21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii le-au golit conturile italienilor

Doljenii le-au golit conturile italienilor

Zeci de percheziţii au avut loc, ieri, în nouă judeţe, pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice, care a produs un prejudiciu de 500.000 de euro, fiind păgubiţi în special clienţi ai Poştei italiene, din conturile cărora erau scoşi fraudulos bani.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Judeţene Suceava, începând de anul trecut, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au în lucru, sub coordonarea unui procuror DIICOT, un dosar penal în care sunt vizate mai multe persoane, între care cinci cetăţeni străini. În acest dosar sunt cercetaţi şi doi tineri din comuna botoşăneană Hudeşti, unul din Bacău, altul din Băileşti (Dolj) şi o tânără din Târgovişte.
Anchetatorii au stabilit că suspecţii au constituit un grup infracţional la care au aderat 36 de persoane şi care acţiona în judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Constanţa, Sibiu, Dâmboviţa, Galaţi şi Dolj.
Membrii grupării sunt acuzaţi de infracţiuni informatice, prin fraudarea în special a clienţilor Poste Italiane s.p.a, după ce au obţinut datele de acces în conturile bancare on-line banking ale acestora, prin metoda phishing, au accesat fraudulos conturile şi au făcut transferuri frauduloase de bani prin Western Union.
Sursa citată arată că activitatea grupării era structurată pe trei paliere principale, respectiv: obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de bani de pe acestea şi ridicarea banilor astfel transferaţi.
Unii membri ai grupării acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice banii de la diferite agenţii Western Union de pe teritoriul României.
Prejudiciul estimat până în acest moment al anchetei este de aproximativ 500.000 de euro.
În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 36 de învinuiţi, iar ieri poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT au făcut 37 de percheziţii în Suceava, Bacău, Craiova, Constanţa, Alba, Galaţi, Piteşti, Braşov şi Dâmboviţa, urmând să fie puse în aplicare 35 de mandate de aducere. Cele 35 de persoane ar urma să fie aduse la sediul DIICOT Suceava pentru audieri.
Acuzaţiile aduse membrilor reţelei sunt constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase, deţinere fără drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice şi distribuire sau punere la dispoziţie, fără drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.
Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Secret al Ambasadei SUA la Bucureşti, SRI – Direcţia Judeţeană Suceava, totodată fiind promovate două comisii rogatorii internaţionale către autorităţile din Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS