13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLaborator sancţionat pentru nerespectarea programării pacienţilor

Laborator sancţionat pentru nerespectarea programării pacienţilor

Controalele efectuate luna trecută de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj au scos la iveală mai puţine nereguli faţă de alte dăţi, la majoritatea celor verificaţi constatându-se că „sunt îndeplinite obligaţiile contractuale“. În total au fost controlaţi 31 de furnizori de servicii medicale în contract cu CAS Dolj, medici de familie, medici de specialitate, farmacii, cât şi un laborator de investigaţii paraclinice.
La acesta din urmă s-a constatat „că nu se respecta procedura privind programarea pacienţilor“, după cum se menţionează în raportul întocmit de Casă. O astfel de problemă a fost semnalată luna trecută şi de Gazeta de Sud, care a prezentat pe larg două cazuri de pacienţi puşi să plătească pentru analize medicale pentru care se programaseră anterior şi care ar fi trebuit decontate integral de CAS („Analize plătite de pacient, decontate şi de CAS?“ – 16 august 2013; „Alt pacient, aceeaşi problemă cu plata analizelor decontate“ – 21 august 2013). În urma celor descoperite, laboratorul în cauză s-a ales doar cu un „Avertisment scris“, conform prevederilor contractuale. Aceeaşi sancţiune a primit şi o farmacie, care a fost găsită închisă la controlul inopinat privind respectarea programului de activitate.

Eternele probleme cu venitul pensionarilor

Nu este lună în care medicii de familie sau pensionarii să nu fie obligaţi de CAS să restituie diferenţa contravalorii medicamentelor compensate nelegal cu 90%, în condiţiile în care prescripţiile medicale trebuia făcute cu o compensare de 50%. În august au fost identificate zece astfel de situaţii în care fie pensionarii au declarat în scris că nu au alte venituri suplimentare pensiei de până la 700 lei/lună, deşi figurau în evidenţele ANAF cu venituri impozabile (compensarea suplimentară de 40% se recuperează de la pensionar), fie medicii au prescris medicamentele compensate 90% fără a solicita pacienţilor cupon de pensie şi declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile realizate de aceştia (compensarea suplimentară de 40% se recuperează de la medic).
Totodată, trei medici de familie s-au ales cu „Avertisment scris“, pentru că „nu au respectat protocoalele de practică pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, elaborate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate“. În rest, medicii au respectat modul de eliberare a concediilor medicale, pentru serviciile raportate spre decontare au existat documente justificative, iar la doi furnizori de servicii medicale de recuperare „nu s-au constatat deficienţe majore“. În august au mai fost controlate şi două spitale, vizavi de modul de derulare a Programului naţional de sănătate privind tratamentul tuberculozei pe trimestrul I din 2013, constatându-se, de asemenea, mici deficienţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS