11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum primim locuinţă ieftină de la Primăria Craiova

Cum primim locuinţă ieftină de la Primăria Craiova

Proiectul pentru criteriile privind priorităţile la locuinţe ieftine a fost lansat în dezbatere publică. Primăria are însă o mică problemă: cele 4.000 de locuinţe promise de Olguţa Vasilescu în campania electorală din 2012 nu există.

Primăria Craiova a lansat în dezbatere publică proiectul privind criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe şi în repartizarea locuinţelor destinate cumpărării. Lista de priorităţi ar urma să fie folosită pentru repartizarea celor 4.000 de locuinţe ieftine promise de primarul Lia Olguţa Vasilescu în campania electorală din 2012. Pentru a construi locuinţele, primăria a scos la licitaţie contractul de „Servicii financiare de acordare credit de finanţare unor investiţii publice de interes local în sumă totală de 32,2 milioane de lei“ (7,3 milioane de euro). Prima tentativă a eşuat, din cauză că municipalitatea nu a acceptat dobânzile practicate de bănci. Pentru a doua încercare, data-limită de deschidere a ofertelor a fost 19 august, însă nici până la această oră nu avem o listă oficială cu potenţialii finanţatori. În consecinţă, locuinţele promise nu sunt în acest moment nici măcar în stadiul de proiect. Totuşi, să vedem care sunt criteriile de prioritate propuse de primărie. Pentru a beneficia de repartizarea unei locuinţe destinate cumpărării, craiovenii trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, mai multe condiţii, cum ar fi: nu deţin în proprietate o locuinţă; nu au înstrăinat o locuinţă după data de 1 ianuarie 1990; nu deţin, în calitate de chiriaş, o altă locuinţă proprietate de stat sau a CL Craiova; cel puţin un membru al familiei realizează venituri confirmate prin documente justificative; au domiciliul în Craiova sau îşi desfăşoară activitatea pe raza administrativ-teritorială a municipiului, indiferent de vârstă. Totuşi, prioritate la locuinţele destinate cumpărării vor avea tinerii căsătoriţi care, la data listei de priorităţi, au fiecare vârsta de până la 35 de ani, persoanele cu handicap şi revoluţionarii.

Interdicţie de vânzare timp de cinci ani

Solicitanţii care au dosare înregistrate pentru obţinerea unei locuinţe ANL/sociale/fond de stat pot opta pentru cumpărarea unei locuinţe, cu condiţia actualizării anuale a dosarelor existente cu actele necesare. La data repartizării locuinţelor, solicitanţii acestora „au obligaţia să reconfirme îndeplinirea tuturor criteriilor de acces şi totodată să facă dovada disponibilităţilor băneşti dacă preţul se plăteşte integral, iar dacă plata se face prin contractarea unui credit, se prezintă preaprobare financiară eliberată de instituţia financiară autorizată“.
În cazul în care plata se face prin contractarea unui credit, se încheie cu persoanele fizice antecontracte de vânzare-cumpărare „din sursele proprii ale cumpărătorului şi/sau din credite contractate de acesta de la instituţii financiare autorizate“. Beneficiarii de locuinţe cumpărate de la primărie nu le pot înstrăina timp de cinci ani de la dobândirea acestora. Totuşi, în anumite condiţii (divorţ, imposibilitatea de plată a ratelor etc.), locuinţele pot fi vândute, dar către alţi beneficiari din lista de priorităţi. De asemenea, beneficiarii sunt scutiţi de impozitul pe clădiri (aferent locuinţei cumpărate) timp de zece ani. Pentru stabilirea priorităţilor în listă, se acordă puncte pentru: numărul de persoane din familie, vârstă, starea de sănătate, nivelul de studii, venitul mediu net lunar pe membru de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS