11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLegea câinilor fără stăpân exclude eutanasia

Legea câinilor fără stăpân exclude eutanasia

Majoritatea USL din Senat a eliminat din textul noii legi eutanasia câinilor nerevendicaţi. Potrivit textului adoptat, patrupezii nerevendicaţi în termenul de 30 de zile pot fi ţinuţi în adăposturile canine sau eliberaţi. În 2011, deputaţii PSD şi PNL au atacat legea care prevedea eutanasierea la Curtea Constituţională a României. Vor face acum drumul invers? Camera Deputaţilor este camera decizională în problema câinilor comunitari.

Parlamentul ar urma să reînceapă de astăzi dezbaterile pe proiectul Legii privind câinii comunitari. Este vorba despre proiectul de lege (PL) nr. 912/2007, declarat în parte neconstituţional în 2012, care se referă la modificarea şi completarea OUG nr. 155/2001 – privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Forma aprobată de parlament la sfârşitul anului 2011 prevedea modificarea art. 7 din OUG nr. 155/2001.
„În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4 (7 zile – n.r.), câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective“. Legea a fost atacată la Curtea Constituţională a României (CCR) de către un grup de 70 de deputaţi de la PSD şi de 54 de deputaţi PNL, printre semnatari aflându-se şi parlamentarii USL de Dolj, Florentin Gust, Ionuţ Stroe, Ion Călin, Petre Petrescu, Mihai Voicu, Valeriu Zgonea şi Claudiu Manda.
„Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public“, se spunea în contestaţia depusă de parlamentarii USL.

Controversatul articol 7

CCR a declarat neconstituţional art. I, pct. 8 din proiectul de lege – care prevedea modificarea art. 7 din OUG nr. 155/2001. Curtea a considerat că „soluţiile preconizate de un act normativ nu pot fi aplicate în mod aleatoriu, legiuitorul fiind obligat să stabilească condiţii, modalităţi şi criterii clare şi obiective de aplicare (…)“.
În consecinţă, art. I, pct. 8 din lege „nu îndeplineşte cerinţele de previzibilitate impuse de art. 1, alin (5) din Constituţie“ – care spune că „în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie“. În consecinţă, legea s-a întors în parlament, unde se află şi acum. În martie 2013, legea a fost reexaminată de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor – cameră decizională în această problemă. Să vedem, aşadar, ce conţine forma actuală a proiectului de lege. În primul rând a fost modificat din nou controversatul art. 7, eutanasia fiind eliminată din noua lege. „În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu“ (art. 7, alin. 1). Trebuie spus că art. 4 se modifică şi el, termenul de cazare în adăposturile canine fiind prelungit de la 7 la 30 de zile. Populaţia trebuie informată în mod regulat despre existenţa adăpostului, programul de vizitare şi posibilitatea adopţiei. Programul de lucru în relaţiile cu publicul al adăposturilor va fi zilnic, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00.

Amenzi usturătoare

Potrivit noii legi, cei care adoptă câini trebuie să dovedească faptul că au spaţii corespunzătoare şi resurse pentru creşterea şi întreţinerea câinilor. În cazul adoptării a mai mult de doi câini, o persoană trebuie să prezinte acordul asociaţiei de proprietari sau al vecinilor. Câinii trebuie sterilizaţi obligatoriu. Deţinătorii de câini care refuză sterilizarea/castrarea câinilor vor plăti o taxă de montă, stabilită de consiliul local pentru fiecare generaţie de pui. Art. 7, alin. (5) stipulează că „autorităţile administraţiei publice locale asigură deparazitarea internă şi externă, sterilizarea/castrarea, microciparea şi vaccinarea antirabică gratuită a câinilor cu stăpân timp de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi“. Pe de altă parte, proprietarii şi deţinătorii de câini au obligaţia de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative. Nemicrociparea câinilor poate fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, iar nerespectarea articolului privind menţinerea igienei în spaţiile publice poate atrage amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. O bună parte dintre parlamentarii majorităţii USL din parlament a susţinut în ultimele zile eutanasierea câinilor nerevendicaţi. Acest lucru nu se poate întâmpla decât la Camera Deputaţilor, pentru că, aşa după cum am văzut mai sus, eutanasia este exclusă din textul de lege adoptat de Senat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS