Acasă Local Blocuri reabilitate cu forţa

Blocuri reabilitate cu forţa

Reabilitarea blocurilor din Craiova şchioapătă de la prima tranşă a programului lansat de administraţia locală. În urma efectuării auditului energetic şi a expertizei tehnice, a ieşit la iveală faptul că unele condominii au fost incluse cu forţa în program, adică fără acceptul proprietarilor. În această situaţie sunt blocurile R1, R2 şi R3 din cadrul Asociaţiei de proprietari Viitorul din cartierul craiovean Calea Bucureşti. În aceste blocuri, dintre cei 86 de proprietari nu şi-a dat acordul pentru anveloparea blocului nici măcar un sfert. Acest lucru este în detrimentul altor blocuri de locuinţe ai căror locatari şi-au dat cu toţii acordul pentru reabilitare, iar, în plus, imobilele ar fi necesitat urgent o îmbunătăţire a eficienţei energetice.
Primele blocuri de pe lista programului „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe în municipiul Craiova“, care au trecut de etapa de audit şi expertiză sunt: D18, D17, D19, F4, situate pe bulevardul Decebal, D24, D25 de pe strada Popescu – Voineşti, blocul J4 de pe bulevardul Carol I, blocurile N5a, N5b, N5c T7, T11, T12, N2, N3, R1, R2, R3 situate pe Calea Bucureşti.
Pentru ultimele trei blocuri, R1, R2 şi R3, proprietarii nu şi-au dat acordul pentru reabilitare, deoarece imobilele sunt deja anvelopate în proporţie de 75%. Când li s-a cerut acordul, proprietarii nu au completat documentaţia necesară şi nu s-a obţinut cvorumul necesar de jumătate plus unu, una dintre condiţiile necesare intrării în program.
„Noi am încercat să-i convingem pe oameni, am mers din uşă în uşă şi le-am dat documentaţia necesară. Din păcate, nu au fost de acord decât foarte puţini. De exemplu, la blocul R1 din 86 de proprietari au completat documentaţia doar 12, la R2 – doar şapte, iar la R3 – numai 19. Cei de la primărie au insistat, ne-au spus că şi aşa vom fi prinşi în program, dar proprietarii nu au vrut. Nu ştiu cum vom face cu plăţile. S-a făcut auditul, expertiza tehnică, astea sunt plătite de primărie. Noi tot sperăm să se răzgândească“, a explicat Stana Boborel, reprezentant în comitetul executiv al Asociaţiei de proprietari Viitorul.

Reabilitare din propriul buzunar

Oamenii nu sunt de acord cu anveloparea făcută prin programul „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe în municipiul Craiova“, pentru că mulţi dintre ei şi-au reabilitat apartamentele pe cheltuiala proprie. În plus, programul nu cuprinde şi reabilitarea sistemului de încălzire. „Eu şi mare parte din vecinii mei ne-am anvelopat apartamentele, ne-am închis balcoanele în termopan, ne-am schimbat tocăria. Am plătit acum doi ani 2.500 de lei plus tâmplăria din PVC. Nu sunt hotărât ce să fac. Să văd ce fac şi ceilalţi vecini“, este de părere un proprietar din blocul R3, de pe Calea Bucureşti.
Primăria a lăsat să se înţeleagă că şi cei care nu s-au decis vor fi taxaţi. „Eu am înţeles că se scade anveloparea făcută şi, în funcţie de venituri, rămâne să plătească taxele pentru părţile comune“, a adăugat Stana Boborel.
Reprezentanţii SC Euro Builfing Ideea SRL din Bucureşti, firma care a câştigat licitaţia pentru efectuarea auditului energetic şi a expertizei tehnice, spun că au efectuat aceste operaţii pentru toate blocurile prinse în prima etapă, deoarece costurile sunt suportate de administraţia locală craioveană. „Nu pot da detalii despre faza lucrărilor. Cei din primărie pot da astfel de lămuriri. Noi am efectuat auditul energetic şi expertiza tehnică. Problema cu acordul proprietarilor este a administraţiei locale“, a declarat un reprezentant al firmei SC Euro Builfing Ideea SRL.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version