14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAngajaţi umiliţi de patronul italian

Angajaţi umiliţi de patronul italian

http://www.youtube.com/watch?v=EgMaGErqkC0

Zeci de persoane care lucrează la fabrica de ulei din cartierul craiovean Bariera Vâlcii nu au mai fost primite în incinta unităţii, aşteptându-l pe patronul italian chiar în faţa porţii. Oamenii se tem pentru locul de muncă şi îi cer italianului să respecte legea.

Peste 30 de angajaţi ai societăţii Nelli Oil Cel-Tec SRL din Filiaşi, care deţine o fabrică de ulei în cartierul craiovean Bariera Vâlcii, nu au fost primiţi la serviciu ieri-dimineaţă, oamenii postându-se în faţa porţilor închise pentru a-l aştepta pe patron. Paznicii nu i-au lăsat pe muncitori să intre în curte, se pare, la ordinele patronului italian, Celli Bruno, care îi invitase pe oameni la discuţii. Cu toate acestea, angajaţii au fost ţinuţi la poartă.
De teamă că nu vor beneficia nici de şomaj, dar nici nu vor mai avea un loc de muncă, angajaţii l-au aşteptat  pe deţinătorul societăţii în faţa porţii. După ce acesta a venit, oamenii au intrat în curte, în grupuri, pentru a participa la negocieri.
Unii erau câte doi membri ai unei familii în fabrică. Până ieri, şapte persoane au fost disponibilizate, majoritatea femei, iar alţi 40 de angajaţi îşi aşteaptă soarta. Ei spun că de când au fost nevoiţi să îşi dea demisia de pe vechea societate, RTD Trading, de pe 12 august, şi până acum nu au avut nimic de lucru, dar au continuat să vină la serviciu.
Umiliţi, în faţa porţilor închise, angajaţii  au început să se plângă că au copii acasă şi au cerut măcar să le dea adeverinţele pentru a intra în şomaj. „Să ne dea în şomaj, măcar, că nu-l mai credem! Nu vedeţi cum ne ţine pe la poartă“, a spus una dintre femeile care stătea în faţa porţii fabricii. „Dânsul (patronul – n.r.) ne-a întrebat ce vrem să facem şi noi i-am zis să ne dea în şomaj, iar după trei-patru luni, dacă vrea, să ne cheme înapoi. A zis că ne dă salariile, am semnat preavizele cu data de 16 şi acum nu mai vrea să dea ochii cu noi şi ne-a închis porţile. Noi i-am cerut doar şomajul şi drepturile salariale. Bineînţeles, cine a avut curajul să ceară. Am 51 de ani… El se mira de noi că sunt salariile mici şi, când încolo, nu ni le dă nici pe astea!“, a spus Valentina Chiva. „Noi am venit la serviciu pentru că trebuia să vin. Nu cerem decât să ni se respecte contractul (de muncă -n.r.). Noi altceva nu cerem! Am 46 de ani, doamnă, cine mă mai angajează pe mine la vârsta asta. Sun la interviuri, dar când aud că am 46 de ani…“, a declarat Ana Soreanu. „Am primit preaviz cinci-şase femei. Am înţeles că le va da la toate, dar nu au primit în mână preavizul“, a afirmat Mariana Bălaşa.

Cu poarta închisă
în nas

Deşi figurează ca angajaţi în acte, oamenilor li s-a restricţionat dreptul de a intra în incinta fabricii şi vineri dimineaţă. Angajaţii spun că ieri au fost chemaţi chiar de patron la fabrică, dar cu toate acestea, au fost ţinuţi în faţa porţilor.
„Şi vineri ne-a ţinut tot cu poarta închisă şi nu a intrat nimeni. Ne-a trimis acasă şi ne-a spus să venim marţi (ieri – n.r.). Astăzi dânsul ne-a chemat aici. Şi nu vine absolut nimeni să ne vorbească“, a povestit Ramona Bălaşa.

Toţi angajaţii fabricii, aproape de şomaj

După discuţiile cu patronul italian, care au durat până în jurul prânzului, oamenii spun că li s-a transmis că se încearcă trecerea lor în şomaj colectiv. „Ni s-a spus că ei merg la ITM să vadă dacă li se acceptă şomajul colectiv şi că durează 30 de zile răspunsul ITM-ului şi alte 30 de zile până ne dă preavizele“, a spus un bărbat, angajat al societăţii cu pricina.
Unii angajaţi ai societăţii au protestat şi joi, în curtea fabricii, din cauză că unii dintre ei primiseră preavize, iar celorlalţi li se spusese să stea cu schimbul acasă câte o săptămână, promiţându-le (doar verbal) că vor fi plătiţi pe perioada cât sunt trimişi acasă. Angajaţii nu mai au încredere că li se vor respecta drepturile după ce, spun ei, li s-a promis că vor fi preluaţi pe noua societate de pe 13 august, dar contractele de muncă li s-au încheiat cu data de 27 august şi cu data de 4 septembrie, pentru unii dintre ei.
„Cererile de angajare le avem depuse cu data de 13 august. La început ne-au dat contractele de muncă semnate cu o dată, dar ni le-au cerut înapoi, că cică era o greşeală, şi când ni le-au dat era altă dată trecută la data angajării – 27 august. Ni s-a promis că pe perioada respectivă între 13 august şi 27 august vom fi plătiţi“, a spus Gheorghe Bancău. Joia trecută, în timpul protestului, unul dintre angajaţi, Ilie Răducu, a precizat că li s-a promis că vor fi plătiţi „la negru“ pe zilele care nu figurează în noile contracte de muncă, timp în care oamenii au mers la serviciu. Întrebaţi cum urma să îşi primească banii pentru perioada care nu figurează în acte (din momentul în care şi-au dat demisia de pe vechea societate şi până au fost preluaţi pe noua societate), angajaţii aflaţi în faţa porţilor închise, ieri, au răspuns în cor: „La negru“. Astăzi este zi de salariu pentru angajaţii fabricii de ulei din Bariera Vâlcii, iar oamenii aşteaptă cu nerăbdare să vadă pe ce perioadă sunt plătiţi.
Săptămâna trecută, italianul spunea că a investit în fabrica de ulei şi că vrea să-i trimită pe toţi angajaţii acasă, iar peste două luni să reînceapă producţia de ulei, urmând să-i reangajeze pe unii dintre ei.
Ieri, angajaţii au primit adeverinţele pentru şomaj, dar de la vechea firmă, pe care au lucrat până pe 12 august, RTD Trading. Noul patron a preluat doar angajaţii, iar activele fabrcii de ulei au fost închiriate.
GdS a solicitat un punct de vedere de la patronul italian Celli Bruno, prin intermediul contabilei acestuia, dar nu ni s-a permis accesul în curtea fabricii. Am încercat ulterior, în repetate rânduri, să luăm legătura cu investitorul, dar până la închiderea ediţiei nu a putut fi contactat.

ITM susţine că actele societăţii sunt
în regulă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a efectuat un control la sediul societăţii din Filiaşi. Inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a declarat că firma Nelli Oil Cel-Tec nu a încălcat legislaţia muncii: „La ora actuală, sunt încetate şapte contracte de muncă şi se află în perioada de preaviz. Restul de 40 de contracte de muncă sunt active, plătite la zi, iar pe 25 ale lunii este dată de salarii. Noi am întrebat cum de au fost trimişi oamenii acasă şi ni s-a spus că li s-au dat libere. Vom verifica dacă vor fi plătiţi oamenii şi pe perioada cât au stat acasă. Dacă nu se lucrează în fabrică, este o formă de suspendare a activităţii şi nu încalcă legislaţia muncii“.
Totuşi, există suspiciuni şi din partea ITM Dolj. „Şi nouă ni se pare ceva suspect acolo, dar vom verifica situaţia în perioada următoare“, a mai spus Mohora. În situaţia în care firma decide să concedieze colectiv angajaţii, atunci trebuie informat atât ITM Dolj, cât şi AJOFM Dolj. Până ieri după-amiază, ITM Dolj nu fusese anunţată de vreo intenţie de disponibilizări colective din partea societăţii cu pricina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS