15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElev judecat pentru uciderea colegului de bancă

Elev judecat pentru uciderea colegului de bancă

Procurorii doljeni au stabilit ce s-a întâmplat la Şcoala cu clasele I-VIII din Filiaşi pe 15 mai, anul trecut, când un elev de 14 ani a murit după ce a fost lovit de colegul său de bancă şi l-au trimis pe acesta din urmă în judecată pentru loviri cauzatoare de moarte.

Alexandru Ionuţ Popescu, de 14 ani, elev în clasa a VII-a F din cadrul Şcolii cu clasele I-VIII din Filiaşi, a decedat în seara zilei de 15 mai 2012, la spitalul din localitate, la aproximativ două ore după ce fusese adus de la şcoală cu o ambulanţă. Medicilor li s-a spus că elevul, în timp ce se certa cu un coleg, a fost împins de acesta şi s-a lovit cu capul de tocul uşii, în timp ce conducerea şcolii a susţinut că Alexandu a fost împins „din joacă“ de colegul său de bancă, Iulian G., a căzut din picioare şi, două ore mai târziu, a murit. Ancheta făcută de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a arătat că lucrurile nu s-au petrecut chiar aşa şi a fost vorba de o bătaie în toată regula între cei doi elevi de 14 ani.   

Bătaie după ora
de religie

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a elevului Iulian G., procurorii doljeni au menţionat că cei doi elevi minori erau colegi încă din clasa a V-a, iar în clasa a VII-a F erau chiar colegi de bancă. Pe 15 mai 2012, la ora 16.20, în pauza de după ora de religie, unii elevi au rămas în clasă, iar alţii au ieşit pe hol. Un elev l-a rugat pe Iulian să intre în clasă şi să-l cheme pe Alexandru, pentru că vrea să discute ceva cu el. „Învinuitul (Iulian – n.r.) şi victima (Alexandru – n.r.) s-au deplasat către uşa sălii de curs pentru a ieşi pe coridor. În momentul în care au ajuns în dreptul tablei de scris, la o distanţă de circa 2-2,5 metri de uşă, G.I. a pus un braţ peste gâtul lui P.A.I. Gestul său, care nu a avut o conotaţie de gest violent, ci prietenesc, l-a deranjat pe P.A.I., care l-a lovit pe G.I. cu cotul în abdomen“, au stabilit anchetatorii.
Acesta a fost începutul bătăii dintre cei doi elevi, care, din nefericire, s-a încheiat tragic pentru Alexandru. Procurorii doljeni au mai stabilit că, după ce s-au îmbrâncit reciproc, cei doi băieţi s-au lovit cu pumnii, după care Iulian a încercat să încheie conflictul, retrăgându-se spre catedră. Alexandru a continuat însă să-l lovească, iar la un moment dat Iulian şi-a lovit colegul cu podul palmei în torace, în zona inimii. „După primirea acestei lovituri, P.A.I. s-a întors cu faţa spre uşa clasei şi a făcut doi paşi cu intenţia de a ieşi pe coridor. După parcurgerea unei distanţe de circa 1,5 metri, victima şi-a pierdut echilibrul şi a căzut prin uşa deschisă, pe coridor. În cădere, acesta s-a lovit de colţul unui dulap aflat în imediata vecinătate a uşii de la intrarea în clasă“, au mai consemnat anchetatorii.
Când a văzut că Alexandru a căzut, Iulian s-a dus la el şi a încercat să-l resusciteze, lovindu-l cu palmele peste faţă şi udându-i faţa cu apă. Când a văzut că Alexandru nu dă semne că îşi revine, Iulian şi colegii săi au sunat la 112, după care au fugit la cabinetul medical al şcolii şi au anunţat-o pe asistentă. În faţa procurorului, femeia a susţinut că, la prima evaluare a semnelor vitale ale băiatului, acesta avea pulsul foarte slab şi respiraţia agonică, motiv pentru care, pentru a câştiga timp, l-a luat pe Alexandru cu ajutorul elevilor şi l-a scos afară din şcoală pentru a fi preluat imediat de ambulanţă.
Când au ajuns la şcoală, medicii de pe ambulanţă au constatat însă că elevul era în moarte clinică şi au încercat să-l resusciteze tot drumul până la spital, cât şi după ce au ajuns la unitatea medicală din Filiaşi. Manevrele de resuscitare au rămas însă fără răspuns, iar medicii au declarat moartea elevului Alexandru Ionuţ Popescu.
       
Trimis în judecată pentru loviri cauzatoare de moarte

Ulterior, medicii legişti din Craiova au stabilit că Alexandru a murit din cauza unui stop cardio-respirator, provocat de un traumatism toraco-abdominal, mai exact de o lovitură puternică primită de elevul de 14 ani în zona pieptului.
Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în acest caz a fost dispusă efectuarea altei expertize medico-legale la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, în urma căreia s-a stabilit că între lovitura primită de Alexandru şi decesul acestuia există o legătură indirectă, fapt pentru care s-a şi dispus trimiterea în judecată a lui Iulian G. „Prin expertiza medico-legală s-a stabilit că există o legătură de cauzalitate indirectă între agresiune şi deces, motiv pentru care s-a hotărât trimiterea în judecată a inculpatului pentru infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi nu pentru omor. Concret, în acest caz, decesul victimei a fost condiţionat şi de o serie de afecţiuni medicale preexistente“, a precizat pentru GdS procuror Magda Bădescu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
După finalizarea cercetărilor, pe 25 iunie, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a minorului Iulian G., primul termen în acest dosar fiind stabilit de judecătorii Tribunalului Dolj pentru 19 septembrie.
Joi, Irina Popescu, mama lui Alexandru, care s-a constituit parte civilă în dosar, a solicitat amânarea judecării pentru a avea timp să-şi angajeze un avocat. Următorul termen a fost stabilit pentru 17 octombrie.

Iulian a fost admis la liceu

Directorul Şcolii cu clasele I-VIII din Filiaşi, Alin Mondescu, a precizat pentru GdS că, după incidentul în urma căruia Alexandru a decedat, Iulian a primit nota 4 la purtare şi a fost mutat la altă clasă. Directorul Mondescu a mai explicat că în clasa a VIII-a elevul Iulian a fost mai retras şi a beneficiat de un program de consiliere psihologică împreună cu părinţii săi. Anul acesta, Iulian a fost admis la Liceul „Dimitrie Filişanu“ din Filiaşi cu media 4,70, la o clasă de electronică-automatizări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS