13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFormaţi pentru viitor!

Formaţi pentru viitor!

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
POSDRU/108/2.3/G/79455 „FPC eficient – Format, Performant, Calificat”.

Proiectul POSDRU/2.3/G/79455 „FPC eficient – Format, Performant, Calificat” își propune să contribuie la dezvoltarea capitalului uman și la creșterea competitivității economice, îmbunătățind accesul și crescând gradul de participare la programele de formare profesională continuă de calificare a angajaților din domeniul industriei textile și a produselor textile, a pielăriei și încălțămintei din județul Dolj.
În contextul actual al economiei europene şi al liberei circulaţii, noţiuni precum competitivitate şi adaptabilitate sunt esenţiale pentru persoanele care doresc să aibă un loc de muncă stabil şi bine remunerat. Sub presiunea crizei economice, atât pe piaţa locală cât şi în întreaga Europă, s-a remarcat în ultimii ani un fenomen de modificare semnificativă a cerinţelor şi condiţiilor de pe piaţa muncii. Pentru a face faţă acestor schimbări, angajaţii sunt nevoiţi să se afle într-un continuu proces de adaptare la noile cerinţe iar programele de formare profesională continuă reprezintă unealta ideală în acest context.

În codul muncii sunt definite obiectivele principale ale formării profesionale, acela de adaptare a salariatului la cerinţele postului sau ale locului de muncă, obţinerea unei calificări profesionale sau actualizarea cunoştinţelor şi deprinderilor specifice postului şi locului de muncă şi perfecţionarea pregătirii profesionale pentru ocupaţia de bază. În cazul restructurărilor de tip socio-economic, reconversia profesională este esenţială, alături de dobândirea unor cunoştinţe avansate, a unor metode şi procedee moderne, necesare pentru realizarea activităţilor profesionale. Prin participarea la cursuri de formare profesională şi obţinerea unor noi calificări se previne riscul şomajului şi există premise pentru promovarea în muncă şi dezvoltarea carierei profesionale.
Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională, salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute şi de vechime la locul de muncă. Învățarea pe tot parcursul vieții reprezintă o necesitate obiectivă impusă de tranziţia către o economie şi o societate bazate pe cunoaștere. Transformările economice din ultimul timp şi noile oportunităţi apărute solicită din partea fiecărei persoane un efort de adaptare şi, în special, de construire a propriilor calificări pe baza cunoştinţelor dobândite în momente de timp şi situaţii diferite.

Dezvoltarea resurselor umane şi valorificarea superioară a acestora contribuie la asigurarea competitivităţii, la ridicarea calităţii locurilor de muncă şi la evitarea pierderii acestora.  În societatea modernă locul fiecărui individ este determinat de capacitatea sa de a învăţa şi de a stăpâni cunoştinţele fundamentale.  Ridicarea standardului de viaţă este o consecinţă directă a participării la cursuri de Formare Profesională Continuă, participanţii având ocazia să dobândească cunoştinţe şi calificări noi, adaptate la cerinţele actuale ale pieţei muncii.
Pentru mai multe informaţii despre statutul, organizarea şi desfăşurarea proiectului FPC Eficient – Format, Performant, Calificat – POSDRU/108/2.3/G/79455 – vizitaţi site-ul: http://www.globalcommercium.ro/_fpc-eficient/, secțiunea Noutăți. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul Major de Intervenţie 2.3 „Acces şi participare la formare profesională continuă”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS