10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, locul de joacă al Olguţei

Craiova, locul de joacă al Olguţei

Primăria Craiova intenţionează să cheltuiască o avere pe locurile de joacă din oraş. Municipalitatea pune la bătaie din bugetul local, în următorii patru ani, 9,6 milioane de euro pentru achiziţionarea cu montaj a echipamentelor pentru locurile de joacă pentru copii. Cu aceşti bani se puteau construi 16 adăposturi canine precum cel de la Breasta, un nou pasaj subteran, suprateran sau se putea moderniza un aeroport de talia celui din Craiova.

Primăria Craiova a dat în mintea copiilor şi vrea să cheltuiască o sumă uriaşă pentru a amplasa în cartierele oraşului diferite obiecte de divertisment pentru copii şi echipamente de fitness. Ideea este binevenită, copiii merită să aibă locuri de joacă unde să facă mişcare în aer liber, dar suma pe care primăria doreşte să o scoată din bugetul local depăşeşte orice închipuire: 34,1milioane de lei plus TVA, adică 42,2 milioane de lei, echivalentul a 9,6 milioane de euro. Banii ar trebui cheltuiţi în următorii patru ani, pe baza unui acord-cadru pe care municipalitatea îl va semna cu firma sau asocierea de firme care va câştiga licitaţia lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) acum zece zile. O asemenea sumă de poveste care ar urma să fie plătită pentru locurile de joacă ridică două mari probleme de actualitate: prima – locuitorii Craiovei ar fi trebuit consultaţi dacă doresc ca din taxele şi impozitele lor să se facă această investiţie, a doua – cine va păzi locurile de joacă să nu fie vandalizate noaptea, iar banii să nu fie aruncaţi pe apa sâmbetei.

Cinci milioane de euro pe an… pe locuri de joacă

Primăria a publicat în SEAP anunţul de participare la licitaţie pe 7 septembrie. Denumirea exactă a contractului este Achiziţie cu Montaj Echipamente Locuri de Joacă“, iar firmele interesate trebuie să depună ofertele până pe 22 octombrie. Potrivit anunţului, primăria va semna un acord-cadru pe patru ani cu firma câştigătoare, dar graficul de plăţi estimat se întinde, de fapt, pe cinci ani. Banii se vor achita pe baza mai multor contracte subsecvente, începând cu acest an. În 2013, va fi semnat un astfel de contract subsecvent, în 2014 şi 2015 câte două contracte, iar în 2016 şi 2017 câte un contract. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 8,5 milioane de lei plus TVA, deci la un calcul simplu primăria ar putea plăti în 2014 şi 2015 câte 21 milioane de lei, adică aproape cinci milioane de euro pe an… pentru echiparea locurilor de joacă din oraş! Cine va câştiga contractul? Teoretic, firma care va oferi cel mai mic preţ. Acest criteriu a primit 75 de puncte din 100, diferenţa revenindu-i termenului de livrare. Pentru a putea participa la licitaţie, firmele trebuie să fi avut o cifră medie de afaceri pe ultimii trei ani de cel puţin opt milioane de lei şi să nu aibă datorii la stat şi la bugetul local. Chiar dacă forma de licitaţie este deschisă, surprinde lipsa organizării unei licitaţii electronice, care ar fi oferit mai multă transparenţă procesului de achiziţie.

Siluete pentru fete

În caietul de sarcini din documentaţia de atribuire sunt trecute 30 de tipuri de echipamente complexe. De exemplu, elemente complex joacă tip I (doi-şase ani), tobogane, leagăne, panouri laterale din polietilenă cu diverse figurine sau panouri cu jocuri interactive şi desene matriţate, diverse figurine 3D (maimuţe, fluturaşi, papagali, palmieri, soare etc.). Pentru categoria 6-13 ani, echipamentele conţin: ansamblu multilabirint, care permite şapte tipuri de jocuri: tobogane sub diverse forme, podeţe, pasaje, sisteme de căţărare şi tuneluri.
„Ansamblul multilabirint trebuie să conţină multiple zone configurate distinct, în funcţie de elementele tematicii, încorporând elemente nautice (catarg cu vele, ancoră, proră, punţi, cârmă şi carenă), elemente spaţiale (nave extraterestre, sugerate prin cupola cu elemente şi însemne), elemente de castel (turnuleţe tip castel, bastioane, turnuleţe), elemente de escaladare (verticală, orizontală), elemente de balansare – legănare, elemente accesorii floristice şi faunistice (papagal, fluturaşi, palmier etc.). Conexiunile dintre toate zonele trebuie să se facă prin sisteme de tip pasarele, platforme, sisteme tubulare de trecere, sisteme de escaladare şi căţărare, sisteme de urcare-coborâre – scări cu trepte, sisteme verticale de acces. Elementul central al Multilabirintului trebuie să fie un sistem tip rachetă/navă spaţială, sub formă hexagonală, cu două platforme metalice, acoperite cu cauciuc antiderapant. Platforma superioară trebuie să fie prevăzută cu un tobogan sub formă de S şi un tobogan dublu drept“, se arată în caietul de sarcini. La acestea se adaugă minicarusele rotative, echipamente de agrement de două persoane pentru întreţinerea şi dezvoltarea muşchilor abdominali şi a taliei, cu panou despărţitor, a muşchilor membrelor inferioare, a membrelor superioare şi spate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS