12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpecialitatea casei la Primăria Craiova: licitaţia-varză

Specialitatea casei la Primăria Craiova: licitaţia-varză

Primăria Craiova face greşeli nepermise în organizarea şi derularea licitaţiilor publice pentru atribuirea unor contracte în valoare de milioane de euro. Pentru a proba cele afirmate, vă prezentăm în cele ce urmează câteva cazuri cu titlul de exemplu.

Una dintre licitaţiile importante derulate în ultima perioadă este cea pentru reamenajarea Grădinii Zoologice (PT+execuţie) din incinta Parcului „Nicolae Romanescu“, pe un contract estimat la 2,64 milioane de lei (600.000 de euro) fără TVA. Municipalitatea a lansat de două ori la licitaţie acest contract, însă a anulat procedura pentru că la licitaţie nu s-a prezentat nimeni. Pe 6 septembrie, Primăria Craiova a lansat o nouă invitaţie de participare. La numai şase zile distanţă (12 septembrie), procedura a fost din nou anulată. Motivul anulării: abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire, conform art. 209 alin (1) lit. c) din OUG nr. 34/2006, privind achiziţiile publice, coroborat cu alin. 4 lit. a) din acelaşi text de lege. Prin „abateri grave“ de la prevederile legislative, în sensul alin. 4 lit. a) se înţelege următorul lucru: „criteriile de calificare şi selecţie şi/sau criteriul sau factorii de evaluare prevăzuţi în cadrul invitaţiei de participare/anunţului de participare, precum şi în documentaţia de atribuire au fost modificate/modificaţi“. În motivare, se arată că pentru invitaţia din 6 septembrie a fost selectată „documentaţia aceluiaşi contract de achiziţie, dar aferentă unei proceduri, anterior organizată şi anulată, conform art. 209 alin.1, lit. b) din OUG nr. 34/2006“, care spune că „nu a fost depusă nici o ofertă“. În documentaţia din 6 septembrie „a fost modificată cerinţa privind experienţa similară, faţă de documentaţia din 2 august 2013, şi orice măsură de corectare conduce la modificarea cerinţelor de calificare din invitaţia din 6 septembrie 2013“, se mai spune în motivare. Cu alte cuvinte, procedura a fost făcută varză. Pe 13 septembrie, contractul a fost relansat la licitaţie, data limită de depunere a ofertelor fiind 30 septembrie. Trebuie amintit că Grădina Zoologică nu îndeplineşte normele legale pentru cazarea şi reproducerea carnivorelor şi omnivorelor, dar a fost păsuită de autorităţi până la efectuarea modernizărilor de rigoare.

Profesioniştii de la primărie

O altă licitaţie cu probleme a fost cea privind achiziţia în leasing a 50 de autobuze noi, pe un contract estimat la 11,7 milioane de euro, fără TVA. Două societăţi (Evobus România SRL şi Auto Exact SRL) au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), suspectând că primăria a întocmit caietul de sarcini cu dedicaţie pentru o anumită firmă. O cerinţă suspectă era aceea privind capacitatea rezervorului: minimum 300 de litri, ea fiind îndeplinită de puţini producători de pe piaţa de profil. Primăria Craiova nu a avut argumente pentru această cerinţă, iar CNSC a obligat-o să modifice prevederea din caietul de sarcini.
Altă licitaţie din aceeaşi categorie este cea privind amenajarea centrului istoric al Craiovei, pe un contract estimat la 53 de milioane de lei (11,9 milioane de euro) fără TVA. Deşi anunţul de participare a fost lansat pe 6 octombrie 2012, procedurile nu sunt nici acum finalizate. Rezultatul procedurii a fost contestat, iar CNSC a obligat primăria să reevalueze oferta făcută de una dintre firme. Licitaţia privind reabilitarea conductei Izvarna – Craiova, zona Vârţ (Gorj), pe un contract estimat la 480.000 lei (108.000 euro) a fost anulată ieri, chiar în timpul redactării acestui material, din cauza unor „abateri grave de la prevederile legislative“. „În urma solicitărilor de clarificări transmise de un operator economic, autoritatea contractantă a fost pusă în imposibilitatea de a respecta termenul prevăzut de legislaţie, întrucât prin răspunsul la solicitare se modifică informaţiile deja publicate şi se afectează modul de elaborare a ofertei“, se arată în motivaţia deciziei de anulare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS