZ8vig

La Şcoala Gimnazială Giubega s-a schimbat managerul din acest an şcolar. Şi cu această ocazie şi regulile din unitatea de învăţământ. Elevii trebuie să poarte uniformă. Măsura este însă contestată de părinţii elevilor de la clasele primare, pentru că ţinuta ar fi subţire, iar în şcoală este frig şi toaletele sunt în curte, cu geamurile sparte.

Cei care contestă uniforma şcolară sunt părinţii elevilor de la clasele primare, la care managerul Constanţa Popescu a cerut să se folosească uniforma clasică, cu şorţuleţ albastru pe sub care se pune rochiţa cu pătrăţele. Părinţii fetelor nu sunt de acord cu ţinuta, pe care o consideră mult prea subţire pentru această perioadă de toamnă, mai ales că s-ar cere să fie purtată cu dresuri, şi nu cu pantalon. Ei spun că nu se poate impune o asemenea etichetă atâta vreme cât şcoala are „geamuri sparte, pereţii claselor au crăpături, sălile de curs sunt încălzite cu sobe vechi de teracotă, iar toaletele sunt în curte, fără geamuri şi fără nici o sursă de încălzire, ceea ce ar duce la îmbolnăvirea copiilor, mai ales la iarnă“. Managerul are însă altă variantă când vine vorba de modificarea regulamentului privind ţinuta elevilor. „La ciclul primar, am impus uniforma tradiţională pe care au avut-o şi în anii şcolari trecuţi, nu este nici o modificare, iar la ciclul gimnazial este vorba de o ţinută vestimentară compusă din blug negru sau albastru, în funcţie de ce are copilul, iar în sus cămaşă bleu cu vestuţă neagră. Pentru perioada de iarnă, am făcut precizarea: copiii pot veni în pantaloni fără nici o problemă şi cu un pulover mai gros pe sub. Este normal, este de înţeles pentru că încălzirea se face cusobe de teracotă şi este într-adevăr mai răcoare în clase. Şi în această perioadă, fetiţele pot veni cu pantalon pentru că astea sunt condiţiile la ora actuală şi nu le-a interzis nimeni. Şi nimeni în prezenţa mea nu a comentat de toate cele stabilite. Sunt reguli trecute în Regulamentul de Ordine Interioară al şcolii, care este aprobat în Consiliul Profesoral şi în Consiliul de Administraţie“, a afirmat Constanţa Popescu.

Toalete fără geamuri şi fără uşi

În ceea ce priveşte condiţiile din şcoală, managerul spune că nu se va intra în iarnă fără reparaţii. „Este un geam plesnit. Lucrurile au fost deja demarate. S-a vorbit cu firma şi imediat vor fi puse. Nu este nici o problemă. Nu vom intra în iarnă cu geamurile sparte. Este prima noastră grijă“, a spus Constanţa Popescu. În ceea ce priveşte toaletele, care sunt de fapt nişte gropi, într-o clădire fără geamuri, şi cu uşi metalice doar la fete, la băieţi compartimentarea fiind făcută de nişte pereţi laterali, ciuntiţi, fără apă curentă, şi cu urme de var, managerul are altă descriere. „La toalete este ordine, este curăţenie, se dezinfectează aproape zilnic“. Întrebată de încălzirea acestor spaţii, directoarea pare uşor iritată de acest aspect. „Nu sunt încălzite, dar le-am explicat părinţilor. Chiar mă surprinde reclamaţia. Am doar o singură persoană care mi-a relatat efectiv despre acest aspect. Părintele respectiv a venit la mine şi a cerut să fac două rânduri de uniforme. Şi i-am explicat că nu pot să le impun celorlalţi să se alinieze la aceste standarde. Şi pentru un singur părinte eu nu pot schimba regulamentul“, a afirmat tranşant managerul.

„Am venit din Uniune, într-o groapă!“

Prin urmare, până când se vor schimba condiţiile, elevii trebuie să poarte uniforma şcolară. Ca o soluţie împotriva frigului este o haină mai groasă pe sub ţinuta de şcoală. „Eu sper că anul acesta ne aşezăm la masa de lucru şi pe baza unui proiect european să obţinem fonduri pentru centrală. Este motivul pentru care am şi acceptat această provocare anul acesta, de a veni în comuna natală după 32 de ani de pelerinaj prin alte localităţi, tot din ideea de a schimba ceva şi de a ridica prestigiul acestei şcoli. Am venit de undeva din Uniunea Europeană într-o groapă şi sper să mă ajute să ridicăm această şcoală“, a precizat Constanţa Popescu. Încercări pentru a face centrala şcolii au mai fost şi în anii anteriori. S-a ridicat însă doar un perete din bolţari, după care proiectul a fost abandonat. Managerul şcolii este însă de părere că, pentru a crea condiţii elevilor, şi părinţii trebuie să ajute şcoala. „Atâta timp cât stăm numai cu mâna întinsă şi cerem nu se pot rezolva problemele. Şi dumnealor ştiu doar să ceară. Le-am explicat la începutul anului şcolar că trebuie să ştim să şi oferim. Să venim în sprijinul şcolii. Cu cât de puţin“, a afirmat Constanţa Popescu. Ajutorul pentru şcoală va fi însă stabilit după şedinţa cu Comitetul reprezentativ al părinţilor, care, după spusele managerului, va avea loc după 1 octombrie, dată până la care diriginţii şi învăţătorii trebuie să stabilească părinţii care vor face parte din comitet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS