27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecat pentru fraudarea bugetului UE

Judecat pentru fraudarea bugetului UE

Procurorii Direcției Naționale Anticorup-ție Craiova au dispus trimiterea în judecată a unui doljean, acuzat că a cerut şi obţinut avansul pentru construirea unei fabrici de prelucrare a cartofilor în comuna Mârşani în baza unei scrisori de garanţie bancară false.
Anchetatorii au stabilit că, pe 25 iulie 2008, SC CERIS PROD SRL, societate administrată de Dorel Stoica, a depus o cerere de finanțare europeană pentru proiectul „Construire fabrică de prelucrarea cartofilor, comuna Mârșani, sat Mârșani, județul Dolj“. Câteva luni mai târziu, la începutul lunii decembrie, între SC CERIS PROD SRL şi Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) a fost încheiat un contract-cadru pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condițiile Programului Național pentru Dezvoltare Rurală. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 14.267.170 de lei (echivalentul sumei de 3.960.242 de euro), din care APDPR s-a angajat să finanțeze jumătate, adică suma de 7.133.585 de lei (1.980.121 de euro). Printr-un act adițional al contractului s-a prevăzut că beneficiarul poate cere un avans de maximum 20% până la data depunerii primei cereri de plată, lucru pe care Stoica l-a făcut pe 28 ianuarie 2010. Astfel, în conformitate cu prevederile din actul adițional, inculpatul a depus la APDPR o cerere de plată pentru acordarea avansului, solicitând suma de 1.341.229 de lei. La respectiva cerere, Stoica a anexat o scrisoare de garanţie bancară care, în final, s-a dovedit falsă.
Astfel, în baza scrisorii de garanţie, inculpatul a obținut avansul cerut, suma de 1.072.983 de lei provenind din bugetul Uniunii Europene, iar restul de 20% (268.245 de lei) din bugetul de stat. Când funcţionarii APDPR au constatat că doljeanul nu a respectat obligațiile asumate în contractul de finanțare, au formulat o cerere de executare a scrisorii de garanție bancară, cerere care a fost refuzată de bancă din cauza faptului că era un fals.
În baza probelor strânse, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Dorel Stoica pentru comiterea infracţiunilor de folosire de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
APDRP s-a constituit parte civilă în proces cu suma totală de 1.475.351 de lei, iar procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile aparținând inculpatului Dorel Stoica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS