24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe cred craiovenii despre noua faţă a oraşului

Ce cred craiovenii despre noua faţă a oraşului

http://www.youtube.com/watch?v=uDhF509yQ80

După ce, luni seară, a fost inaugurat pasajul subteran din Craiova, întrebarea care rămâne în urma fastului este dacă acesta chiar ajută la fluidizarea traficului din zonă. Pasajul a fost construit cu scopul de a prelua traficul de pe bulevardul Carol I.

Craiovenii care s-au bucurat de faptul că în oraş a apărut cea de-a doua construcţie de infrastructură stradală au şi început să testeze eficienţa noului pasaj subteran. Cei care ştiu cel mai bine cum se circulă acum în centrul oraşului sunt şoferii. Am vorbit cu cei care au început să circule prin pasajul proaspăt inaugurat, iar unul dintre aceştia ne-a spus că. „Pasajul fluidizează traficul. Mă bucur că s-a ajuns aici şi trebuia făcută mai de mult această lucrare“, spune Mihai, care circulă prima dată prin pasajul subteran. După un an şi trei luni de lucrări, cât a durat construcţia pasajului, oamenii sunt de părere că prin această investiţie oraşul pare să semene cu unul european.„Suntem mulţumiţi. Acum putem să spunem că facem şi noi parte din Europa“, spune o şoferiţă prinsă în trafic. De aceeaşi părere este şi Ionuţ Diaconescu, care mărturiseşte: „Este foarte bun pentru trafic pasajul nou-construit, iar sensul giratoriu, deşi încurcă puţin, este necesar pentru că altfel nu s-ar mai putea da prioritate“.

„Pasajul ajută traficul, dar sensul giratoriu mai mult încurcă“

Există însă şi păreri contra. Unii şoferi craioveni sunt de părere că pasajul subteran nu ajută prea mult la fluidizarea traficului din centrul Craiovei. „Pasajul acesta ajută traficul într-o oarecare măsură, dar nu în totalitate. Ar fi trebuit să îi facă intrarea invers pentru că aşa stai şi te blochezi în intersecţie, iar unele scuaruri nu au ce căuta aici, ar trebui să dispară ca să poţi veni de pe Calea Bucureşti spre pasaj, pentru că aşa cum e acum sunt obligat să intru pe bretea şi acolo iar se aglomerează traficul. Dacă tot vor să descongestioneze traficul, ar fi mai bine să continue pasajul suprateran pentru că la cum e acum lucrarea nu ajută cu nimic. Nu au făcut decât să construiască un pod, dar traficul rămâne la fel“, spune Cristian.
Faptul că din pasajul subteran şoferii dau direct în trecerea de pietoni şi sensul giratoriu pare să îi nemulţumească pe unii dintre aceştia. „Ieşi din pasaj direct pe trecerea de pietoni şi nu e bine pentru că aici se încurcă iar circulaţia. Am o părere foarte proastă despre faptul că nu s-au gândit să găsească o soluţie şi pentru asta“, spune un taximetrist. Despre faptul că sensul giratoriu care se află la ieşirea din pasaj îngreunează circulaţia în zonă vorbeşte şi I. Popa: „Pasajul ajută traficul, dar sensul giratoriu mai mult încurcă“.
Şeful Biroului Rutier Craiova, comisar-şef Emil Zuican, a declarat pentru GdS: „Sensul giratoriu din acea zonă este o măsură provizorie până la definitivarea lucrărilor la linia de tramvai. Circulaţia din acea zonă ne dorim să devină cât mai fluidă“.

Statuile nud – indecente pentru unii, normale pentru alţii

Odată cu inaugurarea pasajului subteran, pe scuarul de deasupra acestuia au fost amplasate trei statui. Prima, care reprezintă un bărbat şi o femeie nud, atrage cel mai mult atenţia oamenilor. Ca şi în cazul pasajului subteran, părerile craiovenilor sunt împărţite. Deşi statuile reprezintă un element de cultură şi au un rol educativ, faptul că sunt nuduri îi nemulţumeşte pe unii dintre trecători. „Deşi cei care le-au pus aici consideră că prin ele se poate face educaţie, faptul că sunt nuduri nu cred că este bine pentru copiii mici. Nu sunt de acord cu amplasarea lor aici pentru faptul că arată oribil“, spune Ion. De aceeaşi părere este şi Mirela Ion, care a ieşit cu copilul în oraş: „Nu mi se par la locul lor statuile aici. Nu trebuie să fie aşa ceva în centrul oraşului, în primul rând pentru că trec pe aici copii mici şi le văd şi nu e normal să vadă aşa ceva chiar în centrul oraşului“. Despre faptul că statuile sunt nuduri şi nu ar trebui să fie puse chiar în centrul oraşului pe unde trec foarte mulţi copii vorbeşte şi Miţa Andrei: „Statuile sunt cam indecente pentru copii şi cred că nu le era locul aici“.
În schimb, pentru Georgică Gârgea faptul că statuile au fost aduse în centrul oraşului este un lucru bun pentru că, spune el, aici le văd mai mulţi oameni: „Mi se pare că sunt foarte bine puse aici pentru că le pot vedea mai mulţi“. Faptul că statuile nud au fost amplasate în centrul oraşului nu îl deranjează nici pe Eugen Nicu, un bătrân care se afla în trecere prin acea zonă şi le vede pentru prima dată: „Nu suntem noi nici primii, nici ultimii care punem statui de genul acesta în centrul oraşului. Aceasta este natura şi nu e nimic anormal nici pentru copii“.
Ultimele noutăţi din centrul oraşului, pasajul subteran şi statuile nud, fac vâlvă printre craioveni. Unii se bucură de noile apariţii din Bănie, alţii cred că nu prea ajută nici la îmbunătăţirea circulaţiei şi nici la schimbarea imaginii oraşului, care tinde către standardele europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS