21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii cuceresc cerul

Craiovenii cuceresc cerul

http:http://www.youtube.com/watch?v=5XD388rXQ6U

Aeroclubul din Craiova, unul dintre cele mai vechi din ţară, ţine periodic cursuri de paraşutism şi planorism. În aceste zile, cursanţii au început pregătirea practică şi povestesc că zborul este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le pot face.

Aeroclubul Oltenia Craiova, în prezent Aeroclubul „George Valentin Bibescu“, există încă din anul 1933 şi este printre cele mai vechi din ţară. Mii de oameni au învăţat, de atunci şi până acum, să zboare, unul dintre cele mai înălţătoare sentimente pe care le poate încerca cineva, după cum povestesc cursanţii. Încă de la 8.30, ei vin la aeroclub şi încep să se echipeze pentru zbor. „Suntem în perioada de pregătire practică pentru elevii care au urmat cursul teoretic de pregătire zbor cu planor şi paraşutism. Am declanşat şi activitatea de paraşutism împreună cu cea de planor, care a început mult mai devreme şi este spre a doua parte, urmând ca în aproximativ o săptămână să încheiem şi prima perioadă de pregătire practică, adică zbor şi salturi cu paraşuta“, explică Cristian Smarandache, comandantul aerodromului.

„Este o senzaţie unică“

Mai tineri sau mai în vârstă, cursanţii recunosc că aici au găsit adrenalina de care aveau nevoie. „Am vrut ceva mai aventurier în viaţa mea, să experimentez lucruri noi, să văd cum e să zbori. Am vrut ceva incitant, să am un hobby pe care nu poate să-l practice toată lumea. Este foarte bine să zbori, este o senzaţie unică să stai în cădere liberă, să simţi cum trece aerul pe lângă tine. Acesta este al treilea an de cursuri. Vreau să mă licenţiez, să sar în continuare, să intru în lotul judeţean, să particip la concursuri… Sunt multe lucruri pe care poţi să le faci continuând în domeniul ăsta“, povesteşte unul dintre cursanţi, Remus Marinescu, în vârstă de 24 de ani.
În fiecare zi, 15-20 de participanţi vin să se pregătească de zbor, iar micul avion cu 11 locuri îi duce sus, sus de tot. Cei ce rămân pe pământ şi îi privesc au impresia că sunt martorii unui dans care nu se mai termină. Doar nişte puncte mici pe cerul albastru, paraşutiştii îşi dirijează traiectoria şi aterizează într-un punct bine definit, fiind ghidaţi de cel de jos prin două semne portocalii. Alături de ei în înaltul cerului sunt păsările, dar şi colegii de zbor, de care se mai prind uneori, oferind un adevărat spectacol privitorilor. Planoarele sunt scoase şi ele pe teren şi aşteaptă să fie înălţate în zbor de către un avion, până la înălţimea dorită.
 
Cursurile, gratuite până la 23 de ani

Paraşutismul este interzis celor cu afecţiuni cardiace, deoarece la asemenea înălţimi exercită presiune atât forţa gravitaţională, cât şi presiunea atmosferică. Curajul, voinţa şi buna pregătire nu trebuie să lipsească nici ele. După înscrierile anuale din ianuarie-februarie, cursul de paraşutism de anul acesta are 50 de elevi noi şi curajoşi, dintre care 11 au contracte, adică au depăşit vârsta de 23 de ani. „Pentru cei care depăşesc această vârstă de 23 de ani, pentru că până atunci este gratuit, un curs teoretic de paraşutism costă 162 de euro, urmând să plătească 24 de euro saltul, iar pentru elevii de la categoria planor, programul complet costă în jur de 1.500 de euro“, detaliază Smarandache, comandantul unui aeroclub care a dat tonul acestui sport în ţară. „Avem o tradiţie foarte bună în ceea ce priveşte, în primul rând, activitatea de planor. În alţi ani, când exista şi tehnică, şi personal extrem de mult, Aeroclubul Craiova făcea ca număr de kilometri zbor distanţă cât toate celelalte aerocluburi la un loc“, conchide comandantul.

Cine a inventat paraşuta

Parașuta modernă a fost inventată în 1783 de către francezul Sébastien Lenormand. La 26 decembrie 1783, acesta a efectuat un salt cu parașuta sa de pe turnul observatorului astronomic din Montpellier, aterizând cu bine. El a socotit că acest aparat poate să împiedice căderea liberă și l-a numit „parachute“ („parer“ – a evita; chute – „cădere“), denumire care s-a păstrat până astăzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS