11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Râmnicu Vâlcea, condamnat cu suspendare

Primarul din Râmnicu Vâlcea, condamnat cu suspendare

Primarul suspendat al municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Frâncu este al doilea primar al municipiului Râmnicu Vâlcea condamnat pentru luare de mită, după ce, fostul edil Mircia Gutău a primit o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni.

A fost ales primar al municipiului Râmnicu Vâlcea în iunie 2012, iar la sfârşitul lunii aprilie, anul acesta, era deja arestat pentru fapte de corupţie. Este vorba de liberalul Emilian Frâncu, trimis în judecată de procurorii DNA pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
Anchetatorii au stabilit că, la începutul anului 2013, Primăria Râmnicu Vâlcea a încredințat unei firme de arhitectură un contract în valoare de 200.000 de euro, având ca obiect lucrări de amenajare a unei pieţe publice, a unei parcări subterane şi a unui pasaj pietonal din municipiul Râmnicu Vâlcea.
După aceea, edilul Frâncu i-a cerut administratorului firmei căreia îi încredințase lucrările o mită de 10% din valoarea contractului de prestări servicii. După finalizarea lucrărilor şi după ce firma a primit o primă tranşă de bani, pe 22 aprilie 2013, inculpatul Frâncu i-a „amintit“ administratorului firmei să-i dea, printr-un intermediar, suma de 50.000 de lei pentru ca, în schimb, să semneze documentele pentru plata restului de bani. De asemenea, primarul i-a mai cerut aceluiaşi administrator să achite și suma de 40.000 de lei, şpaga fiind disimulată de data aceasta într-un contract de sponsorizare.
Pe 25 aprilie, potrivit înţelegerii, denunțătorul (administratorul firmei de arhitectură) i-a dat lui Frâncu, printr-un intermediar, suma de 50.000 de lei. Cercetările în dosarul penal deschid pe numele edilului Frâncu au durat destul de puţin, iar, pe 20 mai, inculpatul a şi fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
Marţi, Tribunalul Bucureşti l-a găsit vinovat pe Frâncu, l-a condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare şi a dispus să fie eliberat din arest. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel şi  recurs de inculpat şi procurorii DNA.

Încă un primar condamnat

Vâlcenii par să nu aibă noroc la primari, pentru că Frâncu este al doilea edil din Râmnicu Vâlcea condamnat în ultimii ani pentru fapte de corupţie.
Mircia Gutău, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea în perioada 2004-2008 şi 2008-2010, dar şi fostul viceprimar Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv, pe 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare tot pentru luare de mită.
Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie – iulie 2006, au pretins 50.000 de euro de la patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera un certificat de urbanism. Nicolae Dicu a fost prins în flagrant de procurorii DNA pe 6 iulie 2006, când patronul Rovimet îi dădea 25.000 de euro, iar edilul Mircia Gutău a fost arestat câteva zile mai târziu. Fostul primar Mircia Gutău a fost eliberat condiţionat din închisoare în septembrie 2011, în urma unei decizii a Tribunalului Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS