10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCulisele unei bătălii subterane pe funcţii-cheie în DNA

Culisele unei bătălii subterane pe funcţii-cheie în DNA

Procurorul general Tiberiu Niţu a aprobat delegarea pe funcţie pe trei luni pentru Lucian Papici şi Elena Matieşescu în fruntea unor secţii importante. „Procurorul general, Tiberiu Niţu, a primit din partea procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, cerere de delegare pe funcţie pentru trei luni pentru domnul Lucian Papici în funcţia de şef al secţiei I a DNA şi pentru doamna Elena Matieşescu în funcţia de şef al secţiei judiciare din DNA, începând cu data de 23 septembrie“, a declarat, pentru Hotnews.ro, Ramona Bulcu, procuror-şef al Biroului de Presă. Cele două propuneri de delegare au fost aprobate ieri, au explicat pentru HotNews.ro surse DNA. Cele două funcţii din cadrul DNA, conduse în prezent de Papici şi Matieşescu, sunt extrem de importante. Şeful de secţie confirmă sau nu rechizitoriile procurorilor de caz, câteva dosare importante fiind la un pas de trimiterea în judecată.  
Secţia I are în lucru marile dosare de corupţie, iar secţia judiciară apără în instanţă interesele DNA odată ce un dosar este trimis în judecată. Surse judiciare au declarat pentru Hotnews.ro că ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a înaintat la CSM propuneri verbale ca procurorii Gheorghe Bocsan (care s-a ocupat iniţial de dosarul lui Dragnea) şi Gheorghe Popovici (care lucrează în dosarul lui Voiculescu) din cadrul DNA să ocupe funcţia de şefi ai secţiei a I-a, însă ele n-au fost agreate în CSM şi la vârful DNA.
În consecinţă, ministrul Cazanciuc a renunţat să mai trimită propunerile în scris la CSM. Oficial, ministrul justiţei, Robert Cazanciuc, neagă că a făcut acest propuneri, declarând pentru HotNews.ro: „Am discutat până acum cu cinci procurori DNA, fiecare are şansa lui“.
Conform surselor HotNews.ro, este posibil ca Ministerul Justiţiei să revină cu propuneri în următoarele trei-patru săptămâni, înainte de expirarea termenului de delegare pe funcţie. Pasul înapoi făcut de Ministerul Justiţie s-ar putea explica prin faptul că de luni, 23 septembrie, adică exact din ziua în care expirau cele două mandate la secţia I şi la secţia judiciară, începe vizita la Bucureşti a delegaţiei de experţi europeni din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). E foarte posibil ca ministerul justiţie să fi evitat un scandal legat de DNA în plină evaluare MCV.
Procurorul Gheorghe Bocsan a instrumentat dosarul „Referendumul“, în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat că a coordonat presupusa fraudă de la votul privind demiterea preşedintelui din 29 iulie anul trecut. Dragnea este la un pas de trimiterea în judecată, în prezent fiindu-i prezentat materialul de urmărire penală.
Iniţial, la dosar au lucrat mai mulţi procurori, însă până la urmă au rămas doar doi – Gheorghe Bocsan şi şeful lui, Lucian Papici. Surse din preajma anchetei susţin că, iniţial, Bocsan s-a arătat extrem de zelos în instrumentarea dosarului până în momentul în care fostul şef al DNA, Daniel Morar, a părăsit instituţia, iar la uşă au bătut alegerile din 9 decembrie.
Din acel moment (în octombrie 2012, Morar a plecat de la DNA la Parchetul general), Bocsan a încetinit ritmul ca, în cele din urmă, să susţină că nu sunt probe concludente şi că intenţionează să închidă dosarul prin decizie de scoatere de sub urmărirea penală (SUP). Celălalt procuror, Lucian Papici, nu a fost de acord şi a susţinut că, dimpotrivă, sunt probe solide pentru trimiterea în judecată a lui Dragnea. Aşa s-a ajuns la ruptura dintre cei doi şi, în cele din urmă, Bocsan a părăsit ancheta.
Lucian Papici este şeful secţiei a I-a din DNA din 2007. El a fost propus de fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei. Ca procuror-şef de secţie, Papici a girat toate marile dosare: Năstase, Voicu, Voiculescu, Valiza-Gigi Becali, Caltaboşul-Remeş, toate cazurile de magistraţi corupţi, poliţişti, vameşi etc. Ca anchetator de caz, Papici a lucrat împreună cu Mariana Alexandru în dosarele lui Adrian Năstase şi împreună cu Bocsan în dosarul „Portul Constanţa“. Mariana Alexandru a fost numită de Laura Codruţa Kovesi în funcţia de adjunct al secţiei I.
Papici şi Mariana Alexandru au instrumentat împreună dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu. Procuroarea Alexandru a instrumentat şi dosarul fostului ministru PDL al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi. Numele ei rămâne însă legat de anchetele împotriva fostului premier Adrian Năstase. Mariana Alexandru a fost practic anchetatorul principal care a reuşit să îl trimită pe Năstase în spatele gratiilor.
Elena Matieşescu este şefa Secţiei Judiciare a DNA din 2010, când a fost numită la propunerea ministrului justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu. Ea a fost printre semnatarii petiţiei din primăvara acestui an, prin care 97 de procurori DNA au cerut numirea unor şefi pe baza unor criterii transparente şi profesionale. Matieşescu este procurorul de şedinţă care a cerut pedeapsă cu suspendare pentru fostul premier Adrian Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara“. Năstase a fost achitat şi, ulterior, DNA a făcut recurs, cerând de această dată pedeapsă cu executare. Verdictul final a fost însă tot de achitare pentru fostul premier.  
DNA are trei secţii. Secţia a I-a de combatere a corupţiei se ocupă de corupţia pură şi flagrantul în delict. Secţia a II-a de combatere a infracţiunile conexe corupţiei se ocupă de fraude sau evaziune fiscală. Există şi secţia militară, care se ocupă de infracţiunile de corupţie săvârşite de militari. Şefii de secţii supervizează în mod direct anchetele, cunosc cel mai bine situaţia dosarelor şi confirmă sau infirmă deciziile de închidere a cazurilor sau de trimitere în judecată.

Dan Tapalagă, Puiu Alexandru – HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS