24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSufocaţi de buruieni şi gunoaie

Sufocaţi de buruieni şi gunoaie

http://www.youtube.com/watch?v=x9RHR9Elf90

În cartierul Catargiu din Craiova, străzile sunt împânzite de gunoaie şi de buruienile înalte de-un stat de om. Şi în Brazda lui Novac, buruienile sunt lăsate să crească în voie la locul de joacă situat lângă blocul F5.

Pe strada Bucovăţ din cartierul Catargiu, găsim o adevărată groapă de gunoi, unde oamenii aruncă toate lucrurile de care nu mai au nevoie. Peturi, ambalaje, îmbrăcăminte, saci de moloz şi un miros greu de suportat. Oamenii spun că pe această stradă nu există pubele unde să-şi poată depozita reziduurile menajere. „Am făcut sesizare la primărie să ne pună aici o pubelă, dar nu s-a ocupat nimeni până acum de această situaţie. Este zona a opta a oraşului şi nu se face nimic pentru oamenii care stau aici. Este un dezastru pe toate străzile din acest cartier. Oamenii săraci nu au bani să-şi cumpere singuri o pubelă pe care să şi-o pună în faţa porţii, aşa ajung gunoaiele aici. Mai sunt şi muncitorii care lucrează la străzile astea şi lasă resturile materialelor de construcţii în acest loc“, ne spune Ioan Velcu, un bătrân care locuieşte pe această stradă.
Tot aici, buruienile au crescut în voie, astfel că pentru mulţi craioveni Catargiu a devenit un cartier de evitat. „Mi-e frică să merg pe lângă tufişurile astea. Te mănâncă şerpii şi câinii pe aici“, susţine Elena, care este în trecere prin zonă. Şi Ioan Velcu ne aminteşte de bălăriile care au fost lăsate să crească peste tot şi de faptul că nimeni nu ia nici o măsură. „Ar trebui să vină de la primărie să taie buruienile astea. Cred că şi oamenii sunt de vină că s-a ajuns în situaţia asta, pentru că la mine la poartă e ca-n palmă de curat“, declară bărbatul.
Nu numai strada Bucovăţ este afectată de buruieni şi gunoaie. Aceeaşi problemă o găsim şi pe strada Ioan Budai Deleanu. Mai mult, cum ajungi aici, dai de o groapă care se întinde pe toată lăţimea străzii şi pe care, dacă eşti cu maşina, nu ai cum s-o ocoleşti. Un localnic ne spune că această groapă există de mult timp şi că la fiecare ploaie este plină cu apă.

„Locul de joacă nu mai arată ca un loc de joacă“

La locul de joacă de lângă blocul F5 din cartierul Brazda lui Novac, bolovanii care au rămas unde a fost dărâmat toboganul îi sperie pe părinţii care îşi aduc copiii aici. Le este teamă că micuţii se vor împiedica şi se vor răni. O mămică ce a ieşit cu micuţa la joacă este nemulţumită de felul în care arată locul de joacă unde îşi aduce zilnic copilul. „Res­turile de la tobogan sunt foarte periculoase pentru cei mici. Trebuie să stăm în permanenţă lângă ei ca să nu cadă cu capul de pietre. Nici curăţenie nu se face la locul de joacă. Au făcut o dată la începutul verii şi abia acum puţin timp au mai tăiat bălăriile mari“, ne spune Mihaela Goiceanu. Buruienile şi-au găsit loc şi în acest spaţiu special dedicat copiilor. Tufişurile reprezintă un pericol pentru cei mici, din cauza insectelor purtătoare de microbi şi a câinilor comunitari ce se adăpostesc în ele. „Locul de joacă nu mai arată ca un loc de joacă, acum este plin de bălării. Cel puţin înainte avea mai multe leagăne şi tobogane, acum nici nu ne mai trage sufletul să venim aici. În locul ăsta vin atât copii, cât şi bătrâni care joacă şah, şi este păcat că acest spaţiu nu este îngrijit corespunzător“, ne spune Oana Ghioală, o tânără mămică ce vine des cu micuţul în acest loc de joacă.
Din groapa de nisip din părculeţ a rămas doar numele. În ea nu mai este nici urmă de nisip unde să se poată juca cei mici, în schimb e cotropită de iarbă. „De un an, părinţii se plâng că cei mici se pot accidenta în acest loc de joacă. Nu mai e nici nisip la groapa de nisip, nici la bănci. Ne-au invadat buruienile şi de acest spaţiu nu se ocupă nimeni“, susţine Maximilian Tudor.
Buruienile, grămezile de gunoaie şi mizeria de la locurile de joacă fac parte din imaginea la care Craiova mai are mult de lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS