10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGenerația de aur a poliției române, la Craiova

Generația de aur a poliției române, la Craiova

Generația de aur a poliției române se întâlnește astăzi la Craiova. Promoția anilor 1962-1965 a Academiei Militare de Poliție din Bucureşti va vizita, în perioada 17-21 septembrie, cele mai importante și frumoase zone şi monumente  din Oltenia.

Foşti polițiști, cu grade de locotenenți, căpitani, generali, din toată țara sunt primiți astăzi la Căminul Militar Craiova, unde va avea loc revederea celor care cândva au fost mâna de fier a țării. Aceştia vor avea un program bine stabilit în cele cinci zile pe care urmează să le petreacă pe meleagurile Olteniei. Nu este prima dată când cea mai bună promoție a poliției române se întâlnește, revederea de astăzi fiind cea de-a șasea. Dacă, până acum, cei care au ținut piept în toată țara celor care făceau ilegalități se întâlneau din trei în trei ani, de anul trecut au hotărât ca întâlnirile să aibă loc anual. Rândurile lor s-au rărit pentru că unii au murit, iar alţii nu mai pot să participe la întâlnire deoarece sănătate nu le mai permite să plece de acasă. Cei care au rămas, toți având peste 70 de ani, vor să profite și să se vadă mult mai des. Ultima întâlnire a avut loc la Tulcea, unde s-a hotărât ca revederea din acest an să aibă loc în Oltenia, iar punctul de plecare să fie Craiova.

Vizite în cele
mai frumoase locuri din Oltenia

De această dată, organizatori sunt generalii de brigadă olteni Ion Pitulescu, Gheorghe Popa, Iancu Marin și colonelul Cornel Vlădaia, care s-au îngrijit să îi primească cum se cuvine pe colegii de generație. De marți și până sâmbătă dimineață, când își vor lua rămas bun, reprezentanții poliției române vor avea un program încărcat. Miercuri, itinerarul îi va duce să viziteze staţiunea Rânca, dar și Transalpina, operele lui Brâncuși din Târgu Jiu, precum și alte locuri din această zonă încărcată de istorie a Gorjului. Joi, polițiștii vor ajunge în zona Orșova, unde vor face o croazieră pe Dunăre. Excursia se va încheia cu o vizită la Mânăstirea Strehaia. În ultima zi de vizite, generația de aur a poliției române face un tur pe la cele mai importante monumente din Craiova, urmând să viziteze: Casa Băniei, Muzeul de Artă, Parcul „Romanescu“, dar și alte locuri din oraș. Ultima seară petrecută în Oltenia se va încheia cu o masă festivă, la care toţi participanţii vor ciocni în amintirea anilor de studenție.

„Revederea cu foștii colegi de școală ne creează o mare bucurie“

Pentru că cei patru organizatori din acest an s-au gândit să le lase colegilor lor și alte amintiri din această zonă, în afară de vizitele făcute pe parcursul celor patru zile, la plecare fiecare participant va primi o mapă cu materiale documentare din zona Olteniei. Generalul Gheorghe Popa povestește puțin despre organizarea evenimentului, dar și despre ce înseamnă pentru participanți această întâlnire: „Pentru că ne dorim ca foștii noștri colegi să plece cu cât mai multe amintiri din zona Olteniei am comandat la o tipografie o mapă în care am pus pliante, fotografii și alte materiale documentare care să prezinte date despre locurile și obiectivele vizitate pe parcursul acestor zile petrecute în zona noastră. Astfel că am apelat la conducerea unor instituții și obiective de cultură, de la care am primit materialele respective“, spune generalul. „Revederea cu foștii colegi de la școala de ofițeri ne creează o mare bucurie, deoarece după terminarea școlii am fost repartizați în toate județele țării și unii dintre noi ne-am revăzut abia după 45 de ani. Așa că e o mare bucurie de fiecare dată când ne revedem. În plus, prin intermediul acestor întâlniri s-au cunoscut și împrietenit și soțiile noastre“, mărturisește generalul, căruia i se citește pe față bucuria și nerăbdarea de a-și revedea colegii.

Promoția care a dat țării cei mai mulți generali

La întâlnirea din acest an, de la Craiova, din cei 259 de absolvenți ai promoţiei vor fi prezenți 58, împreună cu soțiile. Toți au făcut cinste poliției române pe tot parcursul activității până la pensionare, având grade de la locotenent la general, și au ocupat funcții de mare răspundere fiind șefi de poliții orășenești, municipale, județene, șefi de servicii sau direcții în aparatul central sau teritorial și chiar de subsecretar de stat, dar și șef al poliției române, cum este cazul generalului Ion Pitulescu, cel care a declanșat „războiul cu interlopii cu gulerele albe”. Promoția anilor 1962-1965 a Academiei Militare de Poliție a dat țării cei mai mulți generali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS