6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCâinii, stăpâni pe soarta oamenilor

Câinii, stăpâni pe soarta oamenilor

http://www.youtube.com/watch?v=f_xO9dPyWZY

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, dar şi la locurile de joacă, lucrurile s-au agravat din cauza înmulţirii câinilor fără stăpân. Pericolul există nu doar din cauza muşcăturilor, ci şi din cauza bolilor pe care maidanezii le transmit.

În curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a început curăţenia de toamnă. Costel Militaru, coordonatorul spaţiilor verzi din instituţie, spune că şi-a pus cei patru oameni din subordine la muncă pentru a scăpa de iarba crescută ca la ea acasă; pe scurt, pentru a salubriza zona. Printre oamenii săi, printre pacienţii şi personalul spitalului se perindă, însă, zeci de câini, al căror număr a crescut agravant în ultima perioadă. Dacă în Craiova se estimează că ar fi 5.000 de patrupede fără stăpân, în curtea spitalului sunt aproximativ… 40.
Costel Militaru mărturiseşte că a făcut mai multe adrese către primărie, multe dintre ele fiind în zadar. „Practic, la oamenii pe care îi avem, la personalul pe care îl avem, este foarte greu. Toată lumea ne beşteleşte, dar nu ştie nimeni cum lucrăm. Încercăm să aducem spaţiile verzi din spital la standarde mai bunicele. În ceea ce priveşte câinii, am făcut câteva adrese către Salubritate. Încă n-am primit răspunsuri, dar vă promit că într-o săptămână eu, personal, mă voi ocupa de această problemă, chiar dacă ar fi să plătim. Trebuie să luăm câinii din curtea spitalului, pentru că sunt foarte periculoşi. (…) Problemă e şi cu microbii, sunt mai mulţi factori. Sperăm să vină să îi ia de aici, indiferent dacă noi vom plăti să-i ia din curtea noastră. Bănuiesc că nu o să se întâmple aşa, pentru că suntem instituţie“, a povestit Militaru. Cea mai recentă adresă către Salubritate a fost făcută pe 22 august, pentru ridicarea câinilor rămaşi, care sunt aproximativ 40 de la număr. Ultima ridicare de câini din curtea instituţiei a avut loc în decembrie, când au fost luaţi… trei câini. Odată cu răspunsul primit atunci, spitalului i s-a trimis, din partea Salubrităţii, şi o listă de preţuri, dintre care amintim 37,35 lei pentru capturarea şi transportul unui câine la adăpost, dar şi tariful pentru „autospecializata FIAT la capturare câini – lucrat“, cu un tarif de 51,70 lei pe oră.

„Pe unde ne ducemnu mai suntem siguri pe noi“

Cei care trec prin curtea spitalului tind să se ferească de câinii care dorm nestingheriţi printre ambulanţe. Una dintre femeile întâlnite, Nicoleta Juvicea, spune că problema există şi la locurile de joacă, nu doar la spital. „Este groaznic. Ar trebui făcut ceva cu ei. Sunt mulţi copii şi sunt foarte mulţi câini. Copiii vin, se joacă, trebuie să stăm mereu pe lângă ei, seara venim din tura a doua şi ne este frică să mai mergem, pentru că maidanezii sunt foarte răi şi periculoşi. Ne chinuim, creştem copiii şi să ajungă să ni-i mănânce câinii la o anumită vârstă, nu se poate. Pe unde ne ducem nu mai suntem siguri pe noi“, a povestit femeia. „Nu sunt din oraş, sunt din provincie. Nu este normal, mai ales în jurul unui spital, mai sunt şi copii şi aţi văzut ce s-a întâmplat. Mie mi se pare o chestie care ar trebui rezolvată. Au o grămadă de microbi, sunt fecale pe toate drumurile şi cred că ar trebui să se rezolve“, consideră Costina Vâlcan, o altă femeie întâlnită în curtea spitalului.  

Medic atacat de câini

Nu doar pacienţii sau aparţinătorii sunt atacaţi de câini. Un cadru medical de la spitalul din Craiova a povestit că, în ultima vreme, maidanezii s-au înmulţit şi au pus stăpânire pe tot. „Chiar şi azi (ieri – n.r.), am avut probleme cu câinii din curtea spitalului, care m-au înconjurat de cum m-am dat jos din maşină, la ora 7.00. Unii mi-au rupt şi pantalonii, abia am reuşit să scap. În ultima perioadă, ei s-au înmulţit, pentru că am văzut câini noi în curte şi, cred eu, şi pentru că sunt oameni care vin şi îi lasă aici“, a declarat un cadru medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.  

Locul de joacă: părinţi, bunici, copii şi câini

La locurile de joacă, părinţii, bunicii şi copiii încearcă să trăiască alături de câini. Deşi locul este public şi aparţine tuturor, maidanezii par să fi pus stăpânire pe el. Asta se întâmplă şi în cartierul Craioviţa Nouă. „Şi în locurile de joacă sunt destui câini… Sunt câini care aleargă după copii. Trebuie făcut ceva. Eu, personal, am fost muşcată pe furiş de un câine, pe stradă, la Şcoala nr. 32“, a spus Elena Mucălău, venită cu nepoţelul la joacă. Femeia a relatat că şi la Cimitirul Nord este aceeaşi situaţie agravantă. Corina Cărăvan, o mămică venită la plimbare cu cei doi copii, spune că nu ar trebui să se mai repete incidentul de la Bucureşti. „Decât să moară un copil, mai bine mor toţi câinii. E şi mizerie după ei, dar cea mai gravă problemă e cea cu accidentele care se întâmplă. Mă gândesc că în faţa vieţii unui om nu poate să primeze nimic. E de ajuns câte vedem în jur… Venim des cu copiii aici, dar nici nu îi lăsăm nesupravegheaţi“, a explicat mămica.

Giardia, pericolul ascuns de la locurile de joacă

Nu doar frica de câini şi gândul că umblă nestingheriţi pe străzi îi nelinişteşte pe oameni. O altă mămică ne-a relatat faptul că băiatul său a contractat parazitul giardia de la locurile de joacă unde câinii vin şi îşi fac nevoile. „Mă afectează câinii de pe străzi în mod direct şi nu pot să mai suport mizeria, infecţia şi paraziţii pe care îi răspândesc aceştia. Când era bebeluş, copilul meu era slăbuţ şi încercănat, nu prea avea poftă de mâncare. I-am făcut analize şi i-a ieşit giardia. Am încercat să scăpăm de paraziţi cu tratamente naturiste, am mers la pediatru şi ne-a prescris tuturor din familie medicamente puternice, dar fără rezultat. Fiul meu scăpa două-trei luni de giardia, apoi reveneau. Episoadele de giardioză erau cumplite, porneau cu diaree, cu vomă, iar copilul slăbea îngrozitor. Până când medicul ne-a spus că, dacă avem câini în casă sau pisici, să scăpăm de animale, pentru că de la ele ia copilul giardia. Atunci i-am spus că la locul de joacă din cartier, copilul meu se joacă în nisipul unde şi-au făcut nevoile câinii, merge pe unde stau câinii fără stăpân, pune mânuţele peste tot. Medicul ne-a spus să evităm să mai mergem acolo unde stau şi câinii vagabonzi, pentru că ei împrăştie o grămadă de boli. Dar eu nu vreau să-mi cresc copilul în «eprubet㻓, a povestit Ramona, mama unui copil a cărei creştere şi dezvoltare au fost afectate din cauza bolii contractate la locul de joacă. „Nu copilul meu trebuia să părăsească locul de joacă, ci câinii fără stăpân care împrăştie fecale, urină şi infecţie în locurile unde noi ne creştem copiii. Ei trebuia să plece“, a încheiat aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS