Acasă Local Magazinele „șmechere“ au scumpit pâinea

Magazinele „șmechere“ au scumpit pâinea

După ce, de la 1 septembrie, TVA-ul la pâine a scăzut de la 24% la 9%, după numai două săptămâni, unii dintre comercianţii craioveni au majorat din nou preţurile.

După ce, pe 3 septembrie, Gazeta de Sud a prezentat preţurile produselor de panificaţie în urma reducerii TVA-ului, vineri, 13 septembrie, am dat încă o raită prin magazine pentru a vedea dacă preţul pâinii a rămas acelaşi. La două săptămâni după ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, au hotărât să scadă preţul la pâine şi la specialităţile din panificaţie fără umplutură, în unele magazine din Craiova preţurile au fost din nou majorate.
Supermarketul real,- este unul dintre locurile unde preţul pâinii a crescut, după ce la 1 septembrie fusese scăzut. Dacă la acea dată, în urma reducerii, franzela feliată de 400 de grame costa 2,19 lei, acum, la aceeaşi pâine s-au adăugat 20 de bani. Deşi preţul pâinii ar fi trebuit să rămână acealaşi, comercianţii schimbă regulile după bunul plac, iar franzela de 400 g costă acum 2,39 lei. Printre rafturile cu pâine, oamenii se uită derutaţi la preţuri şi nu înţeleg de ce unii comercianţi nu respectă legea care a fost dată pentru toţi. „Eu nu mai înţeleg nimic, azi e un preţ, mâine e altul.
Nimeni nu ţine cont de nimic şi noi plătim acelaşi preţ ca şi înainte de reducere. Nu e nici o schimbare în unele magazine. A fost câteva zile pâinea mai ieftină şi acum au scumpit-o iar“, spune Ioana, care îşi face des cumpărăturile în acest magazin.

Unii comercianţi au scumpit din nou pâinea

Nu doar în supermarket preţul la pâine a crescut la numai două săptămâni de la reducerea TVA-ului, ci şi în unele magazine mai mici din cartiere. Un exemplu concret este un magazin din cartierul Lăpuş aflat la parterul unui bloc-turn în imediata apropiere a căminului studenţesc 10. Aici preţul pâinii a ajuns după ieftinire la 1,05 lei, iar apoi a crescut la 1,10 lei, fapt ce îi nemulţumeşte pe cumpărători. Maria Diaconu, care stă în zonă şi cumpără des pâine de la acest magazin, este deranjată de faptul că, deşi există o lege, preţurile se modifică peste noapte. „Preţul la pâine a scăzut după reducerea TVA-ului, dar nici atunci cât trebuia cu adevărat. La acest magazin, preţul se modifică după cum le place lor. Pâinea care înainte de micşorarea TVA-ului era 1,20 s-a făcut 1,05, iar acum este 1,10 lei. I-am întrebat de ce au mărit iar preţul şi au zis că şi ei o ia la un preţ mai mare. I-am întrebat şi dacă nu le e frică de controale şi mi-au spus că deja s-au făcut“, spune indignată femeia.
Pe de altă parte, vânzătoarele susţin că, deşi preţul pâinii s-a majorat la scurt timp după reducere, măsura luată este cât se poate de corectă“. Într-adevăr, am crescut preţul pâinii de la 1,05 lei la 1,10 lei, dar TVA-ul a rămas acelaşi, de 9%, doar adaosul comercial al magazinului este mai mare. Am luat această măsură ca să rotunjim preţul şi să fie un preţ cât mai clar. Noi suntem cu actele în regulă şi pe bonul fiscal apare TVA-ul de 9%“, spune una dintre vânzătoarele magazinului.
La această oră, kilogramul de grâu se vinde pe piaţă cu 0,50 – 0,60 lei, deci materia primă este ieftină, iar comercianţii nu au nici un motiv să majoreze preţul pâinii.

Fiscul primeşte reclamaţii privind nereducerea TVA la pâine

O craioveancă ne-a sesizat la redacţie că în cartierul în care locuieşte nu se respectă condiţiile legale de TVA de 9% la pâine, afirmând că acest produs a avut trei preţuri diferite, în interval de câteva zile, ultimul preţ fiind unul în urcare. Femeia ne întreabă unde se depune o reclamaţie în acest sens, la ce instituţie.

Finanţele au atribuţii de control al TVA la pâine

Craiovenii care se simt înşelaţi de comercianţii care vând produse de panificaţie către populaţie au depus reclamaţii la Finanţele doljene, pe strada Mitropolit Firmilian din Craiova. „Până acum au fost depuse patru reclamaţii din care reiese că oamenii au cumpărat pâine sau alte produse de panificaţie, dar pe bonul fiscal eliberat de comerciant era trecut TVA de 24%, în loc să fie de 9%, cât este legal de la 1 septembrie 2013. Cei care întâlnesc astfel de situaţii şi doresc să depună o sesizare o pot face la sediul nostru, la Registratură, urmând ca respectiva reclamaţie să fie direcţionată către Inspecţia Fiscală“, a declarat, pentru GdS, directorul Direcţiei Generale  Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, Mircea Pârvuleţu. El a mai precizat că, potrivit legislaţiei fiscale în vigoare, comercianţii care vând pâine şi produse de panificaţie supuse unui TVA redus de 9% aveau obligaţia ca de la 1 septembrie să elibereze bonuri fiscale cu TVA redus, ceea ce presupunea ca înainte de acea dată să fi efectuat modificările în softul casei de marcat fiscale. De asemenea, cei care produc pâine trebuie să emită facturi cu TVA de 9%, iar intrarea în contabilitatea comercianţilor trebuie să fie tot cu TVA de 9%, de la data respectivă.

Controale inopinate de săptămâna viitoare

Directorul DGRFP Craiova a precizat că, începând de luni, 16 septembrie, demarează controale inopinate la producătorii şi comercianţii care sunt acuzaţi că nu respectă legislaţia fiscală privind reducerea TVA la pâine. Pârvuleţu a menţionat că cei descoperiţi că nu au redus TVA la 9% riscă amenzi usturătoare, conform Ordonanţei de Urgenţă privind utilizarea caselor de marcat electronice fiscale (OUG 28/1999 modificată). De asemenea, nici Finanţele, nici o altă instituţie a statului nu poate obliga comercianţii să îşi reducă adaosul comercial. Dacă firmele au redus TVA la pâine, dar şi-au mărit adaosul comercial, astfel că, pe ansamblu, preţul pâinii la raft sau la magazin nu s-a modificat, atunci statul nu poate face nimic. Este doar o chestiune de moralitate, nu de ilegalitate, iar acei producători sau comercianţi care nu au redus preţul final îşi bagă în buzunar diferenţa de TVA de la 24% la 9%.

Cota redusă de TVA trebuie trecută pe bonul fiscal

Potrivit art. 4 din OUG nr. 28/1999, bonul fiscal emis trebuie să conţină următoarele: „Art. 4(1) Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal, care trebuie să cuprindă cel puţin: denumirea şi codul fiscal ale agentului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul şi seria fiscală ale aparatului; numărul de ordine; data şi ora emiterii; denumirea fiecărui bun livrat sau serviciu prestat; preţul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operaţiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cu indicarea cotei de taxă; valoarea totală a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată; valoarea totală a taxei pe valoarea adăugată pe cote de taxă, cu indicarea nivelului de cotă; valoarea totală a operaţiunilor scutite de taxa pe valoarea adăugată, precum şi valoarea altor taxe care nu se cuprind în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, dacă este cazul“. Art. 10 din actul normativ prevede: „Constituie contravenţii următoarele fapte dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni: (…) c) emiterea bonului fiscal conţinând date eronate sau fără ca acesta să conţină toate datele prevăzute la art. 4 alin. (1)“. Amenzile pentru o astfel de contravenţie sunt prevăzute între 2.000 şi 4.000 de lei.
Ramona Olaru

Evaziune fiscală cu produse de panificaţie

Patronul unei fabrici de pâine din Gorj este cercetat penal pentru evaziune fiscală. În urma unei acţiuni de control efectuată de comisarii Gărzii Financiare Gorj, în colaborare cu ofiţerii Serviciului de lnvestigare a Fraudelor din cadrul lnspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, a fost identificată o fabrică de pâine care a efectuat vânzări de produse de panificaţie fără să fie emise facturi fiscale şi fără să fie înregistrate în evidenţele contabile veniturile realizate în perioada 14.08.2011 – 24.01.2013. „Echipa de control a stabilit că societatea în cauză a comercializat fără documente fiscale peste 130.000 de bucăţi de pâine şi fără să înregistreze în evidenţele contabile contravaloarea acestora de peste 104.000 lei. Faţă de constatările efectuate, a fost întocmit act de sesizare penală înaintat organelor de cercetare, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma de 33.536 de lei“, a declarat Gheorghe Trifoi, comisarul şef al Gărzii Financiare Gorj.
Eugen Măruţă

Exit mobile version