17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRegulamentul de ecarisaj, votat la ordinul primarului?

Regulamentul de ecarisaj, votat la ordinul primarului?

http://www.youtube.com/watch?v=r8yRXFskrYA

Majoritatea USL din CL Craiova a votat în şedinţa de ieri Regulamentul de ecarisaj, deşi ONG-urile şi mai mulţi consilieri din opoziţie au cerut amânarea lui pentru dezbaterea unor amendamente. În culise, PNL propusese retragerea proiectului, însă acesta a fost votat, se pare, la indicaţiile primarului PSD Olguţa Vasilescu. Regulamentul va fi atacat în justiţie de ONG-uri.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de desfăşurare a activităţii de ecarisaj a fost cel mai fierbinte subiect de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova. Sala de şedinţe a CL a fost umplută până la refuz de reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor, care au vrut să vadă la faţa locului cum votează aleşii. Punctul de vedere şi observaţiile ONG-urilor au fost însuşite de câţiva consilieri din opoziţie. Consilierul PDL Dan Cherciu a sintetizat amendamentele care ar trebui aduse regulamentului prezentat de executiv, arătând că actuala formă a textului va încuraja abandonul câinilor pe domeniul public. „Solicit retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi din mai multe considerente. Nu vom putea găsi o soluţie bună pentru rezolvarea acestei probleme decât dacă vom aduna la aceeaşi masă toate părţile interesate: consilieri, operatorul de ecarisaj, reprezentanţii iubitorilor de animale. În termen de 30 de zile să aibă loc consultarea tuturor părţilor. Vă garantez că va ieşi un proiect mult mai bun decât cel de astăzi (ieri n.r.), care să mulţumească pe toţi cetăţenii şi să nu creăm tensiuni nejustificate. Am adus amendamentele şi la comisia juridică. Verbal mi s-a dat dreptate, dar astăzi văd că votăm regulamentul în forma iniţială“, a spus Dan Cherciu, aplaudat la scenă deschisă de iubitorii de animale prezenţi în sală. Consilierul PDL Marian Vasile a afirmat că regulamentul de ecarisaj pare „făcut pe genunchi“, fiind deranjat de taxa de 500 lei/câine, considerată „abuzivă“ şi „în spiritul USL“. Consilierul PP-DD Ionel Pană a opinat, la rândul său, că nu a existat o dezbatere reală pe marginea regulamentului, în cartierele oraşului sau în sala de şedinţe a primăriei, la care să fie invitaţi şi cetăţenii. În plenul CL au vorbit şi reprezentanţii societăţii civile: Ligia Chiorăscu şi Oana Popescu – preşedintele Asociaţiei Speranţă pentru Animale, care a susţinut, cu argumente, că măsurile coercitive şi taxele de sterilizare mari vor avea efectul invers celui scontat. „Din cauza costurilor exagerat de mari pe care craiovenii le vor suporta pentru sterilizare şi microcipare vor alege să abandoneze animalele. Pe de altă parte, nu se prevăd nicăieri sancţiuni pentru cei care refuză să sterilizeze animalele şi să plătească acea taxă de 500 de lei. Nu sunt sancţiuni pentru lucrurile cele mai importante, care ar duce într-adevăr la reducerea numărului de câini abandonaţi pe străzi. Vom contesta în contenciosul administrativ această hotărâre după ce va fi publicată“, a declarat Oana Popescu. Potrivit acesteia, costurile de sterilizare sunt cuprinse între 200 şi 300 lei/câine, o sumă deloc neglijabilă. Pe de altă parte, termenul de 90 de zile pentru sterilizarea tuturor câinilor deţinuţi de craioveni este nerealist, în condiţiile în care numai la case ar exista 30.000 de câini, iar în Craiova funcţionează şase cabinete veterinare de liberă practică pentru operaţii de acest tip.
În cele din urmă, au existat trei variante pentru amendarea regulamentului, dar nici una nu a trecut de votul consilierilor. Consilierii USL, care are majoritatea în CL Craiova, au votat pentru varianta iniţială, propusă de executiv, ceea ce a stârnit indignarea iubitorilor de animale prezenţi în sală. „Jos USL!“, „Ruşine, USL! Veţi răspunde în faţa cetăţenilor!“, le-au strigat aceştia consilierilor.

Ce prevede regulamentul

Regulamentul de ecarisaj a fost votat în forma propusă de executivul primăriei, cu toate că amendamentele propuse erau pertinente. Pe scurt, vom reaminti câteva dintre cele mai importante prevederi ale acestui regulament. Sterilizarea este obligatorie pentru toţi câinii cu şi fără stăpân din municipiul Craiova, cu excepţia celor pentru care proprietarul acceptă plata unei taxe de 500 lei/an/câine. Printre categoriile exceptate se numără câinii utilitari şi câinii de rasă cu pedigree – cu obligaţia plăţii unei taxe de 50 lei/câine/an. Deţinătorii de câini au mai multe obligaţii, printre care: identificarea câinelui prin microcipare/crotaliere; înregistrarea în registrul câinilor cu stăpân; sterilizarea câinilor fără rasă; să adune resturile fiziologice rezultate de la câine în spaţii publice etc. În momentul în care scot câinii la plimbare, proprietarii trebuie obligatoriu să aibă la ei actul de identitate, carnetul de sănătate al câinelui, precum şi materiale pentru curăţenie: mătură, făraş, pungă de unică folosinţă, mănuşi de unică folosinţă.
În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. În cazul în care nu au lesă şi botniţă (pentru cei agresivi), proprietarii riscă amenzi de 2.000 – 2.500 lei. Tot cu aceeaşi amendă se sancţionează şi abandonarea unui câine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negăsirea câinelui revendicat/adoptat la adresa specificată în formular. Craiovenii care doresc să aibă în gospodăriile individuale mai mult de doi câini trebuie să plătească taxa anuală de 500 lei/câine. Deţinerea câinilor în apartamente se face cu acordul scris şi ştampilat al asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior, inferior şi cele învecinate de pe acelaşi etaj), dar nu mai mult de doi câini.

Directivele Olguţei

Decizia politică în cazul unui subiect atât de sensibil nu a fost uşoară nici măcar în cadrul USL. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a lipsit de la şedinţă, iar prerogativele sale au fost preluate de viceprimarul Mihai Genoiu (UNPR), un cunoscut iubitor de câini. Preşedintele de şedinţă a fost Pavel Badea (PNL). Dialogul dintre cei doi ne-a dezvăluit mecanismul prin care a fost luată decizia în cazul acestui controversat punct de pe ordinea de zi. Viceprimarul Cristina Calangiu (preşedinte PNL Craiova) propusese retragerea proiectului de pe ordinea de zi, însă ordinul primarului Olguţa Vasilescu (preşedinte PSD Craiova) pare clar: proiectul trebuie să treacă. Redăm mai jos dialogul dintre Pavel Badea şi Mihai Genoiu, aşa cum a fost el surprins de camera de luat vederi.

Mihai Genoiu: „Păi şi vreţi să-l retragem?“.
Pavel Badea: „Păi facem ce spuneţi voi. Spuneţi-mi ce să fac! Cristina zisă să-l retragem, dar acuma zisă că după aia dumneata să decizi…“.

Mihai Genoiu: „Mie mi-a lăsat Olguţa vorbă să-l trecem. Mi-a zis prost!“.
Pavel Badea: „Atunci ce mai discutăm, vorbeşte cu ea (cu Cristina Calangiu – n.r) spune-i că… Olguţa a zis… Spune-i asta, ca să ştie că votăm la fel, că altfel ne facem de râs…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS