8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe fură şi butonul de la semafor

Se fură şi butonul de la semafor

http://www.youtube.com/watch?v=7MLAbtlqaJI

În Craiova s-a ajuns să se fure până şi butoanele de la semafor. Un astfel de semafor care le dă bătăi de cap pietonilor este amplasat în zona pasajului de la Unirea. Problema nu durează de o zi sau de două, ci de câteva luni bune. În plus, majoritatea semafoarelor craiovene nu sunt dotate cu dispozitive acustice care să îi ajute pe nevăzători.

Deşi semafoarele sunt puse în oraş pentru a ajuta la fluidizarea traficului, dar şi la creşterea siguranţei pietonilor, acum unul dintre ele nu face decât să îi deruteze atât pe oamenii care vor să treacă strada, cât şi pe şoferi. Pentru pietoni devine o adevărată provocare traversarea acestei străzi. Cum a ajuns semaforul să rămână fără buton, nu ştie nimeni. Trecătorii nu pot decât să îşi dea cu presupusul: „Cred că numai cei care se plimbă toată noaptea prin oraş şi nu au ce să facă au putut să fure butonul de aici. Un om ca lumea nu face aşa ceva“, spune o femeie grăbită să traverseze strada cât timp este încă verde la semafor. De aceeaşi părere este şi Alexandru Căluianu, care trece de două luni în fiecare zi prin această zonă şi este pus în dificultate mereu de semaforul buclucaş: „Cel puţin de două luni, de când trec zilnic pe aici, butonul lipseşte, poate chiar de mai mult timp. Cert e că de atunci şi până acum nu s-a schimbat nimic. Şi nici nu cred că ceva se va schimba prea curând“, mărturiseşte băiatul.

Unii pietoni trec pe roşu

Mulţi pietoni traversează strada chiar dacă semaforul indică culoarea roşu. Mai toată lumea se uită grăbită într-o parte şi în alta şi trece rapid strada, uneori făcând slalom printre maşinile care claxonează. „Ce să fac dacă nu e buton pe care să apăs? Când mă grăbesc mai trec şi pe roşu decât să aştept degeaba“, spune Ion Pârvu.
„Eu am drum zilnic pe aici şi trebuie să aştept să treacă maşinile pentru că mai tot timpul e aglomeraţie. Butonul lipseşte de mult şi nu s-a luat nici o măsură până acum“, spune Maria Ciuculescu.
Carmen Nicola crede că implementarea unor legi mai aspre ar putea să îi determine pe cei care fac acest lucru să se gândească de două ori. „Ce se întâmplă e ceva strigător la cer. Sunt foarte mulţi hoţi în ţara asta, dar nu se ia nici o măsură“, susţine femeia indignată de situaţie.

Lipsesc semafoare dotate cu dispozitive acustice pentru nevăzători

O altă problemă întâlnită la majoritatea semafoarelor din Craiova este faptul că acestea nu au şi sonor care să îi ghideze pe nevăzători. „Ar fi frumos şi ar fi şi un lucru bun să pună muzicuţe la semafoare pentru cei care nu văd. Mi s-ar părea normal acest lucru. Dar, din păcate, nu am întâlnit la nici un semafor din oraş asta“, a mai spus Maria Ciuculescu. Aceeaşi idee este susţinută şi de alt trecător care aşteaptă la semafor: „Ar fi un pas spre civilizaţie şi un lucru prin care putem arăta că toţi contăm în aceeaşi măsură. În plus, aceşti oameni chiar ar avea nevoie de semafoare prevăzute cu sunet“.
Cu buton sau fără la semafor, craiovenii trebuie să îşi facă loc printre şirurile lungi de maşini care împânzesc oraşul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS