8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal în cultura craioveană (I)

Scandal în cultura craioveană (I)

Concursul de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, reclamat la DNA. Directorul interimar s-a retras inexplicabil din concurs, în timpul evaluării proiectelor de management.

Instituţiile de cultură din Craiova stau pe un butoi cu pulbere gata să explodeze. Scânteia care a aprins fitilul pare să fie concursul pentru ocuparea postului de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“. Consiliul Local (CL) Craiova a anunţat organizarea acestui concurs după următorul program: 22 august – depunerea proiectelor de management de către candidaţi; 23 august – 4 septembrie – analiza proiectelor de management (etapa I); 6 septembrie – susţinerea proiectelor de management în cadrul interviului (etapa II). Potrivit HCL nr. 420/2013, comisia de concurs trebuie să fie alcătuită din trei membri: doi specialişti în domeniu şi un reprezentant al autorităţii, desemnaţi prin hotărârea CL Craiova. În consecinţă, comisia a fost alcătuită din Sorin Manda (consilier local); Vlad Drăgulescu – manager Filarmonica „Oltenia“ (specialist în domeniu); Antoniu Zamfir – manager Teatrul Liric „Elena Teodorini“ (specialist în domeniu). La concurs s-au prezentat două persoane: Ana-Maria Constantinescu (actual director interimar al instituţiei) şi Felix Godeanu (profesor la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“ – Craiova).

„Fără partid nu pot face nimic?“

În perioada analizării proiectelor de management, Felix Godeanu a trimis Primăriei Craiova o serie de sesizări, în care arăta că are suspiciuni în legătură cu corectitudinea desfăşurării concursului. Printre altele, Godeanu întreba „de ce nu au fost publicate criteriile de evaluare a candidaţilor/proiectelor manageriale; care au fost performanţele profesionale ale contracandidatei pentru a primi postul de director interimar“. În opinia acestuia, „posturile oferite datorită diferitelor servicii politice nu sunt considerate experienţă“. Într-o adresă înregistrată la Primăria Craiova pe 26 august, acesta contestă acceptarea candidaturii „directorului numit politic, fără concurs“, Ana Maria Constantinescu.
„În perioada 2006-2008, domnişoara Constantinescu «învăţa» în acelaşi timp la Universitatea din Craiova (Drept) – studii de licenţă, Universitatea Cambridge (Drept european) – studii aprofundate! şi la Facultatea de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene – studii de licenţă. Din informaţiile publice oferite de stimabila domnişoară, frecventa cursurile postuniversitare (ce necesită absolvirea unor cursuri universitare) în 2006, deci fără să aibă finalizate studiile de licenţă (absolvite în 2010)“. Totodată, contracandidata sa nu ar avea nici experienţa în management necesară: „Din ceea ce cunosc eu, activităţile politice, campania electorală sau titlul «şofer/consilier al primăriţei Craiovei» nu pot fi considerate ca experienţă în management (condusul maşinii nu este activitate de management)“.
„Oare competenţele profesionale nu contează? Oare fără partid nu pot face nimic? Dacă este necesar să fiu membru de partid/fratele deputatului/şoferul primarului etc. am rugămintea ca în cadrul criteriilor de participare să treceţi şi aceste lucruri – nu le îndeplinesc!“, mai scrie Felix Godeanu.

Ana Maria s-a retras misterios din concurs

Pe data de 5 septembrie, Felix Godeanu a primit un răspuns din partea Primăriei Craiova la petiţia adresată, fiind punctate următoarele aspecte: „candidaţii pot formula contestaţii numai asupra modului de respectare a procedurii privind organizarea şi desfăşurarea consursului“; contestaţiile se depun „în termen de trei zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţă a rezultatului concursului“; rezultatul se aduce la cunoştinţa candidaţilor „în termen de 24 de ore de la încheierea ultimei etape“. Pe data de 4 septembrie, fusese comunicat şi rezultatul concursului, Felix Godeanu fiind înştiinţat că în etapa I a primit nota 6,40 şi, în consecinţă, este respins pentru etapa a II-a. „Întrucât celălalt candidat s-a retras din concurs, etapa de susţinere a proiectelor de management în cadrul unui interviu nu se mai organizează“, se arată în înştiinţarea primită de la primărie. Tot pe 5 septembrie, Felix Godeanu a depus o adresă prin care contestă numirea experţilor evaluatori din cadrul comisiei şi rezultatul evaluării proiectului managerial. „Menţinerea în funcţie a domnişoarei Ana Maria Constantinescu este imorală şi ilegală, consider eu, mai ales prin prisma «retragerii sale de la concurs»(…) Directorul numit politic s-a «retras din concurs» probabil ca urmare a contestaţiei mele. Oricum, procedura/regulamentul concursului nu prevede posibilitatea «retragerii» (înscrierea proiectului necesită evaluarea acestuia)“, scrie Felix Godeanu. În răspunsul formulat pe 11 septembrie, Serviciul de resurse umane din cadrul primăriei i-a răspuns că „în urma analizei făcute de membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor, în plen, s-a decis că aceasta este neîntemeiată, fiind respins“.

Organizarea concursului, reclamată la DNA

Trebuie spus că scandalul declanşat de concursul de manager la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ a ajuns în atenţia procurorilor. Felix Godeanu a sesizat Parchetele de pe lângă Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova în legătură cu suspiciunile privind organizarea concursului.
Cele două Parchete au direcţionat sesizările către DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Am încercat să obţinem punctul de vedere al directorului interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu“, însă la sediul instituţiei, secretara ne-a comunicat că Ana Maria Constantinescu se află în concediu de odihnă. Am lăsat datele de contact la secretariat, cu rugămintea de a fi contactaţi pentru urmărirea aspectelor sus menţionate, însă acest lucru nu s-a întâmplat până la data redactării acestui material, secretarele informându-ne că Ana Maria Constantinescu nu poate fi deranjată în timpul concediului. În consecinţă, ne-am adresat membrilor Comisiei de concurs. Cei doi experţi evaluatori ne-au răspuns la unison că nu cunosc motivele pentru care candidata s-a retras în timpul evaluării proiectului de management. „Eu am fost expert evaluator. Am evaluat ambele proiecte de management. Cel al lui Felix Godeanu era slăbuţ. Dar ulterior am aflat că domnişoara înscrisă s-a retras din concurs şi a cerut să nu-i mai fie evaluat proiectul. Nu cunosc motivele şi nici nu vă pot spune din ce cauză s-a retras. De asemenea, am semnat un contract de confidenţialitate şi nu vă pot spune cu ce notă a fost notat proiectul de management“, a declarat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia“. „Am fost expert evaluator şi am semnat un contract de confidenţialitate. În consecinţă, nu vă pot comunica nota obţinută de proiectul de management. Nu cunosc motivele pentru care domnişoara s-a retras din concurs“, a declarat, la rândul său, Antonio Zamfir, managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini“. Consilierul municipal Sorin Manda susţine că Ana Maria Constantinescu s-a retras oficial din concurs din motive medicale. „Nouă, secretarul comisiei de concurs ne-a prezentat o cerere de renunţare din motive medicale. Ştiu ceva despre reclamaţiile contracandidatului. M-a abordat pe Facebook cu tâmpenii şi prostii. A zis că este al 11- lea concurs pe care îl pierde şi a produs şi nişte documente (de corespondenţă) în timpul concursului, pe care le-a trimis peste tot. Nu mi s-a adus până acum la cunoştinţă nimic privind o cercetare din partea DNA – Serviciul teritorial Craiova“, a declarat Sorin Manda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS