8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArest prelungit pentru judecătoarele şi fratele lui Dinel

Arest prelungit pentru judecătoarele şi fratele lui Dinel

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, miercuri seară, ca judecătoarele Antoanela Costache şi Viorica Dinu, dar şi Marian Staicu, fratele omului de afaceri craiovean Dinel Staicu, să râmână în arest.
Cele două magistrate şi fratele lui Dinel Staicu sunt judecaţi într-un dosar penal pentru fapte de corupţie alături de alţi 20 de inculpaţi, printre care se mai numără avocata craioveană Alina Răducan, Sorin Vasilescu, grefier al Tribunalului Bucureşti, Costel şi Daniela Petre, un avocat din Bucureşti şi soţia lui, dar şi avocatul Lucian Băgia.
Procurorii DNA au stabilit că, în cursul lunii ianuarie 2013, grefierul Vasilescu a primit suma totală de 5.000 de euro de la avocata Alina Răducan şi de la avocatul Costel Petre, pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale. În acest fel, recursul declarat de Dinel Staicu împotriva unei hotărâri de menţinere a arestului preventiv trebuia să cadă fix la completul C8R, din care făceau parte cele două judecătoare şi o a treia, Ioana Sipoteanu. Ulterior, Vasilescu, „în baza unei înţelegeri cu inculpata Costache Antonela, a pretins de la inculpata Răducan Alina, avocat în Baroul Dolj, suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului“, au reţinut procurorii DNA.
O altă încercare de eliberare din arest a lui Dinel a venit pe filiera unui avocat din Bucureşti, Costel Petre. Marian Staicu i-a dat 60.000 de euro lui Petre, sumă de bani din care avocatul a păstrat 10.000 de euro, iar restul i-a dat judecătoarei Viorica Dinu, prin intermediul soţiei sale, Daniela. Ulterior, în februarie, judecătoarele Costache şi Dinu, prin intermediul grefierului Vasilescu, au fost de acord cu promisiunea primirii sumei de 150.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii din completul care trebuia să judece recursul. Pe 11 februarie, Dinel a ieşit din arest după o decizie a Tribunalului Bucureşti. În completul de judecată care l-a eliberat pe Dinel s-a aflat judecătoara Antonela Costache.
Inculpaţii au fost trimişi în judecată la începutul lunii iulie, iar pe 14 august Curtea de Apel Bucureşti a dispus prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele a cinci inculpaţi – Marian Staicu, Antoanela Costache, Viorica Dinu, Marius Neagu şi Costel Petre. Inculpaţii au făcut recurs, care a fost respins miercuri seară de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS