16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocat arestat în dosarul lui Dinel

Avocat arestat în dosarul lui Dinel

Curtea de Apel Bucureşti a decis, ieri, arestarea preventivă a avocatului Lucian Băgia, acuzat că a primit de la Marian Staicu 420.000 de euro, pentru a interveni la judecători de la Tribunalul Capitalei să îl elibereze pe Dinel Staicu (foto), în dosarul Transgaz.
 Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a avocatului Lucian Băgia, pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în dosarul în care este cercetată şi judecătoarea Veronica Cîrstoiu.
Instanţa a admis propunerea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile pe numele avocatului Lucian Băgia.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
Potrivit DNA, există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în cursul lunii aprilie 2012, avocatul Lucian Băgia, împreună cu o altă persoană, a pretins 350.000 de euro şi a primit de la Marian Staicu 1.900.052 de lei (aproximativ 420.000 de euro, reprezentând suma pretinsă plus TVA), lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a penală, astfel încât aceştia să pronunţe o decizie favorabilă fratelui acestuia, Dinel Staicu (fost Nuţu).
„Presupusa intervenţie a avocatului viza recursul declarat de inculpatul Staicu (fost Nuţu) Dinel împotriva încheierii de menţinere a măsurii arestării preventive, în scopul pronunţării unei hotărâri de punere în libertate a inculpatului, într-un dosar penal în care acesta era judecat în stare de arest preventiv (cunoscut drept dosarul Transgaz)“, a precizat DNA într-un comunicat de presă.
Procurorii îl mai acuză pe avocatul Băgia că a convenit cu Marian Staicu să fie încheiat un contract de asistenţă juridică fictiv, în care suma primită ca mită să fie trecută drept onorariu de avocat.
„În consecinţă, Staicu Marian, cu ajutorul lui Popescu Carmen Ioana, l-a determinat pe reprezentantul legal al unei societăţi comerciale să încheie în fals, cu avocatul Băgia Lucian, un contract de asistenţă juridică, în temeiul căruia a fost dată aceluiaşi avocat, prin virament bancar, suma de 1.900.052 de lei (reprezentând, la acea dată, echivalentul a aproximativ 420.000 de euro), care includea, în fapt, suma de 350.000 euro pretinsă pentru influenţarea judecătorilor şi TVA aferentă“, au mai arătat procurorii în documentul citat.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv în 9 august, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS