13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPompierii au sărbătorit 165 de ani de curaj

Pompierii au sărbătorit 165 de ani de curaj

http://www.youtube.com/watch?v=CNVBeFfPAnQ

Ziua Pompierilor de anul acesta a fost sărbătorită fără defilări sau demonstraţii, din solidaritate pentru tragedia petrecută în judeţul Galaţi. Totuşi, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ s-au întâlnit cu craiovenii, iar aceştia au putut să afle mai multe despre tehnica de luptă şi meseria de pompier, paramedic sau despre cea de… câine de salvare.

Ziua Pompierilor, organizată în fiecare an pe data de 13 septembrie, reaminteşte opiniei publice de actele de vitejie ale pompierilor din anul 1848, când, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, aceştia s-au luptat cu trupele otomane. Vineri, la 165 de ani distanţă, această sărbătoare a fost marcată şi la Craiova, însă fără nici o ceremonie fastuoasă. „Parada militară şi demonstraţiile pe care le facem nu se mai ţin din cauza situaţiei din Galaţi şi Tulcea, unde colegii noştri sunt acum la intervenţie, unde evacuează oameni şi nu pot participa la fel ca noi la aceste activităţi. Sunt şi momente care sunt mai puţin plăcute şi ne raliem la această situaţie. Suntem pregătiţi să mergem să-i ajutăm dacă va fi nevoie“, a explicat col. Constantin Florea, inspector-şef al ISU „Oltenia“.
În ciuda faptului că nu au mai putut asista la demonstraţii spectaculoase sau la tradiţionala defilare, craiovenii au venit în număr mare pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, unde a fost adusă, încă de pe 11 septembrie, tehnica de luptă: autospeciale, echipamente specifice, bărci şi maşini de salvare. Din păcate, tehnica din dotarea Serviciului Medical de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost prezentată nu printr-un exerciţiu, ci pe un domn căruia i s-a făcut rău la manifestaţie şi căruia i-a fost acordat primul ajutor.

Câinii de salvare, alt fel de pompieri

O pată de culoare la manifestările organizate de Ziua Pompierilor au reprezentat-o cei patru tineri de la Centrul de Educare Canină Craiova, care au venit însoţiţi de prietenii lor, patrupezii. Unul dintre ei este Alexandru Cristache. „El este ciobănescul german Cenzo, în vârstă de 18 luni, şi facem parte din Centrul de Educare Canină, o organizaţie nonguvernamentală care se ocupă cu educarea câinilor cu scopul de a găsi persoane. Specialitatea lui este urma şi deocamdată nu am luat parte la acţiuni reale, pentru că el este încă mic. Am participat doar la examene, pe care le-a luat cu brio, iar în cazul în care vom avea o intervenţie reală, vom ajuta cu cea mai mare plăcere“, a povestit Alexandru. Pentru el, totul a început din plăcere, dar a ajuns să devină o parte din el, după cum singur recunoaşte. „Este şi o slujbă la care te duci cu drag şi o faci pentru că îţi place“, a completat tânărul.
Pompierii au fost premiaţi pentru întrecerile sportive şi au fost felicitaţi de autorităţile locale şi judeţene. Alături de ei s-au bucurat oameni de toate vârstele, care îi respectă pentru meseria lor. „Cred că pompierii sunt unii dintre cei mai importanţi oameni din societate. Ne putem baza pe ei oricând, iar meseria lor nu este uşoară. De fiecare dată când îi văd, mi se face pielea de găină“, a mărturisit Alina Drăgoi, una dintre craiovencele venite la eveniment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS