17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCapodopera Craiovei, gata de Crăciun

Capodopera Craiovei, gata de Crăciun

http://www.youtube.com/watch?v=v6a_MwnLvCo

Capodopera arhitectonică a Craiovei, Muzeul de Artă, va fi inaugurat cu fast la sfârşitul acestui an, după ce se vor finaliza lucrările de consolidare şi restaurare din fonduri europene. În prezent, muzeul este gata în proporţie de 99%, după cum au anunţat ieri oficialii Consiliului Judeţean Dolj. Singurele lucruri care i-au surprins pe constructori şi care trebuie puse la punct sunt zidurile din trei săli care trebuie consolidate şi plafonul unei încăperi unde s-a descoperit o pictură acoperită de tavan.

Aproape 25 de milioane de lei, circa cinci milioane de euro, a costat consolidarea şi restaurarea Muzeului de Artă din Craiova, bani care au venit, majoritatea, din fonduri europene. Construit la începutul secolului trecut după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, Palatul Jean Mihail a fost ridicat la cererea lui Constantin Mihail, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai României de atunci, şi are o valoare deosebită atât prin colecţiile pe care le adăposteşte, cât şi prin arhitectura sa barocă. Palatul, în parte aurit, are în structura sa plafoane pictate, oglinzi veneţiene, candelabre din cristal de Murano, coloane, lambriuri şi scări din marmură de Carrara.
Din cauza stadiului avansat de degradare în care se afla clădirea, Consiliul Judeţean Dolj a accesat un proiect din fonduri europene, contract de finanţare pe care l-a semnat în 2009. Un an mai târziu a fost semnat şi contractul de execuţie cu firmele care au câştigat licitaţia, fiind nevoie de atenţie şi tehnologie specială atâta timp cât este vorba despre un monument istoric.
Lucrările au început, constructorii au executat totul ca la carte, redând fidel cromatica coloanelor, a pereţilor şi tavanelor. Nu s-au aşteptat însă să descopere lucruri noi. În sălile Brâncuşi 1 şi 2 şi în Sala Italiană, după decopertarea pereţilor acoperiţi cu panouri, constructorii au observat că zidul era afectat de cutremurul din 1977. În altă parte, surpriza a fost şi mai mare. Sub plafonul acoperit cu scânduri, au găsit o pictură care prezintă cerul la răsărit şi apus. După ce s-au sfătuit cu firma de construcţii, oficialii CJ Dolj au decis să restaureze tavanul şi să consolideze zidurile, iar licitaţiile pentru aceste lucrări suplimentare sunt în curs de organizare. Suma în plus care se va cheltui este de circa două milioane de lei.  

Surpriza plăcută din tavan

Reprezentanţii CJ Dolj au prezentat ieri, în cadrul unei vizite la muzeu, rezultatul restaurărilor efectuate până în prezent. „Practic, constructorul și-a făcut datoria și a încheiat lucrarea. Însă, atunci când a trebuit să ne ocupăm de câteva săli, respectiv de sălile Brâncuși 1, Brâncuși 2 și de Sala Italiană, care aveau pereții acoperiți cu panouri, şi s-a făcut decopertarea, ajungându-se la zid, s-a constatat că acesta era afectat de la cutremurul din 1977. În altă parte, plafonul a fost acoperit cu scânduri și, când le-am înlăturat, am descoperit o mândrețe de pictură.
Atunci am decis să luăm bani de la consiliul județean și să facem ceea ce este de făcut, pentru că banii de la Uniunea Europeană fuseseră cheltuiți. Astfel, CJ Dolj a alocat aproape 1,5 milioane de lei și ne găsim în momentul în care începem procedura prin care va fi desemnată societatea care va executa lucrările în continuare.
Noi am obținut prelungirea termenului pentru proiect până la sfârșitul anului, dar dorim ca aceia care vor face lucrarea să termine până la Crăciun. Sperăm ca, la inaugurare, să avem aici, la Muzeul de Artă, personalități marcante ale României, reprezentanți ai ambasadelor, pentru o redeschidere fastuoasă.
Fiind vorba despre un monument istoric de categoria A, singurul lucru care a fost adăugat acestei clădiri a fost un lift pentru persoanele cu dizabilități, absolut obligatoriu, cu care vor putea fi transportate, eventual, din subsol, și lucrările de sculptură mai grele, pentru a fi aduse la parter“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a aprecizat că muzeul beneficiază de un sistem antiefracție, unul de alertare și intervenție la incendiu cu gaz inert și unul de supraveghere video. „Aici s-a semnat pacea prin care s-a cedat Cadrilaterul, aici a fost adăpostit guvernul polonez şi preşedintele în exil când a început al Doilea Război Mondial“, a mai spus Prioteasa, care a precizat că proiectul de restaurare a Palatului „Jean Mihail“, care adăposteşte şase opere de-ale lui Brâncuşi şi viitorul muzeu Brâncuşi, ar putea duce la realizarea unui traseu turistic între Craiova şi Târgu Jiu.
Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a precizat că restaurarea şi consolidarea clădirii erau obligatorii. „Este o lucrare deosebit de valoroasă pentru craioveni, pentru județul Dolj și pentru români. Constructorii cred că s-au descurcat foarte bine. Mai au câteva lucruri de rezolvat în lunile următoare, astfel încât, probabil spre sfârşitul anului, vom putea să facem o inaugurare fastuoasă a acestei clădiri şi să o includem într-un circuit turistic, aceasta şi prin intermediul invitaţilor care vor veni aici şi vor vorbi despre ceea ce s-a făcut la Craiova, despre ceea ce există în acest palat.  
Provocările legate de execuția acestor lucrări au fost mari, însă subliniez încă o dată că, dacă nu se intervenea, riscam ca, în viitorul foarte apropiat, această clădire să nu mai existe, aşa cum s-ar fi întâmplat şi la Muzeul Olteniei“, a declarat Iovan, care a precizat că, o dată funcţionale, ambele clădiri din Craiova vor avea altă faţă. „Atunci când cele două muzee vor fi funcționale, Craiova va câștiga foarte mult ca imagine şi din punct de vedere cultural“, a mai spus vicepreşedintele CJ Dolj.
Încântaţi de rezultatul restaurării au fost şi directorul  Muzeului de Artă din Craiova, Florin Rogneanu, şi reprezentantul firmei constructoare, care a spus că este cea mai mare lucrare de restaurare pe care a făcut-o până acum. „Să nu uităm că, în lume, nu mai există decât un muzeu «Constantin Brâncuși», cel de la Centrul «Georges Pompidou». Consiliul județean a gândit foarte bine: cea mai importantă colecție a operelor lui Brâncuși este în oraşul nostru. Nu degeaba spunea el că la Craiova s-a născut pentru a doua oară, căci aici s-a născut ca artist. Și lumea trebuie să știe acest lucru“, a declarat Rogneanu.

„Bijuteriile“ din muzeu

La Muzeul de Artă din Craiova sunt expuse șase opere ale lui Constantin Brâncuși – „Cap de Copil“, „Orgoliu“, „Coapsa“, „Sărutul“, „Vitellius“ și „Domnișoara Pogany“ -, precum și șase obiecte care au aparținut marelui sculptor: aparat de fotografiat, creion, cutie, ecorșeu, scaun colțar și scrisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS